Connect with us

Social

Primăria: Fără autorizație, gardul care înconjoară scuarul Palatului Național este instalat ilegal

Publicat

pe

Ilegal. Așa poate fi descris gardul care a fost instalat de administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” („Moldova-Concert”) în jurul terenului aferent, care este și spațiu public. Motivul invocat de ei este „conservarea căsuței lui Moș Crăciun” pentru evenimentele din următorii ani.

Recent, la solicitarea Moldova.org de a explica de ce a fost îngrădit scuarul, directorul instituției Andrei Locoman a declarat că, în perioada estivală, se încalcă ordinea publică, iar remontarea „casei lui Moș Crăciun” la fiecare ediție a târgului ar fi costisitoare pentru organizatori. (Găsiți aici declarația integrală a directorului)

În acest context, ieri, peste 25 de tineri (printre care și trei membri ai echipei Moldova.org) au decis să ignore prezența gardul de sârmă și au organizat un picnic pe gazon. Reacția reprezentanților Moldova-Concert nu s-a lăsat mult așteptată. Mai mulți lucrători ai instituției au somat tinerii să plece, invocând faptul că ar fi pătruns forțat, că ar fi agresivi, că ar consuma băuturi alcoolice. Într-un final, au chemat poliția.

Geplaatst door Constanta Dohotaru op woensdag 11 april 2018

De tineri s-a apropiat și Irina Suhușin, șefa de serviciu a Organizaţiei Concertistice şi de Impresariat „Moldova-Concert”, întrucât directorul Andrei Locoman ar fi peste hotare. Potrivit funcționarei, decizia de a îngrădi respectivul scuar a fost făcut pentru că iarba verde nu trebuie bătătorită, „căsuța lui Moș Crăciun” costă scump și nu trebuie stricată, prezentând și un document care le-ar da acest drept.

Totuși, actul prezentat de către funcționară este eliberat în 2010 și confirmă faptul că terenul respectiv aparține statului și este dat spre utilizare Î.S. Organizației Concertistice și de Impresariat „Moldova-Concert”.

Scopul dării în folosință indicat în act este „amplasarea obiectelor de menire social-culturală”. Totuși, câteva veri la rând, pe acel teritoriul a activat un restaurant, care nu livra servicii „social-culturale”.

Mai mult, acest document nu le oferă dreptul de a îngrădi spațiul public. Informația ne-a fost confirmată de către Igor Cristal, șef de secție în cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare de la Primăria Chișinău. „Este un teren în proprietatea statului. Domeniul public se prezumă până la proba contrară. Îngrădirea ar trebui coordonată cel puțin cu Direcția arhitectură.” Astfel, dacă deținătorul terenului are permisiunea de a îngrădi terenul atribuit, atunci poate fi restricționat accesul. Totuși, administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” nu a prezentat nicio autorizație în acest sens.

Teren (ne)comercial?

În Registrul Bunurilor Imobile, proprietatea terenului este marcată ca publică și cu utilizare necomercială. Începând cu 2010, spațiul este dat în folosință pentru o perioadă nedeterminată Organizației „Moldova Concert”. Însăși clădirea Palatului este în gestiunea economică a aceleiași organizații încă din anul 2003.

Șefa-adjunctă a Departamentului Cadastru din cadrul I.P. „Agenția Servicii Publice”, Inga Grecu-Stăvilă a menționat că la Cadastru nu există nici un document care să informeze despre terenul respectiv că ar aparține domeniului public sau privat. „Poate fi proprietate publică, dar nu se știe dacă este de domeniul public sau privat”.

Informația de la Cadastru despre utilizarea necomercială a terenului se bate cap în cap cu Planul Urbanistic General al Chișinăului, unde terenul și clădirea de pe adresa str. Alexandr Pușkin 21 sunt indicate ca zone comerciale.

Legea nr. 91 din 05.04.2007 privind terenurile proprietate publică și delimitarea lor prevede că, de domeniul public al satului (comunei), orașului (municipiului) țin:

  • terenurile aferente clădirilor în care își desfășoară activitatea primăria;
  • instituțiile publice de interes local, cum ar fi teatrele, bibliotecile, muzeele, spitalele, policlinicile, instituțiile de educație și de învățământ;
  • terenurile aferente obiectivelor de menire social-culturală proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale;
  • terenurile ocupate de piețe, străzi, pasaje;
  • terenurile de sport și stadioanele de interes local;
  • terenurile de joacă pentru copii delimitate și înregistrate conform legislației în vigoare;
  • terenurile folosite pentru căile de comunicații;
  • terenurile ocupate de parcuri, grădini publice, scuaruri;
  • terenurile folosite pentru cimitire și pentru alte necesități ale gospodăriei comunale locale.

***

După ce poliția a venit la solicitarea reprezentanților Palatului Național „Nicolae Sulac”, tinerii au depus o declarație comună. Chiar dacă intendentul agățase demonstrativ o lăcată de gard și apoi a scos-o în fața polițistului de sector Igor Reul, tinerii au fost acuzați în continuare că ar fi pătruns forțat pe respectivul teren. Polițistul a constatat că tinerii nu erau agresivi și nu au consumat alcool. Într-un final, Irina Suhușin, locțiitoarea directorului „Moldova-Concert”, a promis că accesul pe terenul respectiv nu va fi limitat și în curând va veni cu o decizie.

