Connect with us

Diverse

Primăria planifică să securizeze cele mai periculoase treceri pietonale. Zebrele vor fi vopiste în alb și roșu, precum și va fi instalată iluminare adițională

Publicat

pe

Primăria municipiului Chișinău intenționează să întreprindă mai multe măsuri pentru a securiza trecerile de pietoni din capitală. Planul prevede vopsirea zebrelor în culori aprinse (roșu și alb) pentru a atrage atenția șoferilor, instalarea echipamentelor adiționale de iluminare și a trecerilor cu denivelare pentru traseele cu cel puțin 4 benzi.

Despre aceasta a anunțat astăzi șeful interimar al direcției de transporturi, Vitalie Butucel, în cadrul ședinței operative a serviciilor primăriei. „Noi am decis să combinăm alb și rosu pe treceri dintr-un material mai rezistent, are un termen de exploatare de 3-5 ani, din termoplast. O altă problemă am pus-o iluminarea acestora”, a declarat Butucel.

Primarul interimar al capitalei, Silvia Radu, a cerut o listă completă a trecerilor pietonale care vor fi reuitilate, precum măsurile de securizare care vor fi implementate în cadrul fiecăreia dintre ele. „Trebuie să-mi prezentați unde aveți de gând să faceți treceri denivelate, unde aveți de gând să faceți cu roșu. Nu să-mi spuneți că există așa oportunitati, pe astea le vedem în internet. Prezentări de genul internet nu avem nevoie, putem intra în internet și singuri să le vedem”, a declarat Silvia Radu. După cum relatează ProTV, proiectul de securizare a traficului pentru pietoni a început să fie implementat, iar pentru asta primăria a alocat 15 milioane de lei. Potrivit oamenilor legii, pe parcursul anului trecut s-au înregistrat aproape 1382 de accidente cu implicarea pietonilor, în urma cărora 67 de oameni au murit. Iar 12 dintre ei au decedat în timp ce traversau regulamentar, pe trecere.

Citește mai departe

Diverse

Taxa pentru obţinerea certificatului de moştenitor va fi de 150 de lei

Publicat

pe

De către

Taxa pentru obţinerea certificatului de moştenitor va fi de 150 de lei. Noul tarif se regăseşte într-un proiect de lege votat în Parlament, în prima lectură. Documentul nu se referă şi la terenurile cu destinație agricolă și terenurile pe care nu sunt amplasate construcții.

“Prin introducerea unei plăți fixe în mărime de 150 de lei pentru un bun imobil pentru care nu există valoare în registrul bunurilor imobile amplasat în localitățile rurale, în sate, în comune, cetățenii nu vor fi nevoiți să comande servicii suplimentare care implică costuri suplimentare doar pentru a obține acest certificat”, a declarat deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, în cadrul şedinţei de ieri a Parlamentului.

Inițiativa reducerii taxelor pentru moştenire a fost anunțată de preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă. “În prezent, cetățenii plătesc la notar și la Agenția Servicii Publice pentru actele de moștenire aproximativ 2.000 de lei, noi am găsit soluții ca aceste taxe să fie reduse”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Citește mai departe

Diverse

Majorarea cu până la 50 la sută a salariilor primarilor, votată în prima lectură

Publicat

pe

De către

Proiectul de lege privind majorarea salariilor primarilor și a angajaților administrațiilor publice locale a fost votat astăzi în I lectură. Astfel, primarii și președinții de raioane vor beneficia de majorări de salarii de până la 50%. Prin urmare, dacă în prezent salariul mediu pentru funcțiile de conducere din APL este de 6135 de lei, în urma majorării acesta va ajunge până la 9200 de lei, transmite Unimedia.

Cu 1190 de lei vor crește și salariile personalului care asigură deservirea tehnică și buna funcționare a autorităților publice locale. În urma acordării plăților de stimulare, în mărime de până la 15% din salariul de funcție, aceștia vor primi până la 3580 de lei lunar. Cuantumul plăților de stimulare va fi stabilit de conducerea APL, în funcție de mijloacele disponibile în acest sens în bugetele autorităților publice locale. În anul curent, mijloacele pentru implementarea proiectului vor fi direcționate din contul resurselor prevăzute în bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare ale APL. Suma necesară lunar pentru acordarea plăților stimulatorii la limita maximă se cifrează la 5,5 milioane de lei.

Proiectul de lege urmează să fie promulgat de Igor Dodon și publicat în Monitorul Oficial. Amintim că anunțul privind majorarea salariilor pentru primari și funcționari din administrația publică locală a fost anunțată de către vicepreședintele PDM, Vlad Cebotari, după una din ședințele săptămânale ale formațiunii. Potrivit lui, subiectul dat a fost abordat de multe ori la întâlnirile reprezentanților autorităților centrale cu funcționarii din teritoriu.

Citește mai departe

Diverse

1000 de motive să vii la O seară Fetească

Publicat

pe

De către

Savanții britanici au demonstrat într-un studiu că vinul este un produs indispensabil zilelor de VINeri: însuși denumirea sugerează acest lucru.  Îți prezentăm în continuare alte 999 de motive să vii la cea mai elegantă Gală a Vinurilor din soiuri autohtone O seară Feteasca.

Socializare degajată cu persoane distinse și atmosferă relaxantă într-un open-air de vară sunt alte câteva motive pentru care trebuie fii parte a acestui eveniment. Gala vinurilor din soiuri autohtone va avea loc în 20 iulie, în scuarul Hotelului Jolly Alon, inima Capitalei.

Adună-ți gașca și asigură-te că gustați împreună din cele 1000 de sticle cu Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră și Rara Neagră de la 19 producători.

Ți-am pregătit și master class-uri unice ghidate de către expertul Oficiului Național al Viei și Vinului Andrian Digolean, care te va instrui care sunt caracteristicile fiecărui soi de Feteasca și cu ce să le asociezi. Numărul locurilor este limitat. Înscrierile vor fi efectuate la eveniment.

Pe parcursul serii, patru dintre cele mai distinse voci ale țării vor crea o atmosferă impresionantă. Laura Bodorin va reda prin notele muzicale soiul de Feteasca Albă, Cristina Scarlat va intra în rol de Feteasca Regală, Iulia Panici va reprezenta Feteasca Neagră, iar Geta Burlacu va transmite vibrațiile de Rara Neagră. Gazda evenimentului este incontestabila Mihaela Strâmbeanu.

Lasă mașina acasă și vino confortabil la eveniment cu unul dintre taximetrele sponsorului general al evenimentului ITaxi.

Lasă-te ispitit de partenerii noștri de la AgroTV Moldova, Radio Zum, Agora, Ea.md, Deschide.md, diez.md, zugo.md, moldova.org, unica.md, madein.md, noi.md, locals.md, realitatea.md, Timpul.md, care vor fi prezenți la eveniment, imortalizând momentele importante.

Admiră bijuteriile pe patru roți ale partenerului nostru Volkswagen Audi Centru RUMEON, prezente la gală.

#FiiOaspeteleNostru la Gala Vinurilor din soiuri autohtone și promovează evenimentul și Moldova ca destinație turistică printre prietenii tăi de peste hotarele țării, evenimentul fiind susținut de Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova.

Ai la dispoziție doar 24 de ore să cumperi bilete pe Afisha.md, în vinoteca wine.md, vincuvinshop.md sau la Recepția Hotelului Jolly Alon.

Citește mai departe