Protest al diasporei: Un colet pentru corupți! — Moldova.org
Connect with us

Social

Protest al diasporei: Un colet pentru corupți!

Publicat

pe

Comunitatea Occupy Guguță și Adoptă un Vot invită cetățenii la acțiunea „Un colet pentru corupți!” ce va avea loc duminică, 5 august, de la 12:00 la ora 14:00, în Piața Marii Adunări Naționale. Acțiunea va avea mesajul: „Vă pregătim coletele. Pruncul vă așteaptă”

Organizatorii acțiunii îndeamnă cetățenii să aducă un colet și o foaie pe care să scrie un mesaj pentru guvernanți.

Un simbol al migrației masive a devenit coletul cu renumitul imprimeu albastru și roșu. În orice colț al Europei, trece vreun microbuz care tot duce și aduce colete cu bunătăți, gust și dor de casă. Credem că este timpul deja să transmitem și alt tip de colete, către închisori, pentru guvernanții corupți, care sunt direct responsabili de plecarea masivă a cetățenilor noștri. Ei trebuie să plece, pentru ca diaspora să revină. Îndemnăm cetățenii care s-au întors acasă în perioada vacanței sau cei care locuiesc aici, dar au rude, colegi și prieteni peste hotare să aducă câte un colet și să scrie un mesaj pentru guvernanți. Haideți să ne cerem împreună dreptul la democrație și la o viață bună în Moldova”, a spus Vlada Ciobanu, reprezentantă Occupy Guguță.

Elena Dragalin, organizatoare din partea comunității Adoptă un Vot, la fel a venit cu un îndemn pentru cetățeni:

Sunt multe lucruri care lipsesc în Moldova: parlamentari independenți, justiție independentă și echitabilă, educație calitativă, servicii medicale de încredere, infrastructură, locuri de muncă, oportunități de dezvoltare și multe altele… Să nu pierdem însă și puținul care a mai rămas. Dreptul la protest este unul dintre acele lucruri pe care trebuie să le păstrăm cu orice preț. De ce? Pentru că ne dorim o țară și o viață normală. Cum? Protestând! Veniți duminică cu niște torbe pentru guvernanți. Torbe cu care am venit din sate în capitală sperând la o educație mai buna și la mai multe oportunități; torbe cu merinde pe care ni le-au trimis părinții noștri în speranța că vom avea o viață mai bună decât ei; torbe pe care le-am târâit după noi de-a lungul căilor ferate când treceam ilegal frontierele; torbe pe care le-am bucșit prin autocare și rutiere care mergeau câte 30 de ore nonstop; pe care le-am tărâit prin aeropoarte cănd zburam cu cate trei transferuri ca sa fie mai ieftin trecând oceane. Torbe  care ne-au dus prin țări străine în căutare de oportunități și pentru a câștiga un ban ca să ne susținem familiile rămase în Moldova… Torbele – mărturie a sărăciei noastre lucii. Acum să le mai preia și guvernanții, să le folosească ca să fie în rând cu lumea țării de care își bat joc. Noi ne-am săturat să le mai folosim și protestam!”

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Cine sunt laureații Premiului Național 2018

Publicat

pe

De către

Zece personalități cu realizări remarcabile în domeniile sale de activitate vor fi premiate cu câte 100 de mii de lei. Guvernul  a aprobat astăzi lista câştigătorilor Premiului Naţional, ediţia 2018.

Astfel, cunoscutul regizor, actor și scenarist Viorel Mardare a fost desemnat laureat al Premiului Național pentru creația originală în arta filmului publicistic și promovarea imaginii Republicii Moldova. Candidatura acestuia a fost propusă de  prim-ministrul Pavel Filip.

În domeniul medicinii, pentru activitate de excepție, inovații și cercetări au fost premiați doctorii în științe medicale, chirurgul Aureliu Batrînac și reumatologul Liliana Groppa.  Pentru contribuție la dezvoltarea nanotehnologiilor și promovarea științei naționale peste hotare a fost apreciat savantul Oleg Lupan. Rezultatele activității sale sunt publicate pe copertele revistelor internaționale, iar omul de știință este în mod constant invitat în calitate de profesor la universitățile de peste hotare.

Cu toate acestea, savantul mereu susține că își va desfășura activitatea doar acasă, în Republica Moldova.

Gheorghe Savin a fost premiat pentru dezvoltarea genofondului național al viței-de-vie,  iar Maria Cristea, meșter popular, fondatoare și director al Casei Portului Popular a fost apreciată pentru promovarea identității  culturale și protejarea portului popular.

Pentru realizări remarcabile în domeniul literaturii a fost premiat scriitorul Iurie Colesnic, iar pentru arta interpretativă de excepție și promovarea imaginii Republicii Moldova a fost menționat baritonul, solistul principal al Teatrului Bolșoi, Andrei Jilihovschi.

