Connect with us

Social

Salarii mai mari pentru cadrele didactice, începând cu 1 septembrie 2018

Publicat

pe

Profesorii vor primi salarii mai mari, începând cu 1 septembrie, potrivit unui proiect aprobat astăzi de Executiv. Salariul de funcție al cadrelor didactice și al personalului științificodidactic din instituțiile de învățământ finanțate de la buget va fi indexat cu 8%.

 În urma modificărilor propuse, salariul de funcție al unui rector va spori până la 6460 lei, iar al unui profesor universitar – până la 4840 lei.

Cu 325 de lei sa va majora salariul conferențiarilor universitari, iar cel al lectorilor va crește cu circa 300 de lei. De menționat că de salarii majorate vor beneficia și asistenții universitari, antrenorii și formatorii din învățământul superior.

După același algoritm vor fi majorate salariile angajaților din învățământul general și profesional tehnic. 

 Pentru efectuarea majorărilor, în anul curent, în bugetul de stat sunt prevăzute mijloace în sumă de 130 milioane de lei.

Salariile de funcție ale cadrelor didactice și ale personalului științifico-didactic se indexează anual, la 1 septembrie, pe măsura creșterii procentuale a salariului mediu prognozat pe economia națională, față de salariul mediu al cadrelor didactice atins în ultimul trimestrul al anului precedent.

În condițiile în care în trimestrul IV al anului 2017 salariul mediu a constituit 5722 de lei, iar cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul curent este de 6180 de lei, indexarea va fi de 8%.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

În capitală vor fi amenajate 5 terenuri de sport multifuncționale noi. Vor avea gazon artificial, vor fi îngrădire și iluminate

Publicat

pe

De către

Pe parcursul anului 2018, în capitală vor fi amenajate 5 terenuri de sport multifuncționale noi, câte unul în fiecare sector al municipiului. Obiectivele vor fi instalate în curțile blocurilor de locuințe, în locul celor vechi.

Terenurile vor avea gazon artificial, vor fi îngrădire și iluminate pe timp de noapte. Pe aceste obiectivele sportive, cetăţenii vor putea practica minifotbalul și baschetul.

Primăria Chișinău a anunțat că a demarat lucrările de amenajare a primului teren de sport. Este vorba de un terenul sportiv din str. Miron Costin, 10.

În anul 2018, terenuri de sport multifuncţionale vor fi amenajate pe următoarele adrese:

– str. Miron Costin, 10 – sectorul Râșcani;
– str. Drumul Crucii, 95 – sectorul Buiucani;
– str. Academiei, 9/1 – sectorul Centru;
– bd. Cuza Vodă, 45 – sectorul Botanica;
– bd. Mircea cel Bătrân, 58 – sectorul Ciocana.

Pentru amenajarea terenurilor de sport multifuncţionale în bugetul municipal Chişinău au fost prevăzute circa 4 milioane lei.

Citește mai departe

Social

Ataşaţii apărării, acreditaţi în R. Moldova, au efectuat o vizită în Brigada de infanterie motorizată „Dacia”

Publicat

pe

De către

Ataşaţii apărării, acreditaţi în Republica Moldova, au efectuat astăzi o vizită de documentare în Brigada de infanterie motorizată „Dacia”, dislocată în municipiul Cahul.

În cadrul vizitei, cei 23 diplomaţi militari din Republica Belarus, Cehia, Italia, Lituania, Polonia, România, Federaţia Rusă, SUA, Suedia, Turcia, Ucraina, precum şi din cadrul Misiunii OSCE în Republica Moldova s-au familiarizat cu structura, rolul şi misiunile brigăzii, obiectivele de instruire stabilite pentru anul curent şi activităţile externe la care participă efectivul în termen şi prin contract al unităţii.

De asemenea, ataşaţii s-au documentat cu infrastructura Brigăzii “Ştefan cel Mare”, tehnica militară şi armamentul din dotarea unităţii.

Potrivit şefului Direcţiei planificare strategică a Marelui Stat Major, colonel Sergiu Vicol, vizita a fost desfăşurată la solicitarea corpului de ataşaţi militari şi a avut ca obiectiv consolidarea relaţiilor bilaterale pe dimensiunea militară.

De menţionat că în anul curent, ataşaţii apărării acreditaţi în ţara noastră au efectuat vizite similare în trei unităţi ale Armatei Naţionale.

Citește mai departe

Social

„Există riscul ca regiunea europeană să nu elimine rujeola și rubeola până în 2020”. OMS solicită acțiuni urgente

Publicat

pe

De către

Există riscul ca regiunea europeană să nu elimine rujeola și rubeola până în anul 2020 și riscă să nu atingă obiectivele de acoperire a imunizării. Îndemn toate țările să își focuseze acțiunile pe creșterea vaccinării pentru a preveni îmbolnăvirile cu boli transmisibile și a asigura un mediu sănătos pentru toți. Asigurarea vaccinării trebuie să fie o prioritate pentru toți”.

O declarație în acest sens a fost făcută de Nedret Emiroglu, director al Departamentului de urgențe în domeniul sănătății și bolilor transmisibile al Biroului Regional pentru Europa al OMS, în cadrul sesiunii plenare privind realizarea Planului European de acțiune privind vaccinurile 2015-2020.

Aceasta a prezentat rezultatele revizuirii, la jumătatea perioadei, a progresului obiectivelor Planului, menționând că Regiunea Europeană este pe drumul cel bun în ceea ce privește menținerea statutului său fără poliomielită, elaborarea de recomandări bazate pe dovezi prin comitete consultative independente naționale și de finanțare a vaccinurilor din fonduri interne.

Delegația țării noastre a declarat în cadrul sesiunii că imunizarea populației este o prioritate a Republicii Moldova.

În acest context se implementează cel de-al 5-lea program național de imunizare (2016-2020), care este axat pe controlul a 12 maladii prevenibile prin vaccinare, iar pe parcursul ultimilor ani în țară au fost introduse mai multe vaccinuri noi, ultimul fiind vaccinul contra cancerului de col uterin, introdus în calendarul de imunizări la finele anului 2017.

„Acoperirea insuficientă a vaccinării în Republica Moldova, inclusiv cazurile de rujeolă raportate în 2018, amenință statutul de eliminare a rujeolei din țară. Această situație conferă o responsabilitate suplimentară pentru noi de a intensifica acțiunile privind vaccinarea populației și prevenirea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, dar și asigurea unui răspuns rapid la orice import al acestor boli pentru a limita răspândirea lor. Contăm în continuare pe suportul OMS în acest sens”, a subliniat Marcela Țîrdea, șeful Delegației.

Mai multe state membre și-au exprimat recunoștința față de conducerea și sprijinul tehnic al OMS / Europa în acest domeniu și au prezentat planuri și inițiative naționale pentru a accelera progresul vaccinării populației.

Conform datelor, doar în primele luni ale anului 2018 au fost înregistrate 37 de decese de rujeolă în Europa și înregistrate 41000 de cazuri de îmbolnăviri, cu o creștere semnificativă față de anul 2017, cînd fost înregistrate în total 23.927 de cazuri.

În Republica Moldova de la începutul anului 2018 au fost înregistrate 282 cazuri confirmate de rujeolă.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com