Connect with us

Social

Șase membri ai organizației criminale „Borman”, împreună cu liderul acesteia, trimiși în judecată

Publicat

pe

Șase membri ai organizației criminale „Borman”, împreună cu liderul acesteia, vor fi deferiți justiției. Liderul organizației criminale și membrii acestei asociații sunt acuzați de organizarea și conducerea unei organizații criminale, circulația ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari, contrabandă cu droguri și valută în proporții deosebit de mari și spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Astfel, în cadrul urmăririi penale, s-a constatat că liderul organizației criminale, începând cu anul 2010, a atras de partea sa, mai multe persoane și a întemeiat o organizație criminală, compusă din mai multe grupuri criminale cu o construcție ierarhică și cu o concepție unică de activitate.

Între membrii organizației criminale au fost divizate funcții concrete pentru transportarea drogurilor de tip hașiș din Spania în Federația Rusă.

În acest sens, în perioada 2010-2016, liderul organizației criminale a organizat transportarea și realizarea drogurilor de tip hașiș, pe teritoriul Federației Ruse din Spania, în cantitate de aproximativ 1000 de kg, fiind obținut astfel un profit ilegal de peste 20 milioane lei.

Documentarea activității infracționale a membrilor organizației criminale privind traficul de droguri a avut un caracter internațional, fiind implicați în documentare reprezentanți ai organelor de forță a mai multor state, cum ar fi: Spania, Italia, Franța, Germania, Lituania, Belarus și F. Rusă.

Au fost efectuate măsuri în cadrul unei operațiuni internaționale antidrog, cu denumirea convențională ,, Пиринейский излом”.

Urmare măsurilor speciale desfășurate în comun cu specialiști din țările menționate au fost stabiliți aproximativ 60 membri ai organizații criminale, aceștia fiind în mare parte cetățeni ai R. Moldova, Spaniei și F. Ruse. Liderii, precum și o parte din membrii organizației au fost documentați și reținuți, o parte din ei deja fiind condamnați la închisoare.

De asemenea, în comun cu ARBI, au fost identificate și indisponibilizate (prin aplicarea sechestrului) bunuri infracționale, a căror beneficiari efectivi sânt membrii acestei asociații criminale în valoare de peste 8 milioane lei, 7 automobile 4 terenuri, 5 apartamente și 3 construcții ne locative.

Concomitent, majoritatea învinuiților sunt anterior condamnați pentru diverse infracțiuni, atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și în alte țări.

În cazul în care Instanța de judecată va stabili vinovăția persoanelor acuzate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani pentru organizarea și conducerea unei organizații criminale, de la 7 la 15 ani, pentru circulația ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari, în scop de înstrăinare, de la 3 la 10 ani pentru contrabandă și de la 5 la 10 ani pedeapsă cu închisoarea pentru spălarea banilor.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

De la 1 octombrie încă aproape 95 de mii de persoane vor primi pensii mai mari

Publicat

pe

De către

Începând cu 1 octombrie pensiile pentru aproape 95 de mii de persoane vor crește. Această majorare este ultima etapă de valorizare a pensiilor, reformă implementată de Guvern. În total, este vorba de 85 064 beneficiari de pensii pentru limita de vârstă și de 9 753 de beneficiari de pensii de dizabilitate.

Urmare a acestei valorizări, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă crește cu 308,43 lei (cu 20%, până la o medie de 1784,94 lei), iar în cazul pensiilor de dizabilitate majorarea va constitui 415,24 lei (cu peste 40%, până la o medie de 1368,45 lei).

În etapa a patra de valorizare sunt revăzute pensiile pentru limita de vârstă şi cele de dizabilitate stabilite în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 martie 2017. Valorizarea va fi efectuată din oficiu, fără deplasarea beneficiarului la organul teritorial de asigurări sociale.

„O reformă complicată prin care ne-am dorit să corectăm o nedreptate. Acum avem certitudinea că am pus bazele unui sistem de pensii corect și echitabil. După încheierea acestei ultime etape, putem spune că am ajustat pensiile afectate de devalorizarea banilor în timp pentru toți cei care au fost nedreptățiți după anul 2000”, a subliniat premierul Pavel Filip.

Procesul de valorizare, care face parte din reforma pensiilor, a fost inițiat în 2017, iar Guvernul a reușit încheierea acestuia cu 1 an și jumătate mai devreme decât era preconizat inițial. În urma acestei reforme au fost revăzute pensiile a sute de mii de persoane:

1) Pensiile stabilite în anii 2001-2008 – valorizate la 1 aprilie 2017 (83 643 beneficiari);

2) Pensiile stabilite în anii 2009-2011 – valorizate la 1 noiembrie 2017 (67 653 beneficiari);

3) Pensiile stabilite în anii 2012-2013 – valorizate la 1 aprilie 2018 (54 165 beneficiari);

4) Pensiile stabilite în perioada 2014 – 31 martie 2017 – valorizate la 1 octombrie 2018 (94 817 beneficiari).

Citește mai departe

Social

Istoria captivantă a vaccinului: când a apărut și cum a evoluat

Publicat

pe

De către

Imunizarea populației datează de secole. Călugării budiști obișnuiau să  bea doze de venin de șarpe pentru a obține imunitate la mușcăturile lor. În China secolului XVII se practica infectarea intenționată cu un virus al ugerelor de vaci, care odată intrat în contact cu pielea omului, inducea o formă ușoară de variolă, astfel se practica imunizarea împotriva variolei.

