Connect with us

Diverse

Senatorul McCain despre opunerea lui Dodon față de exercițiile militare NATO din Ucraina : Sunt dezămăgit

Publicat

pe

Scandalul privind participarea trupelor moldovenești la exercițiile militare NATO din Ucraina a ajuns până în SUA.
Senatorul republican John McCain s-a arătat dezamăgit de faptul că președintele Igor Dodon a decis să interzică militarilor moldoveni să meargă în Ucraina.
„Sunt dezamăgit să văd că Președintele Moldovei a respins inițiativa privind participarea țării sale la exercițiile  NATO”, a scris senatorul american pe contul său de Twitter.
Reamintim că ințiativa respectivă a provocat un întreg conflict dintre Guvern și Președinție. Executivul și-a asumat răspunderea pentru a trimite ostași moldoveni la aplicațiile multinaționale din țara vecină. Șeful statului a inițiat procedura de suspendare a hotărârii, dar până la pronunțarea verdictului Curții Contrituționale, ea rămâne în vigoare.
Citește mai departe
Advertisement

Diverse

IMAS: Moldovenii au cea mai mare încredere în Igor Dodon, Maia Sandu și Pavel Filip

Publicat

pe

De către

Cei mai mulți moldoveni au încredere, în continuare, în președintele Igor Dodon, liderul PAS, Maia Sandu și prim-ministrul Pavel Filip. Potrivit Barometrului Socio-Politic, realizat de IMAS, 36 la sută dintre cetățeni apreciază activitatea șefului statului cu note de 7-10.

Cu toate acestea, popularitatea lui Dodon a scăzut considerabil. În iulie, fiecare al doilea participant la sondaj a spus că are încredere în Igor Dodon. S-a redus încrederea și în Maia Sandu și Pavel Filip. Astfel, dacă în iulie 36% dintre cei chestionați au apreciat activitatea liderului PAS cu note de 7-10, atunci în decembrie – 33%. Aceeași tendință este și în cazul șefului Cabinetului de miniștri – 33% dintre cetățeni apreciază pozitiv activitatea lui Pavel Filip acum, comparativ cu 36% în iulie. Ratingul președintelui PPDA, Andrei Năstase, a scăzut de la 27% în iulie la 23% în decembrie. Iar singurul care a înregistrat o creștere a popularității este liderul PDM, Vlad Plahotniuc. 21% dintre participanții la sondajul IMAS din decembrie au apreciat cu note de 7-10 activitatea politicianului, față de 20% în iulie.

Același sondaj arată că este în scădere și popularitatea PSRM. Astfel, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, socialiștii s-ar bucura de susținerea a 32,3% dintre alegătorii cu opțiune de vot clară. Comparativ cu sondajul din iulie, intenția de vot a scăzut pentru socialiști cu 10,5 puncte procentuale. O ușoară creștere se atestă în cazul PAS. Pentru formațiunea Maiei Sandu ar vota 21,4% dintre moldovenii cu opțiune clară, comparativ cu 19,2% în iulie. În creștere este și Partidul Democrat din Moldova – ponderea celor deciși să îl voteze este de 16,1% (11,5%). Partidul Platforma Demnitate și Adevăr ar acumula 8,3% (7,5%) dintre voturile moldovenilor cu opțiune electorală clară.

Cercetarea a fost efectuată în perioada 27 noiembrie – 7 decembrie pe un eșantion de 1101 de persoane de peste 18 ani, în 74 de localități din toată țara. Marja de eroare este de +-3%.

Citește mai departe

Diverse

Candu anunță că au fost îndeplinite aproape toate condițiile pentru asistența macrofinanciară din partea UE

Publicat

pe

De către

Autoritățile moldovenești au îndeplinit aproape toate condițiile pentru a beneficia de asistența macrofinanciară din partea UE, în valoare de 100 milioane de euro. Despre aceasta a anunțat speakerul Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul dezbaterilor din plenul Legislativului pe marginea acordului de finanțare cu UE.

În timp ce deputaților le-au fost enumerate cele 28 de condiționalități impuse de UE pentru a oferi asistența macrofinanciară, speakerul Candu le-a evidențiat pe cele care au fost deja îndeplinite. Acesta a ținut să menționeze că unele dintre ele au fost realizate încă înainte de semnarea memorandumului cu Uniunea Europeană.

„Pentru fiecare plată, sunt 3 plăți, se îndeplinește un anumit număr de condiții. Pentru prima plată – 10 condiții. Ați văzut și din raportarea care au fost făcută că majoritatea din ele sunt deja îndeplinite și, respectiv, pentru celelalte plăți sunt celelalte condiții”, a declarat Andrian Candu în cadrul ședinței Parlamentului.

Citește mai departe

Diverse

BOP 2017: Cine este cel mai corupt politician din Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Cetățenii consideră că cel mai corupt politician din Republica Moldova este liderul PDM Vlad Plahotniuc. Cel puțin aceasta arată datele Barometrului Opiniei Publice, realizat de CBS-AXA la comanda Institutului de Politici Publice.

Astfel, Vlad Plahotniuc a fost votat de 32,5% din respondenți, fiind urmat în acest clasament de președintele țării Igor Dodon cu 4,9%.

Alți 2,6 % din respondenți l-au numit pe fostul premier Vlad Filat, iar 0,9 % pe liderul PL Mihai Ghimpu.

De menţionat că 43,9 % din respondenţi au declarat că nu ştiu, iar 7  la sută au spus că toţi politicienii.

Sondajul a fost realizat în perioada 18 noiembrie – 5 decembrie 2017, pe un eșantion reprezentativ cu eroarea maximă de eșantionare de 2,9%.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Cultură27 de minute în urmă

Ana Munteanu, o tânără de 16 ani din R.Moldova, a câştigat „Vocea României 2017″// VIDEO

Ana Munteanu, o adolescentă în vârstă de 16 ani, originară din Republica Moldova, din echipa lui Smiley, a câştigat sezonul...

Politică12 ore în urmă

În componența Guvernului se vor regăsi doar doi viceprim-miniștri

Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, reducerea numărului de viceprim-miniștri. Revizuirea structurii conducerii Guvernului are loc în contextul...

Externe14 ore în urmă

Putin îl urăște atât de mult, că nici nu-i pronunță numele

Refuzul lui Vladimir Putin de a pronunța în mod public numele lui Alexei Navalnîi, principalul său opozant politic, poate fi...

Social14 ore în urmă

Inagurarea Târgului de Crăciun: Cel mai mare patinoar din țară, un carusel, dar și căsuțele din lemn aşteaptă vizitatorii //VIDEO

Târgul de Crăciun, cu genericul „Acasă de Crăciun” este inaugurat la Chişinău. Acesta este amplasat în perimetrul străzilor Bănulescu-Bodoni și...

Politică17 ore în urmă

Parlamentul a ratificat Acordurile cu UE privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova

Parlamentul a ratificat, în ședința de astăzi, Acordul de împrumut și cel de grant cu Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară...

Social17 ore în urmă

Util! Vor fi organizate parcări temporare, în legătură cu inaugurarea „Târgului de Crăciun” în centrul Chişinăului

Primăria Chişinău a informat că în seara zilei de astăzi, 15 decembrie, vor fi organizate mai multe parcări temporare în...

Social17 ore în urmă

Bogdan Zumbreanu, votat de Parlament în funcția de şef al CNA

Bogdan Zumbreanu a fost votat astăzi de Parlament la funcția de președinte al Centrului Național Anticorupție. Candidatura acestuia a fost...

Advertisement

Opinii