Taranii din raionul Dubasari vor trebui sa plateasca o taxa pentru dreptul de a-si lucra pamintul

Taranii satelor din stinga Nistrului aflate sub jurisdictia Chisinaului vor putea in anul viitor sa-si stringa roada contra unei taxe de 0,18% din valoarea productiei agricole transportate peste soseaua Ribnita-Tiraspol – aceasta a fost decizia de compromis a partilor, aprobata la ultima runda de negocieri in reglementarea diferendului transnistrean.

Tratativele au durat vineri, 16 decembrie, pina la miezul noptii, la ele participind Tirapolul, Chisinaul, Rusia, Ucraina, OSCE si Statele Unite. Reprezentantul Uniunii Europene a fost singurul care a plecat mai devreme de la discutii, pe motiv ca mai avea niste intilniri importante.

Dupa semnarea protocolului rundei, William Hill, seful misiunii OSCE in Moldova, a declarat presei ca problema din Zona de Securitate, in special cea a taranilor din satele de dupa Nistru, a fost in centrul atentiei. in final, partile au acceptat ca pe parcursul anului viitor sa fie permisa libera circulatie a taranilor spre propriile lor paminturi. Totosi, acestea urmeaza sa achite o taxa minima pentru transportarea productiei agricole.

De asemenea, s-a decis ca pretinsele posturi de vama transnistreana sa fie inlocuite cu posturi de militie si politie. Discutiile asupra acestui subiect vor continua la urmatoarea runda de negocieri fixata pentru 26-27 ianuarie 2006. Pina atunci patile vor prezenta propuneri de ameliorare a situatiei, va fi creat un grup de lucru in aceasta chestiune, dupa care Comisia Unificata de Control ar putea sa-si reia activitatea.

Hill s-a declarat nemultumit de rezultatele obtinute in problema satelor respective, dar a mentionat ca aceste intelegeri sunt "mai bune decit nimic".

O alta chestiune care a stirnit dispute la negocieri a fost organizarea alegerilor democratice din regiunea transnistreana. S-a decis, in final, constituirea unei "misiuni de evaluare" a situatiei. Decizia despre instituirea misiunii va fi luata la Consiliul permanent de la Vienna, cu acordul autoritatilor locale. Totodata, desi Tiraspolul a acceptat conceptual ideia unei misiuni de evaluare a situatiei pentru pregatirea si desfasurarea scrutinului, etapele urmatoare de conlucrare inca nu au fost coordonate. Pina la urmatoarea runda din ianuarie, OSCE va elabora un mandat pentru viitoarea misiune de evaluare si un regulament de functionare a acesteia.

Rugat sa comenteze reactia transnitrenilor la ideia unei misiuni de evaluare, Hill a declarat ca "ar fi exagerat sa se spuna ca partile au acceptat desfasurarea unor alegeri libere si democratice in regiunea transnistreana. Negocierile au fost foarte dificile. Tiraspolul a acceptat anumite pozitii, ulterior insa a renuntat la puncte pe care noi le credeam coordonate deja. Acesta este motivul din care am intirziat atit de mult. Sper ca pe viitor vor fi aprobati pasi concreti pentru solutionarea problemei, inclusiv in legatura cu tensiunile din raionul Dubasari. Situatia a fost si este dificila. Rezultatele ar fi putut fi mult mai bune", a precizat Hill.

La runda de negocieri au mai fost discutate probleme ce vizeaza transformarea misiunii de pacificare, monitorizarea complexului militar industrial din regiunea transnistreana si prezenta armata a Rusiei pe teritoriul Moldovei. La ultimul subiect, nu s-a ajuns la un rezultat care sa fie fixat in protocolul final al rundei. intelegerea privind prezentarea, in decembrie, de catre parti a unei informatii despre armata si armanetul partilor de asemenea a fost compromisa. Hill a comunicat ca la termenul stabilit doar Moldova a prezentat informatia ceruta de mediatori, in timp ce Tiraspolul s-a limitat la o scrisoare nerelevanta pe care a expediat-o Rusiei si Ucrainei.

Aceasta a fost cea de-a doua runda de negocieri in format extins, dupa o pauza de 15 luni. Recent, presedintele Vladimir Voronin a declarat ca in cazul in care nu se va ajunge la o solutie in problema taranilor din Dubasari, Chisinaul se va retrage din negocieri.

Solicitat de BASA-press, ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, a declarat ca este nemultumit de rezultatele obtinute la runda si ca discutiile au fost foarte dificile. El a promis sa faca un comentariu mai amplu, inclusiv pe marginea problemei taranilor din Dubasari, saptamina viitoare. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.