Connect with us

Social

Primăria: Fără autorizație, gardul care înconjoară scuarul Palatului Național este instalat ilegal

Publicat

pe

Ilegal. Așa poate fi descris gardul care a fost instalat de administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” („Moldova-Concert”) în jurul terenului aferent, care este și spațiu public. Motivul invocat de ei este „conservarea căsuței lui Moș Crăciun” pentru evenimentele din următorii ani.

Recent, la solicitarea Moldova.org de a explica de ce a fost îngrădit scuarul, directorul instituției Andrei Locoman a declarat că, în perioada estivală, se încalcă ordinea publică, iar remontarea „casei lui Moș Crăciun” la fiecare ediție a târgului ar fi costisitoare pentru organizatori. (Găsiți aici declarația integrală a directorului)

În acest context, ieri, peste 25 de tineri (printre care și trei membri ai echipei Moldova.org) au decis să ignore prezența gardul de sârmă și au organizat un picnic pe gazon. Reacția reprezentanților Moldova-Concert nu s-a lăsat mult așteptată. Mai mulți lucrători ai instituției au somat tinerii să plece, invocând faptul că ar fi pătruns forțat, că ar fi agresivi, că ar consuma băuturi alcoolice. Într-un final, au chemat poliția.

Geplaatst door Constanta Dohotaru op woensdag 11 april 2018

De tineri s-a apropiat și Irina Suhușin, șefa de serviciu a Organizaţiei Concertistice şi de Impresariat „Moldova-Concert”, întrucât directorul Andrei Locoman ar fi peste hotare. Potrivit funcționarei, decizia de a îngrădi respectivul scuar a fost făcut pentru că iarba verde nu trebuie bătătorită, „căsuța lui Moș Crăciun” costă scump și nu trebuie stricată, prezentând și un document care le-ar da acest drept.

Totuși, actul prezentat de către funcționară este eliberat în 2010 și confirmă faptul că terenul respectiv aparține statului și este dat spre utilizare Î.S. Organizației Concertistice și de Impresariat „Moldova-Concert”.

Scopul dării în folosință indicat în act este „amplasarea obiectelor de menire social-culturală”. Totuși, câteva veri la rând, pe acel teritoriul a activat un restaurant, care nu livra servicii „social-culturale”.

Mai mult, acest document nu le oferă dreptul de a îngrădi spațiul public. Informația ne-a fost confirmată de către Igor Cristal, șef de secție în cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare de la Primăria Chișinău. „Este un teren în proprietatea statului. Domeniul public se prezumă până la proba contrară. Îngrădirea ar trebui coordonată cel puțin cu Direcția arhitectură.” Astfel, dacă deținătorul terenului are permisiunea de a îngrădi terenul atribuit, atunci poate fi restricționat accesul. Totuși, administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” nu a prezentat nicio autorizație în acest sens.

Teren (ne)comercial?

În Registrul Bunurilor Imobile, proprietatea terenului este marcată ca publică și cu utilizare necomercială. Începând cu 2010, spațiul este dat în folosință pentru o perioadă nedeterminată Organizației „Moldova Concert”. Însăși clădirea Palatului este în gestiunea economică a aceleiași organizații încă din anul 2003.

Șefa-adjunctă a Departamentului Cadastru din cadrul I.P. „Agenția Servicii Publice”, Inga Grecu-Stăvilă a menționat că la Cadastru nu există nici un document care să informeze despre terenul respectiv că ar aparține domeniului public sau privat. „Poate fi proprietate publică, dar nu se știe dacă este de domeniul public sau privat”.

Informația de la Cadastru despre utilizarea necomercială a terenului se bate cap în cap cu Planul Urbanistic General al Chișinăului, unde terenul și clădirea de pe adresa str. Alexandr Pușkin 21 sunt indicate ca zone comerciale.

