Tot mai multi copii din Republica Moldova revin in familii datorita reformei sistemului de ingrijire a copilului

Ministerul Educatiei si Tineretului, Ministerul Protectiei Sociale si Familiei si Ministerul Administratiei Publice Locale au aratat astazi succesele inregistrate pana la acum, datorita carora tot mai multi copii se intorc in familii sau regasesc o noua familie, transmite DECA-press cu referinta la UNICEF Moldova.
Potrivit ultimei evaluari a institutiilor rezidentiale, in 2006, in 67 de internate, scoli auxiliare si case de copii cresteau 11.500 de copii. 10.000 dintre acestia aveau unul sau ambii parinti in viata. Din numarul total de copii plasati in grija statului, cei mai multi – 5.344 – se aflau in cele 19 internate.
MET raporteaza o reducere, in 2006-2007, cu 22% a numarului total al copiilor care cresc in internatele din Moldova. Acest lucru a fost posibil datorita faptului ca, la inceputul acestui an de invatamant, in aceste institutii au fost plasati de doua ori mai putini copii, iar alti copii au revenit acasa sau au fost luati in ingrijire de alte familii.
La nivel local, reforma a demarat intens in 6 regiuni – Hancesti, Telenesti, Floresti, Falesti, Straseni si mun. Balti. De la inceputul acestui an, asistentii sociali angajati in regiunile de start ale Reformei au mers in 1.182 de familii pentru a se implica in sprijinul acestora, au examinat detaliat situatia fiecarui copil. In rezultat 264 de copii au revenit in familii din internate, iar 462 de copii au fost ajutati sa ramana alaturi de parinti, astfel fiind prevenita plasarea lor in internate.
Realizarea reformei este imposibila fara dezvoltarea serviciilor de alternativa internatului, apropiate modelului familial, cum ar fi casele de copii de tip familial si asistenta parentala profesionista. Aceste servicii sunt cele mai bune solutii pentru copiii orfani, sau pentru cei care nu pot reveni in propria familie. In anul 2007, in regiunile de start ale reformei au fost create 22 de case de copii de tip familial in care 68 de copii au regasit dragostea unei familii. In total, astazi in Moldova sunt 50 de case de copii de tip familial, la sfarsitul anului 2006 numarul lor fiind de numai 23.
Internatul din una din regiunile pilot ale reformei – cel din Carpineni, Hancesti – este primul din Moldova care se transforma in conformitate cu cerintele reformei. Unul din blocurile internatului va deveni Centru de zi, astfel incat copiii vor putea reveni seara in familii. Anterior acestia ramaneau in internat, pentru ca satul se intinde pe o distanta de zeci de kilometri. Acum viata lor se schimba. Un autocar va transporta zilnic zeci de copii la Centru de zi, iar seara – acasa.
Pe viitor, in internate vor fi plasati doar copiii care nu pot ramane in familie sau nu pot fi plasati in ingrijire familiala. Unele internate vor fi inchise, altele vor fi transformate. Internatele ramase vor fi mai mici, cu putini copii si adaptate la nevoile lor. Acest lucru este prevazut in Planul cadru de transformare a institutiilor de tip rezidential, elaborat de Guvern cu sprijinul UNICEF si al Uniunii Europene. In baza acestui document, in noiembrie curent, Guvernul a adoptat decizia de a inchide prima institutie de tip rezidential: scoala auxiliara din s. Alexandru Ioan Cuza, r-l Cahul.

In cadrul proiectului UNICEF-UE a fost creata o Baza electronica de date a tuturor copiilor din sistemul de protectie a copilului, pusa in serviciul Ministerului Protectiei Sociale, Familiei si Copilului. Pentru inceput, baza de date este aplicata in raionul Hancesti. Astfel, fiecare copil care creste astazi: (1) in internat/ casa de copii; (2) in familia biologica, dar care este una vulnerabila, cu multii copii ori cu un singur parinte (3) sau care este plasat sub tutela, intr-o Casa de copii de tip familial, Centru maternal s.a. are un dosar electronic. Dosarul contine toata informatia despre copil, familia acestuia si pasii de interventie intreprinsi pentru fiecare caz in parte. In plus, in baza de date este inclusa informatia despre toate serviciile de protectie si ingrijire a copilului existente in raion, precum si in tara.
Baza de date va fi un instrument de lucru util si operativ pentru profesionisti. Ei vor putea obtine in cateva secunde informatia complexa despre fiecare copil si familia acestuia. Ei vor putea astfel interveni eficient si rapid in solutionarea cazurilor privitoare la copii, dar si vor putea preveni situatiile de risc pentru acestia. Accesul la informatia privata despre copil va fi strict limitat in functie de categoria de utilizatori. Baza de date este creata cu sprijinul UNICEF si al Uniunii Europene. In urmatorii ani, Guvernul intentioneaza sa extinda Baza de date la nivel national.
Reforma sistemului de ingrijire a copilului abia a inceput, si este un proces de durata, care isi propune sa gaseasca solutia cea mai buna pentru fiecare copil. Astfel, Guvernul vrea sa reduca in jumatate numarul copiilor din internate in urmatorii 5 ani si sa dezvolte o gama variata de servicii de alternativa, care sa ofere copiilor o viata mai buna si posibilitatea de a se dezvolta plenar.  // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.