Connect with us

Social

Șapte paramedici SMURD vor efectua un stagiu practic la Iași

Publicat

pe

Șapte paramedici din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI vor efectua un stagiu practic de 30 de zile la Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Iași. Decizia a fost luată după ce angajații IGSU au fost pregătiți în calitate de paramedici de formatorii SMURD din Republica Moldova.

Specialiștii au fost selectați din cadrul Direcției Situații Excepționale Hâncești, iar după finalizarea cursului practic vor activa în calitate de paramedici în Secția situații excepționale Cimișlia.

Pe parcurs a 30 de zile, aceștia au fost instruiți de formatorii moldoveni, iar la finalul cursului angajații IGSU au susținut un examen de calificare. Noii paramedici au fost evaluați de formatorii SMURD din IGSU și reprezentanții Centrului Național de Asistență Medicală de Urgență Prespitalicească.

După susținerea examenului paramedicii au fost admiși pentru stagiu practic, iar pe parcursul lunii februarie – martie aceștia vor prelua experiența în acordarea ajutorului calificat de la colegii români.

Potrivit informațiilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în cadrul Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare din Republica Moldova activează peste 100 de paramedici.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Peste o sută de primari din România și Republica Moldova se vor reuni la Chișinău

Publicat

pe

De către

Peste o sută de primari de pe ambele maluri ale Prutului se vor reuni la Chișinău la Adunarea generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova. Aceștia vor discuta aspecte ale consolidării procesului de cooperare și schimb de experiență între colectivitățile locale.

De asemenea, la ședință sunt așteptați să participe și demnitari din cele două state. Evenimentul, care va avea loc pe 11 mai, va avea loc în contextul Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Asociația Comunelor din România (ACoR), alături de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), a fondat în anul 2013 Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM), în scopul impulsionării relațiilor dintre colectivitățile locale.

În această perioadă au avut loc peste 100 de înfrățiri între unitățile administrativ-teritoriale din România și Republica Moldova. De asemenea, în această perioadă a fost modificat cadrul legal din România, în vederea acordării dreptului APL din România să finanțeze direct, din contul bugetelor locale, proiecte și activități în localitățile înfrățite din Republica Moldova.

Una din direcțiile principale ale activității CALM este dezvoltarea de parteneriate internaționale și crearea de platforme corespunzătoare, pentru a face schimb de experiență și de bune practici, precum și de a atrage resurse în vederea dezvoltării localităților.

Totodată, este bine cunoscut faptul că unul dintre cei mai fideli și mai mari susținători ai colectivităților locale din Republica Moldova a fost și este România.

Doar în ultimii ani, prin suportul direct  al României, în Republica Moldova au fost implementate activități și proiecte majore la nivel național și, în special, la nivel local.

În urma acestor investiții, în majoritatea satelor și orașelor noastre au fost reparate sute de grădinițe și școli, restabilite obiecte de infrastructură rutieră și aprovizionare cu apă, realizate diverse proiecte culturale, etc.

La Adunarea generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova vor fi trecute în revistă rezultatele colaborării celor două asociații ale primarilor din România și Republica Moldova și vor fi trasate prioritățile pentru perioada următoare.

Citește mai departe

Social

Angajează-te unde vrei: 5 reguli care fac din tine un candidat „cu greutate”

Publicat

pe

De către

Concurența pentru plasarea în câmpul muncii a fost și este una strânsă, mobilitatea forței de muncă fiind una dintre caracteristicile economiilor de piață. Marea majoritate a persoanelor care optează pentru un job sunt persoane calificate într-un domeniu sau dețin experiență în mai multe domenii. 

Cu toate acestea, deseori chiar și specialiștii cu experiență de muncă nu reușesc să ajungă nici măcar la interviul de angajare pentru job-ul visat. Acest fapt se întâmplă din cauza comiterii unei sau mai multor greșeli la angajare. Una din cele mai însemnate cauze ale acestor eșecuri este modul în care candidatul își prezintă CV-ul către compania angajatoare.

Presupunând că intenționezi să aplici la o funcție pentru care ești calificat și în scopul eliminării riscurilor de descalificare din „competiția CV-urilor”, îți prezentăm 5 reguli, ignorarea cărora aproape că îți garantează eșecul.

