Connect with us

Social

Pomul de Crăciun din PMAN, transportat cu un camion la Chişinău

Publicat

pe

Pomul de Crăciun, care va fi instalat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), este transportat cu un tir și urmează să ajungă curând la Chișinău.

Imaginile video privind transportarea pomului au fost publicate de portalul telegraph.md.

Deşi iniţial se credea că Pomul de Crăciun va fi transportat cu trenul, Iurie Topală, directorul CFM, a declarat după şedinţa CMC că transportarea cu mașina va lua mai puțin timp decât cu trenul.

Totodată, primarul interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, a anunțat că bradul va ajunge în capitală cel mai probabil în seara zilei de 1 decembrie.

Bradul, care va fi instalat în PMAN, a fost achiziționat din zona Iaremcea, regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina. Preţul acestuia este 15 mii lei și are o înălțime circa 29 de metri

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Reportaje

Redacția Moldova.org s-a testat la HIV

Publicat

pe

Anual, în Republica Moldova, se depistează aproximativ 800 de persoane cu HIV, iar la evidența medicilor sunt peste cinci mii de oameni. Însă, potrivit prganizației „Inițiativa Pozitivă”, numărul acestora este mai mare în realitate, întrucât oamenilor le-ar fi frică să se testeze.

Redacția Moldova.org a decis să marcheze Ziua Internațională Zilei de comemorare a persoanelor decedate de SIDA prin testarea tuturor membrilor echipei.

Este suficient un raport sexual neprotejat pentru a te infecta cu HIV. Potrivit Elenei Derjanschi, reprezentantă a Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, de la începutul acestui an au fost testați în jur de 500 de persoane. S-a stabilit că fiecare a 35-a persoană este HIV pozitiv. „Ne bucurăm că oamenii au aflat despre asta și se pot trata. Totodată, ne întristăm, pentru că numărul persoanelor infectate crește, însă epidemia trebuie să fie oprită.”

Elena spune că fiecare persoană trebuie să-și cunoască statutul HIV. Dacă o persoană are statutul pozitiv, poate primi tratament antiviral ,care este gratuit în Moldova. „Dacă primești tratament – în fiecare zi câte o pastilă – virusul nu poate fi transmis. Ai încărcătură virală zero. Așa poți trăi la fel de fericit ca și o persoană cu statut negativ”, spune reprezentanta „Inițiativei Pozitive”.

Cel care a realizat testul pentru echipa noastră este Andrei Stolearenco. Trăiește cu HIV pozitiv deja de opt ani. Datorită tratamentului pe care îl respectă cu strictețe, astăzi se bucură de o viață ca a unui om neinfectat. Este consultant la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile și consultant „de la egal la egal”.

Pentru că unii dintre noi urmau pentru prima dată să se testeze, aveau emoții. Întrebat care este prima reacție a oamenilor când află că sunt infectați cu HIV, Andrei spune că tac, apoi plâng și tremură. „Pentru oameni, când află, le este greu, dar în realitate nu este atât de strașnic cum pare. Atunci când omul află noutatea, ei se întreabă de ce anume ei și nu altcineva. Însă, după ce află că la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile mai sunt peste cinci mii de oameni la evidență, se liniștesc puțin, căci nu se mai simt singuri”, povestește bărbatul.

Pentru Diana Mihuță, reporteră Moldova.org, prima testare HIV, făcută în 2012, a fost o provocare mai ceva ca săritul cu parașuta. „Nu cred că aveam emoții, eram curioasă. Acum nu cred că este ceva deosebit. Cu toate acestea, nu-mi pot închipui reacția la un eventual rezultat pozitiv, sunt foarte emoțională de felul meu. HIV este o maladie cu care se trăiește până la adânci bătrâneți”, spune Diana.

„Trebuie să recunosc, deși teoretic nu aveam motive de îngrijorare, emoțiile înainte de test și primirea rezultatului nu au lipsit. Donez sânge de cel puțin 3-4 ori pe an și nici nu este prima oară când fac acest test. Dar gândul că undeva sau cândva nu am fost atentă, nu a trecut pe lângă. Mă bucur că aproape toată echipa Moldova.org a trecut acest test și suntem HIV negativi toți. Nu este un act de curaj, ci unul de responsabilitate față de propria persoană în primul rând. Plus la toate nu doare deloc.”

