Connect with us

Social

Șase membri ai organizației criminale „Borman”, împreună cu liderul acesteia, trimiși în judecată

Publicat

pe

Șase membri ai organizației criminale „Borman”, împreună cu liderul acesteia, vor fi deferiți justiției. Liderul organizației criminale și membrii acestei asociații sunt acuzați de organizarea și conducerea unei organizații criminale, circulația ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari, contrabandă cu droguri și valută în proporții deosebit de mari și spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Astfel, în cadrul urmăririi penale, s-a constatat că liderul organizației criminale, începând cu anul 2010, a atras de partea sa, mai multe persoane și a întemeiat o organizație criminală, compusă din mai multe grupuri criminale cu o construcție ierarhică și cu o concepție unică de activitate.

Între membrii organizației criminale au fost divizate funcții concrete pentru transportarea drogurilor de tip hașiș din Spania în Federația Rusă.

În acest sens, în perioada 2010-2016, liderul organizației criminale a organizat transportarea și realizarea drogurilor de tip hașiș, pe teritoriul Federației Ruse din Spania, în cantitate de aproximativ 1000 de kg, fiind obținut astfel un profit ilegal de peste 20 milioane lei.

Documentarea activității infracționale a membrilor organizației criminale privind traficul de droguri a avut un caracter internațional, fiind implicați în documentare reprezentanți ai organelor de forță a mai multor state, cum ar fi: Spania, Italia, Franța, Germania, Lituania, Belarus și F. Rusă.

Au fost efectuate măsuri în cadrul unei operațiuni internaționale antidrog, cu denumirea convențională ,, Пиринейский излом”.

Urmare măsurilor speciale desfășurate în comun cu specialiști din țările menționate au fost stabiliți aproximativ 60 membri ai organizații criminale, aceștia fiind în mare parte cetățeni ai R. Moldova, Spaniei și F. Ruse. Liderii, precum și o parte din membrii organizației au fost documentați și reținuți, o parte din ei deja fiind condamnați la închisoare.

De asemenea, în comun cu ARBI, au fost identificate și indisponibilizate (prin aplicarea sechestrului) bunuri infracționale, a căror beneficiari efectivi sânt membrii acestei asociații criminale în valoare de peste 8 milioane lei, 7 automobile 4 terenuri, 5 apartamente și 3 construcții ne locative.

Concomitent, majoritatea învinuiților sunt anterior condamnați pentru diverse infracțiuni, atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și în alte țări.

În cazul în care Instanța de judecată va stabili vinovăția persoanelor acuzate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani pentru organizarea și conducerea unei organizații criminale, de la 7 la 15 ani, pentru circulația ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari, în scop de înstrăinare, de la 3 la 10 ani pentru contrabandă și de la 5 la 10 ani pedeapsă cu închisoarea pentru spălarea banilor.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Un băiețel de patru ani și o fetiță de opt ani din Florești au murit intoxicați cu ciuperci

Publicat

pe

De către

Un băiețel de patru ani și o fetiță de opt ani din Florești au murit intoxicați cu ciuperci. Băiețelul a decedat pe 12 iulie, după câteva zile de comă, iar fetița s-a stins din viață la spital, în după amiaza zilei de astăzi, 16 iulie. Informația a fost confirmată pentru IPN de purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu.

Mama copiilor este internată la Spitalul „Sfântă Treime” din Chișinău, iar tatăl copiilor a refuzat internarea pentru că se simțea mai bine.

Cei patru membri ai familiei din raionul Florești au ajuns la spital, acum o săptămână, după ce s-au intoxicat cu ciupercile pe care le-au cules din pădure.

Anterior, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale s-a adresat populaţiei să fie prudenţi în consumul de ciuperci. Doar în perioada 09-13 iulie au făcut intoxicație la ciuperci 11 persoane mature și 6 copii.

Pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, cu implicarea a 39 bolnavi din Florești, Dondușeni, Orhei, Chișinău, dintre care 7 copii.

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului.

În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice, fiind consumate în combinaţie cu alcoolul.

Citește mai departe

Social

Alocațiile bugetare pentru alimentația copiilor și elevilor vor fi majorate, începând cu 1 septembrie 2018

Publicat

pe

De către

Probleme ce țin de îmbunătățirea alimentației copiilor și elevilor în grădinițe și școli au fost abordate astăzi într-o ședință la Guvern, prezidată de premierul Pavel Filip.

Printre principalele deficiențe ale sistemului au fost enumerate calitatea neadecvată a alimentelor, lipsa unui mecanism eficient de achiziție a produselor, nerespectarea regulilor sanitare de preparare a bucatelor, precum și normele financiare reduse pentru alimentația copiilor în instituțiile de învățământ.

Pentru a ameliora situația creată  este preconizată  majorarea cu 2 lei per copil pe zi a normelor financiare alocate pentru alimentația copiilor și elevilor în instituțiile educaționale, începând cu 1 septembrie curent. În bugetul de stat pentru anul curent, în acest scop sunt prevăzute 51 milioane de lei.

De asemenea, pentru depășirea deficiențelor existente în sistem, a fost elaborată o nouă instrucțiune privind organizarea alimentației copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general.

Documentul este și un ghid metodologic de organizare eficientă a alimentației copiilor și elevilor în condițiile descentralizării  proceselor administrative în educație și a unei  fluctuației mari a cadrelor ocupate în organizarea alimentației.

Implementarea noilor reguli va contribui la o mai bună organizare a alimentației copiilor, la asigurarea corectitudinii și transparenței în achiziționarea, livrarea și prelucrarea produselor, la respectarea normelor de igienă și la prevenirea intoxicațiilor alimentare. Instrucțiunea urmează să fie definitivată și aprobată în ședință de Guvern.

Zilnic, peste 305 mii de copii și elevi sunt alimentați în instituțiile de învățământ din țară. În bugetul anului curent, în acest scop este prevăzut circa 1 miliard de lei.

Citește mai departe

Social

Lista celor 100 cele mai bine plătite locuri de muncă vacante din Moldova

Publicat

pe

De către

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă informează persoanele aflate în căutarea unui job că pe piața muncii sunt peste 12 mii locuri vacante, ANOFM a întocmit o listă cu cele mai plătite joburi pe piața muncii, la 12 iulie, conform declarațiilor agenților economici.

Locurile de muncă disponibile, pot fi accesate atât de femei, cât și de bărbați.

Astfel, potrivit acestei liste, un programator poate câștiga până la 30 mii lei lunar, iar un manager, sudor, lăcătuș, conducător de autospecială până la 20 mii lei lunar.

De asemenea, agenții economici ofertanți sunt dispuși să achite salarii maxime între 18 mii și 12 mii pentru un inginer-programator, electrician, contabil, montator de aparate de aer condiționat sau administrator de rețele informatice.

Citește mai departe