Connect with us

Social

Republica Moldova va beneficia de 10 milioane de dolari pentru continuarea reformelor în educație

Publicat

pe

Republica Moldova va beneficia de finanțare adițională în valoare de 10 milioane de dolari pentru proiectul „Reforma Învăţământului în Moldova”.

Mijloacele vor fi utilizate pentru modernizarea infrastructurii şcolare – dotarea a 160 de instituţii de învăţământ cu laboratoare şcolare şi echipament IT, precum și dotarea a 100 de școli cu materiale şi echipament necesar pentru instruirea elevilor cu dizabilități și cu cerințe educaționale speciale.

Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege privind ratificarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, semnat la Chișinău, la 12 martie 2018.

Implementarea acordului va permite continuarea reformelor în domeniul educației, pentru îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei învăţământului primar şi secundar general.

Totodată, vor fi evaluate și ajustate programele de formare, inclusiv privind sensibilizarea de gen și educația incluzivă, va fi îmbunătățită pregătirea cadrelor didactice de sprijin care lucrează cu elevii cu cerințe speciale, vor fi dezvoltate capacitățile autorităților naționale de profil și va fi testat un nou mecanism de finanțare a instituțiilor preșcolare.

Acordul prevede realocarea a 1,7 milioane de dolari pentru renovarea a două școli de circumscripție. Inițial, resursele financiare erau prevăzute pentru implementarea unui nou sistem de salarizare a directorilor de școală și a cadrelor didactice.

Proiectul „Reforma Învăţământului în Moldova” este finanțat de Banca Mondială, prin intermediul Asociaţiei Internaționale de Dezvoltare. Acesta este implementat în perioada aprilie 2013 – iunie 2020 și este structurat în trei componente: îmbunătățirea calității educației, optimizarea sectorului educațional și consolidarea capacităților Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în monitorizarea reformei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Moldova la Bike Transalp 2018

Publicat

pe

De către


În această vară, doi moldoveni, Tatiana Cotiga și Maxim Ciumer, din echipa “MTB.MD”, vor participa pentru prima dată la Bike Transalp – una dintre cele mai impresionante curse de ciclism montan pe etape din lume.

Evenimentul are loc de-a lungul a 7 etape și 7 zile, însumând 503,54 de kilometri și peste 18.000 metri diferență de nivel.

“Presimt o experiență unică și de neuitat, iar momentan aceasta va fi cea mai mare provocare căreia va trebui să-i fac faţă. Traseele traversează zonele cele mai frumoase din Alpi, sunt spectaculoase, străbat treceri uimitoare din Austria, trecând prin Elveția și ajungând în Italia, nu m-am gândit vreodată să le ating pe toate în 7 zile”, spune Tatiana Cotiga.

“Am fost extrem de surprins de receptivitatea de care au dat dovadă organizatorii și că ne-au oferit șansa de a participa la competiție, unde vom lua startul alături de unii din cei mai buni rideri din lume – sunt absolut fascinant de idea că vom avea o astfel de experiență”, a completat Maxim Ciumer.

Detalii și noutăți găsiți pe site-ul oficial al competiției: https://bike-transalp.de/en/
Înscrierile pentru Bike Transalp sunt deschise pe site-ul: http://www.online-registration.de

Citește mai departe

Social

Au fost identificate locuri de parcare în preajma Cimitirului ”Sf. Lazăr”, de Paştele Blajinilor

Publicat

pe

De către

Primăria Chişinău a informat astăzi că pentru zilele de Paştele Blajinilor, pe 15 şi 16 aprilie, au fost identificate locuri de parcare pentru autoturismele private, pe teritoriile din zona adiacentă Cimitirului „Sf. Lazăr”, după cum urmează:

• Str. Cucorilor, 41 – 150 de locuri de parcare;

• Str. Doina, 189 – 40 de locuri de parcare;

• Str. Doina, 199 – 200 de locuri de parcare;

• Str. Doina, 191/1 – 100 de locuri de parcare;

• Str. Socoleni, intersecţie cu str. Doina – 110 de locuri de parcare;

• Str. Socoleni, 31 – 30 de locuri de parcare;

• Str. Doina, 199/3 – 20 de locuri de parcare;

• Str. Doina, 201 – 350 de locuri de parcare;

• Str. Iazului – 100 de locuri de parcare;

• Str. Ancara – 100 de locuri de parcare.

În total, au fost identificate circa 1200 de locuri de parcare.

De menţionat că de Paştele Blajinilor, circulaţia transportului, cu excepţia transportului public, pe str. Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni şi intrarea principală în Cimitirul ”Sfântul Lazăr” va fi sistată.

Citește mai departe

Social

S-a ascuns într-o casă părăsită din Puhoi. O familie de moldoveni, dată în căutare de Poliția de Frontieră, reținută

Publicat

pe

De către

Polițiștii de frontieră au identificat locul aflării a trei membrii unei familii, care s-au eschivat timp de două luni de la răspundere pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, și au întreprins măsurile necesare pentru reținerea acestora.

În dimineața zilei de 12 aprilie, ofițerii de investigații ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au efectuat mai multe verificări în regiunea raionului Ialoveni. Ca urmare, în apropierea satului Puhoi au fost depistate persoanele căutate de IGPF. Este vorba despre o familie din sat. Sângera, mun. Chișinău – părinții de 48 și 35 de ani, respectiv copilul de 22 de ani.

Pentru cercetările primare, persoanele au fost conduse la sediul IGPF, unde s-a aflat că acestea timp de două luni s-au ascuns într-o casă părăsită din sat. Puhoi, crezând că odată cu trecerea timpului se vor elibera de răspundere.

De menționat că pe numele acestora, polițiștii de frontieră au pornit o cauză penală în luna februarie 2018, privind trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova prin eludarea sau sustragerea de la controlul efectuat la trecerea acesteia.

S-a constatat că cele trei persoane au traversat clandestin frontiera prin regiunea satului Medveja, raionul Briceni. În declarații, acestea s-au justificat prin faptul că nu au perfectate documentele de călătorie.

Cazul familiei documentate a fost transmis Procuraturii raionului Briceni, unde va fi continuată cercetarea sub toate aspectele legale.

Citește mai departe