În acest an, premiul va fi oferit și pentru activitatea de caritate. Victoria Dunford, director-executiv al asociației de caritate, a fost selectată pentru contribuția sa la realizarea proiectelor privind incluziunea persoanelor cu nevoi speciale.  Menționată va fi și activitatea de promovare a politicii de reintegrare și securitate a țării.

Ion Solonenco, general de brigadă în retragere, conducător al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control este laureatul premiului în acest domeniu.

„Guvernul a găsit această cale modestă de a aprecia oamenii de cultură, de știință, oameni deosebiți, care au promovat și continuă să promoveze poate ceea ce este mai frumos în Republica Moldova. Știu că toți dintre ei merită mai mult, dar este important că le apreciem munca”, a spus Pavel Filip.

Premiul Naţional se acordă anual de Guvern în semn de gratitudine pentru rezultatele obţinute în diverse arii de activitate. Selectarea laureaţilor se face prin vot secret de către o comisie de concurs, prezidată de prim-ministru. Ceremonia festivă de înmânare a Premiului Naţional va avea loc vineri, 24 august curent.

Citește mai departe

Social

Guvernul a declarat zilele de 28, 29 şi 30 august – zile de odihnă

Publicat

pe

De către

Zilele de 28, 29 şi 30 august curent vor fi zile libere, potrivit hotărârii aprobate astăzi de Executiv. Acestea vor fi recuperate în zilele de sâmbătă: 8 septembrie, 29 septembrie și 20 octombrie.

Potrivit Guvernului, decizia a fost luată în scopul organizării optime a timpului de muncă şi de odihnă din luna august 2018, ținând cont de faptul că ziua de 27 august, când este marcată Independenţa Republicii Moldova, şi de 31 august, când sărbătorim Ziua Limbii Române, sunt declarate oficial zile libere.

De notat că proiectul nu a fost susținut de Federația Sindicală a Educației și Științei și Federația Sindicală din Energetică. De asemenea, împotriva proiectului s-a pronunțat Confederația Națională a Patronatului și Camera de Comerț Americană din Moldova.

În avizul său la acest proiect, AmCham a semnalat îngrijorarea mediului de afaceri față de lipsa de previzibilitate, riscurile perturbării activității și impunerii unor costuri operaționale disproporționate asupra întreprinderilor, dar și costuri sociale care ar putea fi generate prin declararea zilelor suplimentare de odihnă în luna august 2018.

Citește mai departe

Social

Regizorul Viorel Mardare propus pentru Premiului Național, la inițiativa premierului Pavel Filip

Publicat

pe

De către

Membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional s-au întrunit astăzi, la Guvern, pentru a examina dosarele candidaţilor participanți la concurs. În cadrul şedinţei au fost prezentate avizele grupurilor de experți pentru 19 dosare înregistrate candidații fiind propuși pentru performanțe în medicină, artă, cultură, agricultură, știință, literatură și istorie.

 Cu titlul de excepție, la propunerea premierului Pavel Filip, pentru decernarea Premiului Național a fost propusă și candidatura renumitului regizor Viorel Mardare, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„Propunerea mea vine în semn de apreciere – este un regizor cunoscut și autor al mai multor filme de scurt metraj prin care s-a reușit promovarea Republicii Moldova. Cu părere de rău, anterior nimeni din cei care au conștientizat talentul acestui tânăr nu s-au gândit să-i înainteze dosarul”, a menționat premierul.

Conform regulamentului, membrii comisiei şi-au exprimat opinia prin vot secret. Numele câştigătorilor Premiului Naţional ediţia 2018 urmează să fie făcute publice după aprobarea hotărârii de Guvern.  Laureaţii îşi vor primi distincţiile la 24 august curent, la Gala Premiului Național.

Premiul Naţional, în valoare de 100 mii de lei, se acordă cetăţenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile care au îmbogăţit substanţial ştiinţa, tehnologiile, cultura, arta şi sportul, au contribuit  la promovarea imaginii pozitive a ţării pe plan internaţional, au avut un impact considerabil asupra progresului tehnico-ştiinţific şi social-economic.

Reamintim că Viorel Mardare, regizorul a mai multor spoturi publicitare și sociale, a fost diagnosticat cu cancer. Este vorba despe adenomcarcenom, boală care i-a afectat plămânii, ficatul și rinichii. Prietenii și colegii acestuia au lansat o campanie de colectare a fondurilor pentru tratamentul acestuia, în cadrul căreia s-au colectat peste 100 mii de dolari.

Una dintre cele mai cunoscute creații ale sale este spotul “Go on fruits of Moldova”.

În producţie apar mai mulţi agricultori care cântă celebra piesă a trupei britanice “Queen”, “The show must go on”.

Creaţia cinematografică a adunat peste două milioane de vizualizări pe YouTube.

Citește mai departe