Pentru că a fost pentru prima testare la HIV, reporterul Cristian Doroftei a avut emoții. Inițial crezuse că testul se face după ce se prevalează sânge, fapt ce puțin l-a tulburat. „Îmi făceam griji, dar m-am liniștit atunci când am aflat că pentru efectuarea testului e nevoie doar de salivă. Nu doare, durează doar 20 de minute și ai ocazia să te odihnești între timp de activitatea de oficiu.”

Testul „Ora Quick HIV Test” poate fi găsit în farmacii și costă aproximativ 500 de lei. De asemenea, el poate fi făcut gratuit în cadrul organizațiilor nonguvernamentale care activează cu în sfera HIV/SIDA, precum și în Centrele Sociale Regionale din țară.

Citește mai departe

Social

Alegătorii: Într-o pădure necurățată la timp, într-o primăvară nu faci ordine// VIDEO

Publicat

pe

De către

Alegătorii capitalei declar că au mers și merg la urne cu speranța că votează un primar care va face ceva pentru locuitorii  municipalității. Potrivit lor, sunt prea multe de făcut, pentru că într-o pădure necurățată la timp, într-o primăvară nu faci ordine. „Dar măcar să pornească pe linia cea dreaptă”, au spus ei pentru Moldova.ORG.

Alegătorii din satul Colonița, o suburbie a capitalei, au declarat pentru reporterul Georgeta Carasiucenco  că au votat pentru un viitor mai bun și un primar care„ să facă ceva frumos în sat și în oraș”. „Ca lumea să trăiască mulțumită. Să schimbe transportul public, să creeze spații verzi, să facă viața mai frumoasă”.

Alegătorii ce au venit la secția de votare nr. 159, din sectorul Ciocana, Chişinău, au spus că au votat pentru un primar care „să facă ceva bun pentru oraș”- să fie amenajat, verde și cu drumuri bune. Și care să demonstreze că poate să face aceste lucruri.

Citește mai departe

Social

Un individ de 32 ani, din Cricova, suspect în cazul tinerei găsită moartă într-o geantă pe malul lacului din Grătiești

Publicat

pe

De către

Un individ în vârstă de 32 ani, din Cricova, a fost reținut de polițiștii și procurorii capitalei, fiind bănuit în cazul tinerei găsită moartă într-o geantă pe malul lacului din Grătiești.

Respectiv, sub conducerea procurorilor a Procuraturii mun. Chișinău, au fost efectuate acţiuni procesual-penale, care au stabilit că anume el a comis omorul tinerei în vârstă de 20 ani.

Actualmente individul este reţinut pe un termen de 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău şi este cercetat penal pentru omor intenţionat.

Conform legislţației în vigoare individul riscă o pedeapsă cu închisoare de la 10 ani până la 15 ani sau cu detenție pe viață.

PRO TV scrie că tânăra de 20 de ani a fost găsită decapitată ți dezmembrată. Sursa citată mai scrie că după mai multe acțiuni întreprinse la locul crimei, în lac, la o adâncime de 10 metri, a fost găsit capul tinerei.

Reamintim că în dimineața zilei de 19 mai, Poliţia capitalei a fost alertată despre faptul depistării unui cadavru într-o geantă pe malul iazului de la Grătieşti. Imediat la fața locului s-au deplasat echipajele Batalionului de patrulare și reacționare operativă, grupa operativă a IP Rîșcani, procurul și medicul legist.

La fața locului forțele de ordine au constatat că în geantă se afla cadavrul unei tinere, de 20 de ani, locuitoare a oraşului Cricova. La examinarea de către mеdicul legist cadavrul tinerei avea urme de moarte violentă pe suprafaţa corpului. Cadavrul a fost îndreptat la expertiza medico-legală, pentru a stabili când a survenit decesul.

Citește mai departe