Connect with us

Social

Rudele echipajului An 26-100, decedat în accidentul din Coasta de Fildeș, s-au întâlnit cu conducerea AAC

Publicat

pe

Conducerea Autorității Aeronautice Civile a avut o întrevedere cu rudele membrilor echipajului An 26-100, decedați în urma accidentului aeronautic din Coasta de Fildeș, produs în octombrie 2017.

În cadrul discuției, reprezentanții AAC au informat, în conformitate cu indicațiile Guvernului, despre evoluția anchetei de investigare a cauzelor producerii accidentului, realizată de către autoritățile din Coasta de Fildeș.

Vicedirectorul Autorității Aeronautice Civile, Nicale Buzu, conducătorul grupului de experți moldoveni care s-au deplasat la locul accidentului, a comunicat că reprezentanții Agenției de Investigare a Accidentelor din Coasta de Fildeș au demonstrat maximă deschidere și cointeresare în realizarea calitativă și obiectivă a investigației.

Rudele aviatorilor care și-au pierdut viața în urma prăbușirii aeronavei și-au exprimat speranța că subiectul nu va fi dat uitării de către autorități, iar ancheta va fi obiectivă și transparentă. Ei au spus că și-ar dori nu doar suport financiar, dar și o claritate privind cauza accidentului.

În acest context, vicedirectorul AAC i-a asigurat pe cei prezenți în întâlnire că subiectul este monitorizat îndeaproape de către Guvernul Republicii Moldova, subliniind că un prim raport pe accident va fi întocmit după ce vor fi finalizate descifrările de pe cutiile negre. El a mai spus că la definitivarea raportului vor participa cu asistență și experții Autorității Aeronautice Civile al Republicii Moldova, care vor pleca din nou la fața locului.

În același timp, rudele aviatorilor au fost rugate să informeze Autoritatea Aeronautică Civilă despre condițiile în care sunt eliberate compensațiile din asigurarea pe viață, întocmită pe fiecare membru al echipajului conform standardelor internaționale, astfel încât să aibă posibilitatea să monitorizeze ca familiile să primească banii cât mai curând și în volum deplin.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Pășunatul sau abandonul porcinelor pe o distanță mai mică de 500 metri de frontieră, interzis

Publicat

pe

De către

Poliția de Frontieră înăsprește controlul de frontieră pentru evitarea riscului răspândirii virusului pestei porcine. Măsurile inițiate au drept scop neadmiterea introducerii în țară a porcilor domestici și mistreți, cărnii, preparatelor din carne, dar și produselor provenite de la animalele receptive la virusul pestei porcine africane.

În acest sens, a fost dispus ca polițiștii de frontieră să asigure informarea cetățenilor din localitățile de frontieră despre pericolul răspândirii virusului, cât și atragerii la răspundere a persoanelor care ignoră intenționat cerințele impuse, inclusiv și personalul de frontieră care va admite cazurile ce pot favoriza apariția/răspândirea focarelor de pestă porcină.

Totodată, se interzice pășunatul sau abandonul porcinelor pe o distanță mai mică de 500 metri de frontieră. În cazul depistării mistreților ce înaintează spre frontieră din direcția statului vecin, se vor întreprinde măsurile necesare spre neadmiterea trecerii frontierei de stat, inclusiv informarea operativă a colegilor din Ucraina pentru acționare în comun.

De-a lungul liniei de frontieră moldo-ucraineană, în special pe direcțiile vulnerabile cu risc înalt de introducere ilicită a porcinilor sau a cărnurilor, echipele mobile ale IGPF vor crea filtre suplimentare de verificare a persoanelor și mijloacelor de transport.

În context, reprezentanții Poliției de Frontieră vor acorda suport autorităților publice locale, polițiștilor de sector, angajaților ANSA, vameșilor, etc, în asigurarea și menținerea ordinii de drept la filtrele de dezinfectare create, dar și informarea în regim de urgență despre cazurile de depistare în zona de frontieră a porcilor/mistreților decedați.

Reamintim că premierul Pavel Filip a solicitat instituţiilor responsabile să ia masuri sporite pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin neadmiterea introducerii în țară a cărnii contaminate.

Potrivit informațiilor prezentate, focare active au fost depistate recent în trei localități: satul Palanca, raionul Ștefan-Vodă, satul Beșchioz, raionul Ceadîr-Lunga și satul Tvardița, raionul Taraclia. În ultimul caz au fost prelevate probe pentru a confirma prezența virusului și impuse restricții de mișcare a animalelor. Se presupune că în toate cazurile pesta porcină a apărut urmare a importului cărnii şi produselor din carne din Ucraina.

Citește mai departe

Social

Chișinăul va beneficia de un grant de 19 mil. lei din partea Bucureștiului pentru reabilitarea scărilor din granit din Parcul „Valea Morilor”

Publicat

pe

De către

Primarul general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, se află, pe parcursul zilei de astăzi, într-o vizită oficială în capitala României, Bucureşti.

Scopul vizitei primarului interimar de Chişinău în municipiul Bucureşti este semnarea Acordului de grant pentru finanţarea lucrărilor de reconstrucţie a scărilor din granit din Parcul „Valea Morilor”.

Astfel, Primăria municipiului Chişinău va beneficia de un grant în valoare de peste 18 milioane 970 mii lei (sau peste 920 mii euro) din partea Consiliului local Sectorul I Bucureşti pentru reabilitarea scărilor de granit din Parcul „Valea Morilor”.

În acelaşi timp, Primăria municipiului Chişinău îşi asumă cheltuielile în proporţie de 5 la sută din valoarea totală a proiectului, ceea ce constituie circa 945 mii lei, dar şi cheltuielile de proiectare, asistenţă tehnică, lucrări de efectuare a expertizelor documentaţiei de proiect şi supraveghere tehnică a lucrărilor de execuţie.

Implementarea proiectului va începe în perioada imediat următoare, iar lucrările vor fi executate pe parcursul a 14 luni.

Citește mai departe

Social

A luat cu împrumut o remorcă pentru a-și transporta lucrurile în țară, însă a descoperit că vehiculul este căutat de INTERPOL

Publicat

pe

De către

Un moldovean a luat cu împrumut o remorcă pentru a-și transporta din lucrurile personale în țară, însă la frontieră a fost descoperit că circulă cu vehiculul dat în căutare de INTERPOL. Polițiștii de frontieră au dispus reținerea remorcii până la definitivarea cercetărilor și elucidarea circumstanțelor pe caz.

În dimineața zilei de, 15 mai 2018, în punctul de trecere Leușeni s-a apropiat la linia de control, pentru formalitățile de trecere a frontierei la intrarea în Republica Moldova, un autoturism ce tracta o remorcă de model Coch, înmatriculată în Germania.

Mijlocul de transport era condus de un chișinăuian de 35 de ani. În timpul verificării documentelor înmânate de șofer, polițiștii de frontieră au fost alertați de consemnul apărut în baza de date. Conform informațiilor O.I.P.C. INTERPOL, remorca era dată în căutare internațională de autoritățile germane.

În declarații, cetățeanul moldovean nu a putut explica cele depistate din considerentul că remorca nu-i aparține, fiind împrumutată de la un prieten pentru o activitate personală.

Remorca a fost indisponibilizată pe teritoriul punctului de trecere Leușeni.

Citește mai departe