Primăria: Fără autorizație, gardul care înconjoară scuarul Palatului Național este instalat ilegal

Ilegal. Așa poate fi descris gardul care a fost instalat de administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” („Moldova-Concert”) în jurul terenului aferent, care este și spațiu public. Motivul invocat de ei este „conservarea căsuței lui Moș Crăciun” pentru evenimentele din următorii ani.

Recent, la solicitarea Moldova.org de a explica de ce a fost îngrădit scuarul, directorul instituției Andrei Locoman a declarat că, în perioada estivală, se încalcă ordinea publică, iar remontarea „casei lui Moș Crăciun” la fiecare ediție a târgului ar fi costisitoare pentru organizatori. (Găsiți aici declarația integrală a directorului)

În acest context, ieri, peste 25 de tineri (printre care și trei membri ai echipei Moldova.org) au decis să ignore prezența gardul de sârmă și au organizat un picnic pe gazon. Reacția reprezentanților Moldova-Concert nu s-a lăsat mult așteptată. Mai mulți lucrători ai instituției au somat tinerii să plece, invocând faptul că ar fi pătruns forțat, că ar fi agresivi, că ar consuma băuturi alcoolice. Într-un final, au chemat poliția.

https://www.facebook.com/onlythisusernameisavailable/videos/1680032288700667/

De tineri s-a apropiat și Irina Suhușin, șefa de serviciu a Organizaţiei Concertistice şi de Impresariat „Moldova-Concert”, întrucât directorul Andrei Locoman ar fi peste hotare. Potrivit funcționarei, decizia de a îngrădi respectivul scuar a fost făcut pentru că iarba verde nu trebuie bătătorită, „căsuța lui Moș Crăciun” costă scump și nu trebuie stricată, prezentând și un document care le-ar da acest drept.

Totuși, actul prezentat de către funcționară este eliberat în 2010 și confirmă faptul că terenul respectiv aparține statului și este dat spre utilizare Î.S. Organizației Concertistice și de Impresariat „Moldova-Concert”.

Scopul dării în folosință indicat în act este „amplasarea obiectelor de menire social-culturală”. Totuși, câteva veri la rând, pe acel teritoriul a activat un restaurant, care nu livra servicii „social-culturale”.

Mai mult, acest document nu le oferă dreptul de a îngrădi spațiul public. Informația ne-a fost confirmată de către Igor Cristal, șef de secție în cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare de la Primăria Chișinău. „Este un teren în proprietatea statului. Domeniul public se prezumă până la proba contrară. Îngrădirea ar trebui coordonată cel puțin cu Direcția arhitectură.” Astfel, dacă deținătorul terenului are permisiunea de a îngrădi terenul atribuit, atunci poate fi restricționat accesul. Totuși, administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” nu a prezentat nicio autorizație în acest sens.

Teren (ne)comercial?

În Registrul Bunurilor Imobile, proprietatea terenului este marcată ca publică și cu utilizare necomercială. Începând cu 2010, spațiul este dat în folosință pentru o perioadă nedeterminată Organizației „Moldova Concert”. Însăși clădirea Palatului este în gestiunea economică a aceleiași organizații încă din anul 2003.

Șefa-adjunctă a Departamentului Cadastru din cadrul I.P. „Agenția Servicii Publice”, Inga Grecu-Stăvilă a menționat că la Cadastru nu există nici un document care să informeze despre terenul respectiv că ar aparține domeniului public sau privat. „Poate fi proprietate publică, dar nu se știe dacă este de domeniul public sau privat”.

Informația de la Cadastru despre utilizarea necomercială a terenului se bate cap în cap cu Planul Urbanistic General al Chișinăului, unde terenul și clădirea de pe adresa str. Alexandr Pușkin 21 sunt indicate ca zone comerciale.

Legea nr. 91 din 05.04.2007 privind terenurile proprietate publică și delimitarea lor prevede că, de domeniul public al satului (comunei), orașului (municipiului) țin:

  • terenurile aferente clădirilor în care își desfășoară activitatea primăria;
  • instituțiile publice de interes local, cum ar fi teatrele, bibliotecile, muzeele, spitalele, policlinicile, instituțiile de educație și de învățământ;
  • terenurile aferente obiectivelor de menire social-culturală proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale;
  • terenurile ocupate de piețe, străzi, pasaje;
  • terenurile de sport și stadioanele de interes local;
  • terenurile de joacă pentru copii delimitate și înregistrate conform legislației în vigoare;
  • terenurile folosite pentru căile de comunicații;
  • terenurile ocupate de parcuri, grădini publice, scuaruri;
  • terenurile folosite pentru cimitire și pentru alte necesități ale gospodăriei comunale locale.

***

După ce poliția a venit la solicitarea reprezentanților Palatului Național „Nicolae Sulac”, tinerii au depus o declarație comună. Chiar dacă intendentul agățase demonstrativ o lăcată de gard și apoi a scos-o în fața polițistului de sector Igor Reul, tinerii au fost acuzați în continuare că ar fi pătruns forțat pe respectivul teren. Polițistul a constatat că tinerii nu erau agresivi și nu au consumat alcool. Într-un final, Irina Suhușin, locțiitoarea directorului „Moldova-Concert”, a promis că accesul pe terenul respectiv nu va fi limitat și în curând va veni cu o decizie.

Prin urmare, tinerii care au participat la picnic au scris o petiție către autoritățile R. Moldova și solicită ca să fie înlăturat gardul, să fie modificat statutul respectivului teren în spațiu verde cu regim de protecție, dar și amenajarea spațiului public.

Deocamdată, polițistul de sector Igor Reul a declarat pentru Moldova.org că nu există nicio decizie în această anchetă și urmează să consulte un specialist. „Personal, intuiesc că administrația „Moldova-Conert ar trebui să aibă vreo schiță sau un alt document cu referire la îngrădire”, a declarat acesta. Potrivit funcționarului, participanții la picnic vor fi informați în zilele care urmează despre desfășurarea anchetei.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.