Connect with us

Diverse

Primăria planifică să securizeze cele mai periculoase treceri pietonale. Zebrele vor fi vopiste în alb și roșu, precum și va fi instalată iluminare adițională

Publicat

pe

Primăria municipiului Chișinău intenționează să întreprindă mai multe măsuri pentru a securiza trecerile de pietoni din capitală. Planul prevede vopsirea zebrelor în culori aprinse (roșu și alb) pentru a atrage atenția șoferilor, instalarea echipamentelor adiționale de iluminare și a trecerilor cu denivelare pentru traseele cu cel puțin 4 benzi.

Despre aceasta a anunțat astăzi șeful interimar al direcției de transporturi, Vitalie Butucel, în cadrul ședinței operative a serviciilor primăriei. „Noi am decis să combinăm alb și rosu pe treceri dintr-un material mai rezistent, are un termen de exploatare de 3-5 ani, din termoplast. O altă problemă am pus-o iluminarea acestora”, a declarat Butucel.

Primarul interimar al capitalei, Silvia Radu, a cerut o listă completă a trecerilor pietonale care vor fi reuitilate, precum măsurile de securizare care vor fi implementate în cadrul fiecăreia dintre ele. „Trebuie să-mi prezentați unde aveți de gând să faceți treceri denivelate, unde aveți de gând să faceți cu roșu. Nu să-mi spuneți că există așa oportunitati, pe astea le vedem în internet. Prezentări de genul internet nu avem nevoie, putem intra în internet și singuri să le vedem”, a declarat Silvia Radu. După cum relatează ProTV, proiectul de securizare a traficului pentru pietoni a început să fie implementat, iar pentru asta primăria a alocat 15 milioane de lei. Potrivit oamenilor legii, pe parcursul anului trecut s-au înregistrat aproape 1382 de accidente cu implicarea pietonilor, în urma cărora 67 de oameni au murit. Iar 12 dintre ei au decedat în timp ce traversau regulamentar, pe trecere.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Ambasadorul SUA s-a întâlnit cu Plahotniuc la sediul PD

Publicat

pe

De către

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit.

”Am vorbit cu Ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, despre ultimele reforme promovate de Guvern și Parlament, dar și despre planurile pe care le avem pentru 2018. Ne dorim să dezvoltăm parteneriatul nostru și să găsim noi moduri prin care să cooperăm, în cât mai multe domenii”, a scris Vlad Plahotniuc pe Facebook.

Citește mai departe

Diverse

Guvernul a aprobat programul Prima Casă. Vezi ce presupune documentul

Publicat

pe

De către

Cabinetul de miniștri a aprobat ieri regulamentul programului „Prima casă”. Documentul conține mai multe prevederi detaliate privind criteriile de eligibilitate ale aplicanților, condițiile în care băncile vor oferi creditele, dar și cum va fi aplicată garanția de stat.

Astfel, pentru a deveni beneficiar al programului prima cază, cetățeanul trebuie să aibă vârsta de până la 45 de ani și să nu aibă în proprietate alte locuințe. Totodată, acesta trebuie să contribuie cu 10% de la costul locuinței. Rata lunară, inclusiv dobânda băncii nu va depăși 50% din veniturile pe care le are cetățeanul.

Băncile cărora le-a fost retrasă licența sau le-au fost aplicate măsuri de supraveghere nu vor putea participa drept creditori ai programului.

Pentru a putea fi procurată în cadrul programului „Prima casă”, locuința trebuie să se afle pe teritoriul țării, costul acesteia să nu depășească 1 milion de lei, precum și trebuie să finisată și dată în exploatare.

Decizia de acordare a creditului va fi luată de către banca creditoare, împreună cu Organizația de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Tot ODIMM va fi responsabilă de aplicarea garanției de stat, acest drept fiindu-i oferit de către Ministerul Finanțelor. La fel, ODIMM va monitoriza cum aplicanții își îndeplinesc condițiile de achitare a creditului.

Este de menționat că aprobarea regulamentului programului „Prima casă” este ultima etapă înainte de punerea acestuia în aplicare. În continuare, Guvernul urmează să semneze contracte cu băncile din Moldova.

În cadrul ședinței de Guvern, premierul Pavel Filip a mulțumit colegilor care a lucrat la elaborarea acestui program și și-a exprimat speranța că astfel va motiva tinerii să nu mai plece din țară, odată ce au posibilitatea să-și procure o locuință în condiții avantajoase.

Citește mai departe

Diverse

Presa: Mai multe companii afiliate lui Mihai Ghimpu au câștigat licitații importante

Publicat

pe

De către

În perioada în care Dorin Chirtoacă s-a aflat în fruntea primăriei, iar liberalii – la guvernare, partidul s-a îmbogățit fabulos pe seama contractelor cu statul. Acest lucru este scos la iveală de o investigație realizată de portalul Telegraph.md. Autorii indică o listă de companii fondate și controlate de către liderul PL, Mihai Ghimpu, care au câștigat mai multe contracte cu statul, chiar dacă în unele cazuri au oferit prețuri necompetitive, comparativ cu alți participanți la licitații.

