Sa intensificam eforturile in lupta cu coruptia

Moldova face progrese in calea luptei contra coruptiei, insa eforturile in acest domeniu trebuie intensificate. Potrivit expertilor Bancii Mondiale si Transparency International, in Moldova coruptia este larg raspindita si patrunde in toate paturile sociale. O declaratie in acest sens a facut ieri ambasadoarea, SUA Heather Hodges, in cadrul unei intruniri cu studentii si profesorii Facultatii de Drept a Universitatii de Stat din Moldova.

Potrivit ambasadoarei, printre progresele inregistrate de Moldova in domeniul combaterii coruptiei se numara implementarea asa-numitei „Legi a ghilotinei”. Aceasta lege a eliminat peste 100 de acte normative si regulamente invechite. Numarul de stampile si semnaturi necesare pentru desfasurarea unei afaceri in Moldova s-a redus considerabil, la fel ca si oportunitatile pe care le aveau functionarii corupti pentru a pretinde mita, a relevat Heather Hodges.

Un alt exemplu bun in reducerea fenomenului coruptiei este, potrivit ambasadoarei americane, reformele efectuate in cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Rotatia cadrelor si introducerea sistemului centralizat de plata la punctele vamale a facut coruperea mai dificila. Un alt progres in combaterea coruptiei il reprezinta, in opinia oficialului american, modificarile efectuate recent in cadrul politiei rutiere, astfel incit politistii sa aiba dreptul de a opri masina doar in cazul in care soferul incalca regulile de circulatie.

Un pas important in abordarea problemei coruptiei este si adoptarea Strategiei si Planului national Anti-Coruptie.

Heather Hodges a relevat ca in urma cu o luna Moldova a fost invitata sa prezinte un proiect pentru programul preliminar al Fondului Provocarilor Mileniului, finantat de SUA. Programul nominalizat a fost creat in anul 2004, beneficiarii acestuia obtinind un volum considerabil de finantare in diferite domenii. Sustinerea financiara din partea Fondului este acordata numai statelor cu venituri reduse care, dupa cum a spus presedintele Bush, „guverneaza corect, investesc in oameni si incurajeaza libertatea economica”. Astfel, proiectul pe care Moldova il va depune la acest fond trebuie sa se refere la combaterea coruptiei, deoarece „ acesta este domeniul care necesita cel mai mult efort”, a precizat Hodges.

Heather Hodges a facut si citeva recomandari referitoare la continutul proiectului pe care Moldova l-ar putea inainta Fondului Provocarilor Mileniului. Prima propunere se refera la stabilirea unor standarde de comportament. Conducatorii din Guvern, Parlament, din marile companii si organizatii non-guvernamentale trebuie sa arate clar subalternilor lor ca nu vor tolera coruptia. Moldova are deja unele politici destinate combaterii coruptiei, printre acestea numarindu-se si declaratiile de venit ale demnitarilor publici si ale familiilor lor, insa aceste practici nu sint suficiente, a spus ambasadoarea SUA.

„Un alt aspect este accesul la informatie. Desi Moldova are o lege foarte buna in acest domeniu, mai sint multe de facut pentru a asigura implementarea acesteia. O mass-media libera si independenta este un alt instrument puternic in combaterea coruptiei. Mediile trebuie sa fie mai rentabile din punct de vedere financiar. Atunci cind mijloacele de informare depind de sponsorizare din partea anumitor organizatii sau companii, ele nu isi pot desfasura activ investigatiile care ar face ca sponsorii sa arate prost pentru comportamentul lor corupt sau neetic. Independenta justitiei este si acesta un aspect deosebit de important in lupta cu coruptia. Legile nu servesc la nimic atunci cind politicienii sau oamenii de afaceri corupti stiu ca ele nu vor fi aplicate”, a mai mentionat Heather Hodges. / Natalia PORUBIN // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.