Legea nr. 91 din 05.04.2007 privind terenurile proprietate publică și delimitarea lor prevede că, de domeniul public al satului (comunei), orașului (municipiului) țin:

  • terenurile aferente clădirilor în care își desfășoară activitatea primăria;
  • instituțiile publice de interes local, cum ar fi teatrele, bibliotecile, muzeele, spitalele, policlinicile, instituțiile de educație și de învățământ;
  • terenurile aferente obiectivelor de menire social-culturală proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale;
  • terenurile ocupate de piețe, străzi, pasaje;
  • terenurile de sport și stadioanele de interes local;
  • terenurile de joacă pentru copii delimitate și înregistrate conform legislației în vigoare;
  • terenurile folosite pentru căile de comunicații;
  • terenurile ocupate de parcuri, grădini publice, scuaruri;
  • terenurile folosite pentru cimitire și pentru alte necesități ale gospodăriei comunale locale.

***

După ce poliția a venit la solicitarea reprezentanților Palatului Național „Nicolae Sulac”, tinerii au depus o declarație comună. Chiar dacă intendentul agățase demonstrativ o lăcată de gard și apoi a scos-o în fața polițistului de sector Igor Reul, tinerii au fost acuzați în continuare că ar fi pătruns forțat pe respectivul teren. Polițistul a constatat că tinerii nu erau agresivi și nu au consumat alcool. Într-un final, Irina Suhușin, locțiitoarea directorului „Moldova-Concert”, a promis că accesul pe terenul respectiv nu va fi limitat și în curând va veni cu o decizie.

Prin urmare, tinerii care au participat la picnic au scris o petiție către autoritățile R. Moldova și solicită ca să fie înlăturat gardul, să fie modificat statutul respectivului teren în spațiu verde cu regim de protecție, dar și amenajarea spațiului public.

Deocamdată, polițistul de sector Igor Reul a declarat pentru Moldova.org că nu există nicio decizie în această anchetă și urmează să consulte un specialist. „Personal, intuiesc că administrația „Moldova-Conert ar trebui să aibă vreo schiță sau un alt document cu referire la îngrădire”, a declarat acesta. Potrivit funcționarului, participanții la picnic vor fi informați în zilele care urmează despre desfășurarea anchetei.

Citește mai departe

Social

ONG-urile de media își exprimă îngrijorarea privind afirmațiile cu caracter amenințător la adresa jurnaliștilor ale lui Ilan Șor

Publicat

pe

De către

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu afirmațiile cu caracter amenințător la adresa jurnaliștilor ale lui Ilan Șor, primarul orașului Orhei şi preşedintele Partidului Şor, publicate în rețeaua de socializare Facebook.

În secvența video, politicianul susține că, odată cu venirea sa la putere, va aplica în raport cu jurnaliștii „plătiți să scrie mizerii despre oameni” («проплаченые журналюги, которые позволяют себе писать гадости про людей») o eventuală lege a lustrației.

Ilan Șor a făcut declarațiile vineri, 20 iulie 2018, în contextul unui protest al susținătorilor săi. „Încetați, mizeriilor. O să ajung la voi!”, a mai spus el, etichetându-i pe jurnaliști cu apelativul depreciativ „jurnaliughi” («журналюги»).

Regretăm tonul inadecvat și jignitor al politicianului în raport cu reprezentanţii instituţiilor mass-media.

Îndemnăm persoanele cu funcții politice să dea dovadă de calm, bun-simț şi să nu recurgă la amenințări. Reamintim persoanelor nemulțumite de activitatea unui jurnalist sau a unei redacții că se pot adresa cu plângeri la Consiliul de Presă. La fel, pot fi folosite pârghiile legale, cum ar fi expedierea unei cereri prealabile și intentarea unei acțiuni în instanța de judecată”, se arată în declarația jurnaliștilor.

Libertatea presei este una din valorile de bază ale democraţiei, iar libertatea de exprimare este un drept fundamental consfințit în Constituție, care trebuie respectat mai ales de persoanele care ocupă funcții cu demnitate publică și, astfel, trebuie să accepte un grad mai mare de critică din partea mass-mediei și a opiniei publice în general.