Prin urmare, tinerii care au participat la picnic au scris o petiție către autoritățile R. Moldova și solicită ca să fie înlăturat gardul, să fie modificat statutul respectivului teren în spațiu verde cu regim de protecție, dar și amenajarea spațiului public.

Deocamdată, polițistul de sector Igor Reul a declarat pentru Moldova.org că nu există nicio decizie în această anchetă și urmează să consulte un specialist. „Personal, intuiesc că administrația „Moldova-Conert ar trebui să aibă vreo schiță sau un alt document cu referire la îngrădire”, a declarat acesta. Potrivit funcționarului, participanții la picnic vor fi informați în zilele care urmează despre desfășurarea anchetei.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un echipaj SMURD din R. Moldova a plecat în Ungaria pentru a prelua o moldoveancă rănită într-un accident

Publicat

pe

De către

Angajații Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare efectuează o misiune transfrontalieră pentru a aduce în Republica Moldova o pacientă care a suportat un accident rutier în Ungaria. Persoana care a solicitat transportarea este o femeie în vârstă de 38 de ani care a suferit un politraumatism grav în orașul Mateszalka din Ungaria.

Pentru transportarea femeii a fost trimis un echipaj SMURD din Republica Moldova, care are menirea de a prelua pacienta și a o aduce în siguranță în țară.

Persoana este monitorizată pe parcursul drumului, iar potrivit echipajului IGSU delegat pentru misiune, aceasta urmează să ajungă în țară în această seară.

După ce ambulanța va ajunge în Republica Moldova, femeia va fi adusă la Institutul de Medicină Urgentă din capitală, unde va primi îngrijirile de rigoare.

Conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență aceasta este a 14- a misiune transfrontalieră de transportare a moldovenilor răniți din străinătate.

Citește mai departe

Social

Un tânăr din Briceni a fost plătit cu 250 de euro pentru a trece peste Prut patru colete cu 40 mii de țigări

Publicat

pe

De către

250 de euro urma să primească un cetățean moldovean, dacă îi reușea să treacă ilegal peste frontieră patru colete cu țigări. Intențiile sale au fost deconspirate de polițiștii de frontieră din Direcția regională NORD, tânărul fiind reținut în timp ce se pregătea să transporte 40 mii de țigarete.

Astfel, la 12 aprilie. s-au întreprins mai multe acțiuni pe linia prevenirii și combaterii traficului ilegal cu produse de tutungerie în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Lopatnic.

Drept urmare, către ora 19.40 polițiștii de frontieră au observat un bărbat care se îndrepta către râul Prut, iar la aproximativ 200 de metri a staționat lângă o glugă de strujeni. O perioadă de timp acțiunile acestuia au fost monitorizate și în momentul când a împrăștiat strujeni, cu scop de a căra trei colete ascunse, s-au întreprins măsurile de reținere al acestuia.

La fața locului a fost legitimat un moldovean de 25 de ani, locuitor al raionului Briceni. Acesta din start și-a recunoscut vina și intențiile sale de a transporta 2000 de pachete de țigări marca Ritm până pe malul Prutului.

La fel, în cadrul audierii, acesta a relatat cum a fost convins de un necunoscut, cetățean român, să recurgă la această faptă ilegală. Rolul său era să ducă țigările până pe malul Prutului și de acolo, o persoană din România să le preia pe celălalt mal. Serviciile sale urmau să fie plătite cu 250 de euro.

Din cercetările adiționale s-a aflat că tânărul moldovean nu este la prima abatere de la lege, acesta în 2013 a fost documentat pentru aceeași infracțiune.

În prezent, polițiștii de frontieră cercetează cazul sub toate aspectele legale. Lotul de țigări, valorificat la suma de 25 mii de lei, a fost ridicat și depozitat în Dr NORD până la finalizarea cercetărilor.

Citește mai departe

Social

În Parcul ”La Izvor”va fi inaugurat iluminatul public

Publicat

pe

De către

Primăria municipiului Chişinăua  anunțat astăzi că în seara zilei de vineri, 13 aprilie, va fi inaugurat iluminat public în Parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani.

 Lucrările de reconstrucție au fost executate de către Î.M. Regia „Lumteh”, după o perioadă de circa 25 de ani în care rețeaua de iluminat public în Parcul „La Izvor” n-a funcționat.

Astfel, pe aleile principale din parc au fost montate 47 de corpuri de iluminat de bază de LED-uri și trasată circa 1,2 km de linie electrică. De asemenea, au fost înlocuiți 26 de piloni.

 Menționăm că pe parcursul anului curent, de către Î.M. Regia „Lumteh”, vor fi executate lucrări de modernizare și reconstrucție a sistemului de iluminat public în Parcul „Râșcani” și pe două alei din Parcul „Valea Morilor.  

 

 

Citește mai departe