Connect with us

Social

Studentii capitalei solicita imbunatatirea conditiilor de trai

Studentii capitalei solicita imbunatatirea conditii trai

Publicat

pe

Studentii din capitala aucerut astazi in cadrul unei intalniri cu Serafim Urecheanu,primarul de Chisinau, ameliorarea conditiilor de invatamant si detrai care, in opinia lor "au devenit imposibile".

Intrevederea reprezentantilor celor 24 de institutii de invatamantsuperior din Chisinau cu conducerea capitalei s-a desfasurat cu ocaziazilei internationale a studentilor ce se sarbatoreste anual la 17noiembrie.

In cadrul intalnirii studentii au inaintat o serie de revendicari,in particular, au solicitat sa nu fie deconectata lumina incaminele neincalzite. "Pe langa faptul ca nu este apa calda deseorieste intrerupta si cea rece, iar despre dusuri calde care ar creacat de cat conditii prielnice de trai, nici nu se pomeneste deja demai multi ani", au afirmat reprezentantii institutiilor deinvatamant superior. Ei au mai aratat ca nu sunt achitate la timpbursele studentesti.

Urecheanu a afirmat in cadrul intalnirii ca Primaria nu a datnici un ordin cu privire la deconectarea luminii in caminelestudentesti. "Aceasta este o samovolnicie a conducerilorinstitutiilor respective de invatamant cu care se va lua masuri incel mai apropiat timp", a promis Urecheanu.

Primarul a comunicat ca livrarea energiei termice prin retelelede termoficare a inceput la 10 noiembrie curent. In prezent seintreprind toate masurile pentru ca agentul termic sa ajunga ladestinatie prin toate cele 1 560 de km de retele. // BASA-PRESS

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

Cetățenii străini vor obține mai simplu vize pentru Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Procedura de obținere a vizei în Republica Moldova pentru cetățenii străini va fi simplificată. Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre în acest sens, astfel sporind atractivitatea investițională a țării noastre și contribuind la îmbunătățirea mediului de afaceri.

În particular, a fost revăzută lista statelor ai căror cetățeni necesită invitații pentru perfectarea vizei de intrare în Republica Moldova. Numărul acestora a fost redus la 38, față de 85 de state în lista anterioară.

Potrivit documentului, acum turiștii și investitorii care vor să vină în Moldova vor economisi timp și bani la perfectarea vizei pentru țara noastră. 

 „Dacă ne dorim să promovăm atractivitatea investițională și turistică a Republicii Moldova, trebuie să deschidem țara noastră pentru cei care vor să ne viziteze”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip, menționând că această decizie reprezintă o primă etapă, iar procesul de debirocratizare va continua.

Hotărârea respectivă contribuie, totodată, la perfecţionarea mecanismului de gestionare a fluxurilor de migraţie pe teritoriul Republicii Moldova.

Citește mai departe

Social

Important! Salariile angajaților instituțiilor medicale publice vor fi majorate cu 4,1%

Publicat

pe

De către

Salariile lunare de funcție ale angajaților instituțiilor medicale publice vor fi indexate cu 4,1% de la 1 aprilie, potrivit unei decizii aprobate de Guvern. De creșteri vor beneficia atât personalul medical (medici, asistenți medicali, infirmieri), cât și personalul administrativ-gospodăresc, funcţionarii administrativi și personalul de conducere.

Astfel, dacă până în prezent salariul mediu lunar al unui medic din cadrul unui spital republican constituia 7129,2 lei, de la 1 aprilie  acesta va spori până la circa 7421,5 lei, iar salariul unui medic din cadrul unui spital raional va crește de la 6263,2 lei, până la 6520 lei.

Totodată, remunerarea unui asistent medical din cadrul unui spital republican va spori de la 5601 lei la circa 5830,6 lei, iar din cadrul unui spital raional – de la 4423,3 lei la 4604,6 lei.

După același algoritm, vor fi majorate salariile tuturor categoriilor de angajați în instituțiile medicale publice. De menționat că vor crește și salariile angajaților secției de medicină nucleară, precum și ale personalul medical antrenat în serviciul de psihiatrie.

Prin aplicarea majorărilor salariale se urmărește asigurarea sistemului medical cu cadrele necesare, motivarea și menținerea tinerilor specialişti şi a personalului cu  experienţă și sporirea calității asistenței medicale.

În acest sens, sunt necesare circa 110,2 milioane de lei, resurse financiare identificate în fondurile obligatorii de asistență medicală aprobate pentru anul 2018.

Majorarea salariilor angajaților din instituțiile medicale a devenit posibilă datorită noului mecanism de salarizare a lucrătorilor medicali aprobat în iulie 2016.

Astfel, în perioada de după 1 iulie 2016, salariile acestora au crescut în medie cu peste 30% – de la 20% în medicina primară până la peste 40% în spitalele raionale și municipale.

