Connect with us

Social

Primăria: Fără autorizație, gardul care înconjoară scuarul Palatului Național este instalat ilegal

Publicat

pe

Ilegal. Așa poate fi descris gardul care a fost instalat de administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” („Moldova-Concert”) în jurul terenului aferent, care este și spațiu public. Motivul invocat de ei este „conservarea căsuței lui Moș Crăciun” pentru evenimentele din următorii ani.

Recent, la solicitarea Moldova.org de a explica de ce a fost îngrădit scuarul, directorul instituției Andrei Locoman a declarat că, în perioada estivală, se încalcă ordinea publică, iar remontarea „casei lui Moș Crăciun” la fiecare ediție a târgului ar fi costisitoare pentru organizatori. (Găsiți aici declarația integrală a directorului)

În acest context, ieri, peste 25 de tineri (printre care și trei membri ai echipei Moldova.org) au decis să ignore prezența gardul de sârmă și au organizat un picnic pe gazon. Reacția reprezentanților Moldova-Concert nu s-a lăsat mult așteptată. Mai mulți lucrători ai instituției au somat tinerii să plece, invocând faptul că ar fi pătruns forțat, că ar fi agresivi, că ar consuma băuturi alcoolice. Într-un final, au chemat poliția.

Geplaatst door Constanta Dohotaru op woensdag 11 april 2018

De tineri s-a apropiat și Irina Suhușin, șefa de serviciu a Organizaţiei Concertistice şi de Impresariat „Moldova-Concert”, întrucât directorul Andrei Locoman ar fi peste hotare. Potrivit funcționarei, decizia de a îngrădi respectivul scuar a fost făcut pentru că iarba verde nu trebuie bătătorită, „căsuța lui Moș Crăciun” costă scump și nu trebuie stricată, prezentând și un document care le-ar da acest drept.

Totuși, actul prezentat de către funcționară este eliberat în 2010 și confirmă faptul că terenul respectiv aparține statului și este dat spre utilizare Î.S. Organizației Concertistice și de Impresariat „Moldova-Concert”.

Scopul dării în folosință indicat în act este „amplasarea obiectelor de menire social-culturală”. Totuși, câteva veri la rând, pe acel teritoriul a activat un restaurant, care nu livra servicii „social-culturale”.

Mai mult, acest document nu le oferă dreptul de a îngrădi spațiul public. Informația ne-a fost confirmată de către Igor Cristal, șef de secție în cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare de la Primăria Chișinău. „Este un teren în proprietatea statului. Domeniul public se prezumă până la proba contrară. Îngrădirea ar trebui coordonată cel puțin cu Direcția arhitectură.” Astfel, dacă deținătorul terenului are permisiunea de a îngrădi terenul atribuit, atunci poate fi restricționat accesul. Totuși, administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” nu a prezentat nicio autorizație în acest sens.

Teren (ne)comercial?

În Registrul Bunurilor Imobile, proprietatea terenului este marcată ca publică și cu utilizare necomercială. Începând cu 2010, spațiul este dat în folosință pentru o perioadă nedeterminată Organizației „Moldova Concert”. Însăși clădirea Palatului este în gestiunea economică a aceleiași organizații încă din anul 2003.

Șefa-adjunctă a Departamentului Cadastru din cadrul I.P. „Agenția Servicii Publice”, Inga Grecu-Stăvilă a menționat că la Cadastru nu există nici un document care să informeze despre terenul respectiv că ar aparține domeniului public sau privat. „Poate fi proprietate publică, dar nu se știe dacă este de domeniul public sau privat”.

Informația de la Cadastru despre utilizarea necomercială a terenului se bate cap în cap cu Planul Urbanistic General al Chișinăului, unde terenul și clădirea de pe adresa str. Alexandr Pușkin 21 sunt indicate ca zone comerciale.

Legea nr. 91 din 05.04.2007 privind terenurile proprietate publică și delimitarea lor prevede că, de domeniul public al satului (comunei), orașului (municipiului) țin:

  • terenurile aferente clădirilor în care își desfășoară activitatea primăria;
  • instituțiile publice de interes local, cum ar fi teatrele, bibliotecile, muzeele, spitalele, policlinicile, instituțiile de educație și de învățământ;
  • terenurile aferente obiectivelor de menire social-culturală proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale;
  • terenurile ocupate de piețe, străzi, pasaje;
  • terenurile de sport și stadioanele de interes local;
  • terenurile de joacă pentru copii delimitate și înregistrate conform legislației în vigoare;
  • terenurile folosite pentru căile de comunicații;
  • terenurile ocupate de parcuri, grădini publice, scuaruri;
  • terenurile folosite pentru cimitire și pentru alte necesități ale gospodăriei comunale locale.

***

După ce poliția a venit la solicitarea reprezentanților Palatului Național „Nicolae Sulac”, tinerii au depus o declarație comună. Chiar dacă intendentul agățase demonstrativ o lăcată de gard și apoi a scos-o în fața polițistului de sector Igor Reul, tinerii au fost acuzați în continuare că ar fi pătruns forțat pe respectivul teren. Polițistul a constatat că tinerii nu erau agresivi și nu au consumat alcool. Într-un final, Irina Suhușin, locțiitoarea directorului „Moldova-Concert”, a promis că accesul pe terenul respectiv nu va fi limitat și în curând va veni cu o decizie.