 „Eurosim” SRL, companie fondată de Mihai Ghimpu în anul 2000, împreună Veaceslav Ceban și Iurie Aramă, la care liderul PL deține 34 % de acțiuni, iar partenerii săi de afaceri – câte 33% din acțiuni, devine brusc, în 2011, o companie care câștigă o serie de licitații cu instituțiile de stat și municipale controlate de PL, pentru livrare de carburanți! În 2011, firma semnează un contract cu Ministerul Tineretului și Sportului, condus pe atunci de liberalul Ion Cebanu, prin care vinde produse petroliere în valoare de 135.000 de lei. În același an, Eurosim a livrat carburanți și pentru Agenția Turismului, în sumă de 78.000 de lei”, scriu autorii investigației.

eurosim

Printr-o altă companie, „Parstar Petrol”, liberalii au obținut câștiguri mult mai grase, fiind vorba despre contracte de sute de milioane de lei. Potrivit Telegraph.md, doar în 2011, compania a câștigat aproape jumătate de miliard de lei din vânzarea carburanților pentru Agenția de stat a drumurilor și „Calea Ferată a Moldovei”. Este de menționat că în acea perioadă, ambele instituții se subordonau Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, condus pe atunci de un ministru liberal. Parstar Petrol a deservit și Parcul Urban de Autobuze, indică investigația. Compania a fost selectată chiar dacă vindea petrol la preț mai mare decât au oferit alți participanți la licitație.

parstar

„Get Premium” este o altă companie implicată în afacerile PL cu statul. Firma este fondată de același partener de afaceri al lui Mihai Ghimpu, Veaceslav Ceban, care deține 99,9% din capitalul social al acesteia, tot el fiind și fost administrator al Parstar Petrol.

Telegraph.md atrage atenția că adresa juridică a companiei Get Premium se afla inițial pe str. București 87, apartamentul nr. 3, care aparține firmei „Eurosim” SRL, unde a fost în trecut și sediul PL. Din 2014, această companie practic a luat locul Parstat Petrol și câștigă contracte generoase cu statul, notează portalul.

Printre clienții noii companii controlate de liberali se numără Întreprinderea pentru Silvicultură din Telenești, subordonată anterior Ministerului Mediului, care până la reorganizarea Guvernului era condus tot de liberali. Get Premium câștigă de pe seama acestui contract 1,3 milioane de lei în perioada 2014-2016.

Și subdiviziunile primăriei capitalei au avut contracte cu Get Premium. Regia Autosalubritate, de exemplu, a cumpărat de la această firmă carburanți în valoare de peste 27 milioane de lei, în perioada 2015-2017. Parcului Urban de Autobuze i-au fost livrați carburanți în sumă de aproximativ 40 de milioane de lei anual, în perioada 2014-2017. În investigație sunt menționate și alte structuri și instituții ale statului care au fost aprovizionate de firma liberalilor.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social1 oră în urmă

Pentru a scăpa de pedeapsa părinților, a plecat de acasă. Un copil din Lopatnic, pierdut de părinți, găsit în zona de frontieră

Pentru a scăpa de pedeapsa părinților, un minor din satul Lopatnic, raionul Edineț, a pornit pe jos într-o direcție necunoscută,...

Social1 oră în urmă

Procedura de obținere a permisului de conducere va fi simplificată!

Procedura de obținere a permisului de conducere va fi simplificată, după ce la ultima ședință a Guvernului au fost aprobate...

Social13 ore în urmă

Cele 11 solicitări publice lansate de Caritate.md către jurnaliștii RISE/ Document

Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe”, care administrează platforma caritate.md, a înaintat 11 solicitări către RISE, instituția de presă care a...

Cultură15 ore în urmă

Filip Kirkorov a venit la Chișinău pentru a susține trupa DoReDos. S-a întâlnit și cu Igor Dodon

Interpretul rus Filip Kirkorov a sosit astăzi la Chișinău pentru a-i susține pe membrii trupei DoReDos la preselecția națională a...

Reintegrare17 ore în urmă

Autoritățile transnistrene inițiază construcția unui așa zis ”terminal vamal”, destabilizând situația în Zona de Securitate

Comisia Unificată de Control (CUC) s-a reunit pe 22 februarie având pe agendă subiectul principal: acțiunile Comisiei și Comandamentului Militar...

Politică17 ore în urmă

Iulian Chifu despre întrunirea Ucraina-Georgia-Republica Moldova: Reflectă poziția strategică a UE

Întrunirea Ucraina – Georgia – Republica Moldova are loc într-un context favorabil, creat de intenţia UE de a se extinde,...

Politică17 ore în urmă

Deputații au respins moțiunea simplă înaintată ministrului Economiei și Infastructurii

Moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de ministrul Chiril Gaburici, a...

Advertisement

Opinii