Hotărârea  respectivă de Guvern prevede și păstrarea puterii de cumpărare a salariilor prin indexarea anuală a acestora de la 1 aprilie, conform ratei inflației.

Citește mai departe

Social

Ping pong pentru caritate sau cum s-a desfășurat Turneul de Tenis de Masă Hospices of Hope Moldova

Publicat

pe

De către

48 de pasionați de tenis de masă s-au adunat în ultima zi a lunii martie la Turneul de Tenis de Masă Hospices of Hope Moldova, pentru a ajuta cei care suferă de boli incurabile și condiții limitatoare de viață.

Pe 31 martie a avut loc Turneul de Tenis de Masă Hospices of Hope Moldova, care a reunit 48 de persoane (24 de echipe) pasionate de Tenis de Masă și cu dorința de a ajuta cei care suferă de boli incurabile și condiții limitatoare de viață. Pentru a participa la Turneu, fiecare echipă a fost rugată să facă o donație de cel puțin 2000 MDL/echipă către Hospices of Hope Moldova. Datorită susținerii participanților și a sponsorilor, organizatorii preconizează să colecteze 2.500 EUR, fonduri care vor fi utilizate pentru dezvoltarea unei rețele naționale de servicii de îngrijire paliativă în Republica Moldova.

Printre echipele care au concura pentru locul I au fost reprezentanți a unor companii, rețele hoteliere, bănci și instituții media care activează în Republica Moldova, dar și reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, reprezentanții Ambasadelor Suediei, Marii Britaniei și SUA, precum și Șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova – E.S. Domnul Peter Michalko, alături de Doamna Michalkova.

Câștigătorii premiilor Turneului au fost Ivan Maximenco (Cedacri International) care s-a clasat pe locul III; Ion Nuca (Cedacri International) care a ocupat locul II; și Igor Pascal (Ambasada Suediei în Republica Moldova) clasându-se pe locul I.

FINAL: Igor Pascal vs. Ion Nuca. Last set, winning set 🙂

Geplaatst door Hospices of Hope Moldova op zaterdag 31 maart 2018

Set final Finala: Igor Pascal vs. Ion Nuca

Turneul de Tenis de Masă Hospices of Hope Moldova este un eveniment organizat cu scopul de a colecta fonduri pentru a susține activitatea Hospices of Hope Moldova. Astfel fiecare echipă participantă a fost rugată să facă o donație de 2000 MDL, fonduri care vor fi utilizate în continuare pentru dezvoltarea unei rețele naționale mobile de servicii de îngrijire paliativa. La moment organizația își îndeplinește misiunea prin susținerea financiară a unor organizații din Orhei, Soroca și Ocnița care prestează gratuit servicii de asistență medico-socială la domiciliu celor care suferă de boli incurabile sau condiții limitatoare de viață în regiunile respective.

Hospices of Hope este o organizație internațională ce activează din 1992 pentru dezvoltarea și consolidarea serviciilor de îngrijire paliativă în regiunea de sud-est a Europei. Organizația este prezentă în Moldova, România și Serbia, iar de la începutul activității sale, a reușit să ajute peste 40.000 de persoane care suferă de o boală incurabilă sau condiții limitatoare de viață în aceste țări.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social11 ore în urmă

Cetățenii străini vor obține mai simplu vize pentru Republica Moldova

Procedura de obținere a vizei în Republica Moldova pentru cetățenii străini va fi simplificată. Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre...

Politică13 ore în urmă

Deputatul român Constatin Codreanu, candidatul PUN la funcția de primar al Chișinăului

Partidul Unității Naționale a anunțat astăzi că deputatul român Constantin Codreanu va fi candidatul formațiunii la funcția de primar general...

Social14 ore în urmă

Important! Salariile angajaților instituțiilor medicale publice vor fi majorate cu 4,1%

Salariile lunare de funcție ale angajaților instituțiilor medicale publice vor fi indexate cu 4,1% de la 1 aprilie, potrivit unei...

Economie14 ore în urmă

A fost creată Agenţia de Investiţii

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Investiţii. Aceasta va fi creată prin...

Social14 ore în urmă

Ping pong pentru caritate sau cum s-a desfășurat Turneul de Tenis de Masă Hospices of Hope Moldova

48 de pasionați de tenis de masă s-au adunat în ultima zi a lunii martie la Turneul de Tenis de...

Social14 ore în urmă

Serviciul Unic de Urgență 112 a înregistrat peste 14 mii de apeluri false!

În decurs de cinci zile de la lansare, Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 a înregistrat 20.856 apeluri...

Externe15 ore în urmă

Incendiu la un mall pentru copii, în Moscova. Un mort și sute de evacuați// VIDEO

Un incendiu a izbucnit miercuri la un centru comercial pentru copii în Moscova. Flăcările au izbucnit la etajul patru al...

Advertisement

Opinii