Prin urmare, tinerii care au participat la picnic au scris o petiție către autoritățile R. Moldova și solicită ca să fie înlăturat gardul, să fie modificat statutul respectivului teren în spațiu verde cu regim de protecție, dar și amenajarea spațiului public.

Deocamdată, polițistul de sector Igor Reul a declarat pentru Moldova.org că nu există nicio decizie în această anchetă și urmează să consulte un specialist. „Personal, intuiesc că administrația „Moldova-Conert ar trebui să aibă vreo schiță sau un alt document cu referire la îngrădire”, a declarat acesta. Potrivit funcționarului, participanții la picnic vor fi informați în zilele care urmează despre desfășurarea anchetei.

Citește mai departe

Social

Un polițist de patrulare din Bălți prins în flagrant în timp ce primea 200 euro mită

Publicat

pe

De către

Un polițist de patrulare din Bălți a fost prins în flagrant delict de ofițerii şi procurorii anticorupție, în moment ce primea 200 de euro de la o persoană, căreia i-ar fi promis c-o scapă de răspundere pe un caz de accident rutier.

Potrivit denunțătorului, bănuitul i-ar fi dat asigurări că ar avea influență asupra ofițerului de urmărire penală, în procedura de examinare a căruia se află materialele pe faptul accidentului produs la finele lunii august 2018, și că-l poate determina să adopte o decizie finală favorabilă.

Pe circumstanțele denunțate, DGT Nord a CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar polițistul a fost prins în flagrant în preajma Teatrului „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți, în timp ce primea 200 de euro, transmiși sub controlul CNA.

Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă de până la 150 000 de lei.

La moment, se întreprind acțiuni în vederea elucidării tuturor circumstanțelor cazului și identificării persoanelor implicate.

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.

Citește mai departe

Social

Atenție! Șoferii prinși în stare de ebrietate la volan vor rămâne definitiv fără permis de conducere

Publicat

pe

De către

Din 14 decembrie 2018, șoferii prinși băuți la volanul mașinii vor rămâne fără permis de conducere. Aceasta după ce  legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 septembrie.

Astfel, potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, șoferii prinși băuți la volanul mașinii vor rămâne fără permis, iar acestora li se va suspenda dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță. La moment conducătorului depistat în stare de ebrietate i se ridică permisul de conducere, dar i se eliberează un permis provizoriu, acesta este în drept să conducă pe durata examinării cauzei în instanță.

Totodată, mașina celui documentat în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare sunt de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare, aproximativ 600 de lei pe zi. Anterior, tarifele nu erau aprobate, deseori polițistul fiind nevoit să urce (exclusiv cu acordul proprietarului, posesorului) la volanul mașinii pentru a o transporta la parcare.

De asemenea, se introduce o pedeapsă nouă în legea penală de „anulare a permisului de conducere”, iar șoferii vor putea obține un permis de conducere:

1) abia peste patru ani de la sentință definitivă;

2) după ce susțin repetat examenul auto (proba teoretică și practică);

3) și asta doar după ce prezintă certificatul privind instruirea anti-alcool. Programul probațional obligatoriu anti-alcool, realizat de Inspectoratul Național de Probațiune, va fi de 20 de ore și va costa 4000 lei.

INP menționează că, pe parcursul a 8 luni ale anului curent din cauza stării de ebrietate la volan s-au produs 95 accidente rutiere soldate cu 15 persoane decedate și 122 traumatizate, iar 3 459 conducători auto au fost documentați băuți la volan.

Citește mai departe

Social

Ce pedeapsă riscă șoferul camionului implicat în accidentul cu cortegiul prezidențial

Publicat

pe

De către

Șoferul care s-a aflat la volanul camionului implicat în accidentul din 9 septembrie cu cortegiul prezidențial a fost externat din spital, iar acum este cercetat în libertate pe cauza penală pornită în urma accidentului.

Potrivit TV8, acesta urmează a fi audiat în cauza penală inițiată pentru încălcarea regulilor de securitate a circulației sau de exploatare a mijloacelor de transport de către o persoană care conduce mijlocul de transport.

„Dacă va fi găsit vinovat șoferul riscă amendă în mărime de până la 32500 lei, sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de până la trei ani cu sau fără privarea dreptului de a conduce mijloace de transport de până la doi ani”, a declarat Mariana Bețivu, ofițerul de presă al IGP, pentru TV8.

Amintim că accidentul s-a produs, duminică, 9 septembrie, după ce un camion de model „Mercedes”, condus bărbatul de 40 de ani a intrat în depășire pe contrasens și a lovit frontal coloana oficială a președintelui Dodon.

Automobilul de model „Mercedes” al Serviciului Protecție și Pază de Stat a derapat de pe traseu și s-a inversat. Ulterior, camionul a tamponat unitatea de transport „VW Touareg” din coloana oficială, care a ajuns pe acostament. Șeful statului și mama sa se aflau în vehiculul care a fost lovit lateral de camion.

Momentul când mașina în care se afla Igor Dodon este lovită poate fi vizionat AICI.

Anterior, IGP a anunțat că a fost inițiat un proces penal pentru  stabilirea tuturor circumstanțelor și luarea unei decizii legale.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com