Totodată, ameninţările şi tonul ultimativ față de jurnaliști pot fi asimilate unei încercări de a impune cenzura în mass-media, iar cenzura este ilegală.

Citește mai departe

Social

Medicii de familie vor putea trece, în premieră, la practica individuală

Publicat

pe

De către

În premieră, medicii de familie  din Republica Moldova vor putea profesa individual, după modelul european. În acest scop, Executivul a aprobat astăzi modificări și completări în mai multe acte legislative.

Medicii de familie vor putea avea libera practică în una din formele prevăzute de lege sau ca angajat la un prestator de servicii medicale sau farmaceutice.

Finanțările vor fi oferite în funcție de numărul de pacienți, dar și de serviciile prestate suplimentar. Astfel, va exista mai multă responsabilitate, iar medicii vor fi interesați să acorde servicii de calitate, ca să aibă mai mulți pacienți care li se vor adresa, dat fiind faptul că pacienții au dreptul să își aleagă singuri medicul de familie.

În ceea ce privește practica medicului de familie, adică sectorul teritorial de activitate, aceasta va fi atribuită în bază de concurs organizat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Un medic de familie va putea fi titularul unei singure practici.

Printre elemente noi se regăsește posibilitatea de acordare în comodat de către autoritățile publice locale a spațiilor (în incinta instituțiilor medico-sanitare publice sau a altor spații), precum și a bunurilor necesare pentru desfășurarea activității prestatorilor de asistență medicală primară.

Va spori esențial și rolul medicului de familie în sistemul de sănătate. Toate internările în spitale, cu excepţia celor urgente, vor fi făcute la recomandarea medicului de familie. Aceasta va contribui la o mai bună monitorizare a cazurilor, la excluderea dublărilor şi la eficientizarea cheltuielilor.

O altă noutate se referă la absolvenţii studiilor postuniversitare de rezidenţiat şi ai învăţământului mediu medical şi farmaceutic, care se angajează în localităţile rurale. Indiferent de statutul juridic al instituţiei în care se angajează, tinerii specialiști vor beneficia de înlesniri.

„Va trebui să comunicăm foarte bine acest proiect, ca tinerii să meargă în sate și să-și înceapă activitatea. Mai ales că anterior am majorat cu 50% indemnizația pentru tinerii specialiști în medicină care merg să lucreze în sate, care ajunge până la 45 de mii de lei”, a menționat premierul.

Libera practică va exista în paralel cu sistemul existent. Implementarea proiectului va asigura condiţii mai bune de activitate pentru medicii de familie, va optimiza cheltuielile sistemului de sănătate și va îmbunătăți calitatea serviciilor medicale.

Citește mai departe

Social

Plata pentru serviciile notariale la perfectarea actelor de moștenire s-a MICȘORAT

Publicat

pe

De către

Plata pentru serviciile notariale la perfectarea actelor de moştenire s-a micșorat. Proiectul pentru completarea metodologiei calculării plăţii pentru serviciile notariale a fost votat, în lectură finală, astăzi de Parlament.

Astfel, la eliberarea certificatului de moștenitor pentru bunurile imobile din sate și comune, cu excepția terenurilor cu destinație agricolă și terenurilor pe care nu sunt amplasate construcții, se stabilește o plată în mărime de 150 de lei pentru fiecare bun imobil.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și potrivit lor a fost elaborat în scopul reducerii numărului serviciilor şi costurilor suportate de cetăţenii care urmează să-şi perfecteze actele de moştenire şi să înregistreze dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile, în temeiul certificatului de moştenitor.

Actualmente, la eliberarea certificatului de moştenitor, se stabileşte plata exprimată în procente din valoarea moştenirii, pentru toate bunurile imobile, indiferent de locul amplasării acestora.

Citește mai departe