  1. Nu aplica la întâmplare. Succesul identificării unui job nu stă „în voia sorții”, ci în modul în care eforturile tale se conjugă pentru acest lucru. Individualizează fiecare aplicare, nu-ți fie lene să adaptezi propriul CV la un nou post vacant. Angajatorii resping din start un CV „aruncat” în competiție.
  2. Nu te supraevalua, dar nici nu-ți scurta din calificare și merite. Pe cât de apreciată este onestitatea, pe atât de important este să îți pui în valoare atuurile, bineînțeles cele relevante pentru poziția dată. Dacă, de exemplu, optezi pentru un job apropiat de domeniul financiar sau contabil, trebuie să treci în CV-ul tău orice reușită care te poate avantaja: experiență de muncă în finanțe, stagii de practică, cursuri de contabilitate, specializări peste hotare etc. Totodată, ține cont de faptul că angajatorii vor aprecia mai mult candidații multilateral dezvoltați, așa că ai mână liberă la a-ți „înarma” CV-ul cu orice informație care va conta.
  3. Redactează-ți CV-ul conform principiului „celor 6 secunde”. Deși majoritatea responsabililor de managementul resurselor umane declară că analizează fiecare CV în nu mai puțin de 5 minute, în realitate timpul mediu petrecut de către un recruiter cu un CV este de doar 6 secunde. Atât timp îi ia viitorului angajator să-ți scaneze CV-ul, nu să-l citească. Deci fii atent la modul în care îți prezinți CV-ul, ce anume vrei să se memoreze din conținutul acestuia și cum acest fapt te va ajuta să fii invitat la următoarea etapă.
  4. Acordă toleranță zero la greșelile de exprimare, ortografice sau gramaticale. Strecurarea, măcar și a unei singure greșeli, va lovi puternic în imaginea personală și cu siguranță nu-ți dorești să pornești cu stângul. Atenție și iar atenție!
  5. Oferă coerență și acuratețe CV-ului. Dacă optezi pentru un CV în format propriu, stabilește-ți niște criterii după care îl vei redacta. Nu dubla informația și totodată spune cât mai multe în fraze cât mai succinte. Organizează-ți CV-ul într-un mod care să te avantajeze. Dezordinea înseamnă eșec. 

Atunci când îți dorești cu adevărat un job, fii sigur că depui 100% efort și concentrație la obținerea lui. Această atitudine va face din persoana ta un candidat demn de luat în seamă. Iar dacă în final totuși nu vei fi angajat, cel puțin vei rămâne cu satisfacția că ai făcut tot ce a depins de tine.

Citește mai departe

Social

Mitropolitul Vladimir a îndemnat Primăria Chișinău să sisteze “prin orice mijloace” organizarea Marșului Solidarității „Fără Frică”

Publicat

pe

De către

ÎPS Mitropolitul Vladimir a adresat o scrisoare către Primăria Chișinău, în care îndeamnă autoritățile municipale să sisteze “prin orice mijloace ” organizarea Marșului Solidarității „Fără Frică”, din cadrul celei de-a XVII ediții a Festivalului comunității LGBT „Moldova Pride 2018”, care va avea loc sâmbătă, 19 mai.

Aceasta pentru că Biserica Ortodoxă din Moldova consideră că organizarea unor astfel de evenimente reprezintă „un atentat la moralitate, la instituția sacră a familiei și un pericol pentru generațiile tinere”.

”Această parada a minorităților sfidează în mod abuziv şi public valorile majorității societății noastre care se numără a fi în proporții de 98% creștini ortodocși – păstrători ai învățăturii Sfintei Evanghelii, conform căreia căsătoria poate fi fondată numai de către un bărbat și o femeie, și nu între persoane de același gen”, se arată în scrisoarea Mitropoliei Moldovei.

Mitropolitul Vladimir a declarat că nu există nici un motiv legal, moral, dar și rațional care ar determina mobilizarea și susținerea autorităților noastre publice locale ”a unui asemenea manifest absurd”.

”Îndemnăm autoritățile municipale să sisteze prin orice mijloace promovarea manifestării comportamentelor netradiționale şi prin aceasta a păcatelor strigătoare la cer, care inundă din ce în ce mai accentuat plaiul nostru”, a adăugat mitropolitul.

Mai mult, ierarhul lasă să se înțeleagă că organizarea unui astfel de eveniment ar putea provoca, la fel ca și în anii trecuți, tensiuni între participanții la Marș și credincioșii Bisericii Ortodoxe.

”Organizatorii acestei parade și mentorii lor din afara țării noastre ar trebui deja să cunoască realitățile de aici, din experiențele din anii trecuți, întrucât asemenea manifestări provoacă de fiecare dată pericole, violențe, dar și altercații de ambele părți”, se mai arată în scrisoarea Mitropolitului Vladimir.

Marșul Solidarității anul acesta va avea loc sâmbătă, 19 mai. Directoarea executivă a GENDERDOC-M, Anastasia Danilova, a declarat anterior că mulți oameni din comunitate se tem, în continuare, să iasă la marș sau să vorbească deschis despre orientarea lor sexuală.

”Totuși pentru persoanele LGBT marșurile sunt un fel de terapie. ”Pride” se traduce din engleză ca „mândrie”, dar aici e vorba de mândrie ca antonim al cuvântului rușine. Atunci când ieși la marș declari că nu îți este rușine că ești așa cum ești. Nu îți este rușine să fii sincer, să fii tu însuți”, a spus ea.

Citește mai departe