Connect with us

Social

S-a dat start concursului Premiul Național, ediția 2018

Publicat

pe

Comisia pentru decernarea Premiului Naţional anunță demararea concursului pentru decernarea Premiului Naţional, ediția 2018. În prima etapă a concursului, sunt prezentate scrisorile de recomandare a candidaților la concurs, înaintate de către persoane notorii sau autoritățile de profil.

Premiul Național se va acorda celor care au înregistrat performanțe deosebite, elaborând cercetări ştiinţifice, publicaţii, produse, procese şi servicii noi cu înalt potenţial socioeconomic.

De asemenea, premiul va fi oferit pentru aplicarea noilor tehnologii, produse de creație și inovații artistice, pentru contribuția la dezvoltarea sportului, pentru abordare inovativă în soluționarea problemelor stringente cu care se confruntă societatea ș.a.

Scrisorile de recomandare privind participarea la concursul pentru decernarea Premiului Național trebuie prezintate la Cancelaria de Stat (Casa Guvernului, Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1, biroul 616) până la data de 1 iulie 2018, ora 15:00.

Premiul Naţional constă din diplomă, medalie şi recompensă bănească în valoare de 100 de mii de lei. Guvernul decernează anual până la zece premii naţionale, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Independenţei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Poporul gândește

Poporul gândește // „Urmărește trei posturi de televiziune și trage concluzia”

Publicat

pe

Al doilea avocat al campaniei „Poporul gândește” este Nicolae Vrednic, locuitor al comunei Trușeni, mun. Chișinău. Demult a atins vârsta de pensionare și a decis să participe în cadrul campaniei pentru că „fiecare își are rostul în societate”. „Este timp pentru a strica pietre, dar vine și timpul când trebuie să le lași în pace”, povestește nea Nicu, așa cum îi place să i se spună.

Ca orice locuitor al Trușeniului, Nicolae Vrednic are și el în grădină câțiva copaci de cireșe. Când s-au copt primele cireșe, a obținut aproape 800 de lei, un venit important pentru familie. În ziua când l-am vizitat, trebăluia în grădină.

„Atât timp cât un om poate aduce folos unei societăți, poate să lucreze. Dar dacă este depășit, este timpul să se odihnească.”

Bărbatul are mulți ani munciți la Ministerul Mediului, a fost director de școli, profesor de limbă română, iar pensia este de trei mii de lei – prea mică. Pensionarul se arată indignat pentru că a auzit de la un cetățean că are o pensie de șase mii de lei și că a muncit șofer de autobuz.

Șef „pe propagandă”

Nicolae Vrednic a fost șef în domeniul propagandei într-o instituție de stat în perioada Uniunii Sovietice.  Potrivit acestuia, propaganda nu avea atunci o conotație negativă. „Am organizat concerte, festivaluri locale. Pe lângă asta, era învățământul politic. Așa erau timpurile de atunci. Toți când aud de cuvântul „propagandă”, îți sar în cap și încearcă să-ți smulgă ultimele firicele de păr. În cazul de față, e vorba de mine și firele de păr pe care aproape nu le am”, glumește bătrânul.

Cu toate acestea, Nicolae se declară român. „Noi trebuie să înțelegem că, fără o explicație intensă a necesității păstrării istoricului, a promovării valorilor naționale române, acest popor nu va avea viitor. Dacă nu vom înțelege acest lucru și nu vom propaga aceste valori, atunci ne-am pierdut ca națiune”, povestește Vrednic.

Explică-i omului cu pensie mică cum să voteze corect atunci când politicienii promit ajutoare, pensii

„Ce fac unii politicieni la televiziunile pe care le dețin este propagandă în sensul rău al cuvântului”, crede Nicolae Vrednic și este convins că cea mai bună metodă pentru a ne informa corect este următoarea: „urmărește o televiziune, apoi a doua și a treia și apoi trage concluzia. Cântărește și chibzuiește”.

Potrivit avocatului campaniei, atunci când omul stă cu gândul la cum să facă niște parale ca să supraviețuiască și să nu se împotmolească în datorii, lui nu-i arde de propagandă. „Omul este obsedat de o idee de supraviețuire cu pensia mică. De exemplu, avem un vecin cu ictus cerebral. Are o pensie de 274 de lei. Explică-i omului cum să voteze corect atunci când un politician îi promite pensie, ajutoare și altele.”

Campania „Poporul gândește” are ca scop combaterea manipulării prin comunicarea de la om și este destinat pentru persoanele în vârstă de pensionare. 

Persoanele interesate de a participa în această campanie sau care doresc să ne sugereze candidați potriviți, ne pot scrie pe mailul [email protected] sau ne pot apela la numărul de telefon +373 78202961.

Citește mai departe

Social

Foile cu antet vor circula electronic în Parlament

Publicat

pe

De către

În premieră, foile cu antet vor circula electronic în Parlament. Hotărârea a fost aprobată de Biroul permanent al Parlamentului.

Gestionarea electronică a foilor cu antet va începe în sesiunea parlamentară curentă. Această practică va permite economisirea de hârtie, resurse financiare și consumabile, va grăbi procesul de transmitere a informației.

Gestionarea electronică a foilor cu antet este o practică aplicată cu succes în parlamentele din Letonia, Lituania, Estonia, Belgia și alte țări.

Parlamentul Republicii Moldova are propria identitate vizuală, după ce, la începutul anului curent, Biroul permanent a aprobat partea finală a Ghidului de identitate al instituției.

Documentul stabilește principiile de design și identitate care urmează a fi aplicate în diferite contexte. Obiectivul acestuia este de a oferi Parlamentului o imagine ușor de recunoscut și o poziționare instituțională coerentă în procesul de comunicare atât intern, cât și public.

Citește mai departe

Social

Taximetrist, amendat pentru un abțibild contra scumpirii carburanților. Cum a comentat cazul ministrul de Interne

Publicat

pe

De către

Un sofer de taxi s-a ales cu o amenda de 300 de lei, după ce și-a lipit pe automobil un mesaj prin care-și exprima nemulțumirea fata de scumpirea carburanților, anunţată anterior de ANRE. Cazul a avut loc acum trei zile și a fost făcut public printr-un filmuleț video difuzat pe rețelele de socializare.

În imaginile video se vede cum la un moment dat, bărbatul se apropie de polițistul care scria procesul și îi cere explicații pentru ce l-a amenda. Omul legii i-a spus ca autocolantul cu mesajul: „Eu sunt împotriva creșterii prețurilor la carburanți” este reclamă neautorizată.

Astăzi, premierul Pavel Filip a solicitat la ședința Guvernului ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, să ia măsuri în acest caz.

„Nimeni nu a anulat libertatea de exprimare în R. Moldova”, a declarat premierul, adăugând că Guvernul depune eforturi pentru a reforma poliția.

Imediat după aceasta, ministrul Alexandru Jizdan a anunțat că a dispus inițierea unei anchete interne de către Serviciul Protecție Internă și Anticorupție pe marginea incidentului dat. El și-a exprimat regretul că unii angajați ai poliției, intenționat sau din lipsa cunoștințelor legislației în vigoare, generează uneori probleme care afectează nu doar imaginea instituțională, dar și a țării.

„Probabil este necesar ca ministrul Afacerilor Interne să învețe pe fiecare polițist care încă nu a înțeles care este rolul lui în sistem și societate, despre unele norme și reguli, despre legi și despre comportament, dacă totuși ei nu se gândesc că fiecare abatere a lor afectează întreg Ministerul, iar ei sunt în slujba cetățeanului nu al eului personal”, a spus Alexandru Jizdan.

Citește mai departe