Fondatorul științei despre vaccinuri în Vest este considerat Edward Jenner. Acesta, în anul 1796, a inoculat unui băiat de 13 ani vaccinia virus (virusul care afecta ugerele vacilor și se asemăna cu variola) și a demonstrat imunitatea la variolă. În 1788, primul vaccin împotriva variolei a fost creată. În perioada secolelor XVIII -XIX, practica sistematică de imunizare în masă împotriva variolei a culminat cu eradicarea globală a acesteia în 1979.

Experimentele lui Louis Pasteur au condus la dezvoltarea vaccinului viu atenuat împotriva holerei și a vaccinului antraxului inactiv la om (în 1897 și 1904). Vaccinul împotriva ciumei a fost descoperit în a doua jumătate a secolului XIX. Între anii 1890 și 1950, savanții au descoperit mai multe vaccinuri împotriva bacteriilor purtătoare de infecții, incluzând vaccinul împotriva Bacillis- Calmette- Guerin (BCG, vaccin utilizat preponderent împotriva tuberculozei), care este folosit și în zilele noastre.

În 1923, Alexander Glenny a dezvoltat metoda de inactivare a toxinei tetanosului (infecție cu potential fatal, caracterizată de spasme musculare) cu formaldehidă. Aceeași metodă a fost folosită pentru a elabora vaccinul împotriva difteriei în 1926. Vaccinul împotriva tusei convulsive a apărut după mai multe încercări și a fost înregistrată pentru uz în 1948 în SUA.

Metodele de cultivare a țesuturilor virale s-a dezvoltat între anii 1950 – 1985 și a dus la apariția vaccinului polio Salk (inactivat) și a vaccinului polio Sabin (viu atenuat oral). Imunizarea în masa împotriva poliomielitei a dus la eradicarea maladiei în mai multe regiuni ale planetei.

Au fost dezvoltate forme atenuate de rujeolă, oreion și rubeolă pentru a fi incluse în vaccinuri. Rujeola în prezent, poate fi următoarea țintă posibilă de eliminare prin vaccinare.

Cu toate că programele de imunizare demonstrează beneficii în masă, rezistența la vaccinare în unele grupuri, nu a încetat niciodată. În anii 1970 și 1980, a remarcat o perioadă de creștere a cazurilor de refuz al vaccinării și o descreștere a producerii vaccinurilor, ceea ce a dus la micșorarea numărului de companii care produc vaccinuri. Acest declin a fost încetinit în parte, prin punerea în aplicare a programului național de compensare a vătămărilor provocate de vaccinuri din SUA în 1986.

Moștenirea acestei epoci trăiește până în prezent în crize de aprovizionare și în eforturile continue ale mass-media de a face campanii împotriva vaccinării.

În ultimele două decenii s-a observat aplicarea geneticii moleculare în imunizare și această metodă a generat dezvoltarea imunologiei, microbiologiei și genomicii aplicate. uccesele curente includ dezvoltarea combinațiilor de vaccinuri împotriva hepatitei B, a vaccinului acelular împotriva tusei convulsive mai puțin reactogen și noi tehnici de fabricare a vaccinelor împotriva gripei sezoniere.

Genetica moleculară devine scena unui viitor luminos pentru vaccinologie, inclusiv dezvoltarea de noi sisteme de administrare a vaccinurilor (de exemplu vaccinuri ADN, vectori virali, vaccinuri vegetale și formulări topice), adjuvanți (vaccine auxiliare) noi, dezvoltarea de vaccinuri mai eficiente împotriva tuberculozei și vaccinuri împotriva citomegalovirusului (CMV), virusul herpes simplex (HSV), virusul sincițial respirator (RSV), boala stafilococică, boala streptococică, gripa pandemică, shigella, HIV și schistosomioza, printre altele.

Vaccinurile terapeutice pot fi, de asemenea, disponibile în curând pentru alergii, boli autoimune și dependențe.

Citește mai departe

Social

Mama unui student, care a muncit în SUA, și-a revendicat dreptul la 1 456 dolari

Publicat

pe

De către

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței a recepționat o reclamație a unei femei privind prestarea necorespunzătoare a serviciilor de recrutare a studenților în Statele Unite ale Americii. Fiul acesteia a încheiat un contract de prestare servicii pentru a beneficia de un program de schimb cultural, achitând în contul firmei  pentru bilet de călătorie, asigurare loc de muncă, cazare, etc.

Reprezentanții firmei recrutante se obligau să achite studentului la expirarea vizei de ședere pe teritoriul SUA, impozitul pe venit pentru perioada încadrării în timpul muncii, inclusiv prin împuternicirea altei persoane.

Astfel, la prezentarea unei procuri eliberate de către Ambasada Republicii Moldova în SUA, consumatoarea avea temei legal ca să ridice banii achitați pentru taxe fiscale. Agentul economic, însă, a refuzat să revendice dreptul consumatoarei asupra sumei bănești, invocând că taxele nu pot fi rambursate printr-o procură.

În acest caz, consumatoarea a adresat o reclamație către agent economic, solicitând dreptul acesteia de a-și rambursa banii. Subiectul economic a refuzat satisfacerea pretențiilor consumatoarei, ceea ce a impulsionat-o să depună o plângere în cadrul APCSP.

Agenția a examinat petiția înregistrată și prin implicarea acesteia, agentul economic a acceptat soluționarea pe cale amiabilă a conflictului iscat, consumatoarei restituindu-se contravaloarea taxelor fiscale achitate în mărime de 1 456 dolari.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com