Connect with us

Social

Petru Lucinschi: problemele energetice ramin si in continuare printre cele mai importante

Petru Lucinschi: problemele energetice ramin si in continuare printre cele mai importante

Publicat

pe

Presedintele Petru Lucinschi a convocat, joi, pentru a doua oara inultimele 10 zile, o sedinta cu factorii responsabili din sectorul energetic,informeaza serviciul de presa al Presedintiei, intr-un comunicat remis AP FLUX.

"Presedintele Lucinschi a constatat ca in aceste zece zile, datoritaeforturilor depuse, situatia din complexul energetic s-a schimbat spre bine.Au fost negociate suplimentar conditiile de livrare a energiei electrice de laCentrala de la Cuciurgan, s-a restabilit volumul importului din Ucraina, ainceput furnizarea de energie electrica din Romania, au fost intreprinsemasuri pentru a asigura functionarea centralelor termoelectrice din Chisinau.

In opinia presedintelui, solutionarea acestor probleme in termenerestranse demonstreaza ca posibilitati exista, dar responsabilii din domeniu nuau avut grija sa se pregateasca din timp pentru sezonul rece al anului.

In cadrul discutiei s-a accentuat asupra necesitatii de a utilizaposibilitatile interne de producere a energiei electrice – la centralele dinChisinau, Balti si Cuciurgan (Transnistria). Aceasta ar permite de a reducecheltuielile pentru transportarea energiei si ar limita activitateamediatorilor, astfel reducandu-se si pretul de cost pentru un kilowatt-ora.

Utilizarea la maxim a posibilitatilor interne ar conduce si lareducerea dependentei de furnizorii externi, tinandu-se cont ca posibilitatilede achitare cu acestia sunt sub nivel, conditiile de livrare a energieielectrice din Ucraina sunt nu intotdeauna acceptabile, iar Romania deocamdataeste dispusa sa acopere doar 15 la suta din necesitatile republicii.

Premierul Ion Ciubuc, vicepremierul Valentin Dolganiuc, conducatoriiintreprinderilor din domeniu au mentionat necesitatea reducerii esentiale adatoriilor fata de complexul energeticin numerar, si nu prin operatiuni barter.

Vorbitorii s-au pronuntat pentru restructurarea si privatizareaIntreprinderilor din acest sector, ce ar solutiona de la sine o parte deproblemele acute din domeniu", se mai arata In comunicat.

FLUX

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

Un bărbat de 51 de ani s-a împușcat în cap în oficiul unei companii de creditare din capitală

Publicat

pe

De către

Un bărbat de 51 de ani s-a împușcat în cap cu arma personală în oficiul unei companii de creditare din capitală. Tragedia s-a produs în jurul orei 14.00 pe strada Petru Rareș din Chișinău.

Potrivit informațiilor preliminare, victima ar fi avut un credit de 12 000 de dolari.

Din cauza neachitării acestuia, executorii judecătorești au aplicat sechestru asupra apartamentului bărbatului. Acesta urma astăzi să-l elibereze.

Bărbatul era căsătorit şi avea doi copii.

PRO TV scrie că în momentul incidentului în oficiu se aflau angajații companiei, iar polițiștii stabilesc dacă și în alte oficii se aflau  alte persoane care nu activează în banca dată.

Polițiștii sunt la fața locului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Citește mai departe

Social

Pompierii din Soroca au salvat o femeie de 36 de ani care a căzut într-o fântână publică adâncă de 12 metri

Publicat

pe

De către

Salvatorii din orașul Soroca au reușit să salveze o femeie în vârstă de 36 de ani care a căzut într-o fântână publică cu adâncimea de 12 metri.

IGSU a fost solicitat pentru intervenție la ora 7.25.

La fața locului a lucrat un echipaj de pompieri, care a reușit în mai puțin de cinci minute să scoată victima.

Din primele informații s-a stabilit că fântâna avea apă, iar femeia nu a primit traumatisme. Persoana a fost investigată de o echipă de medici solicitați la locul incidentului, însă nu a fost nevoie de spitalizarea acesteia.

Toate circumstanțele acestui caz urmează a fi stabilite ulterior.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 30 situații de risc.

Citește mai departe

Social

„Marş al pacificatorului”: 100 de militari au parcurs în marș forțat 22 kilometri, purtând rucsacuri cu greutatea de 22 kilograme

Publicat

pe

De către

Militarii Batalionului 22 de menţinere a păcii au executat un marş forţat cu genericul „Marşul pacificatorului”. Acţiunea s-a desfăşurat în contextul aniversării a 19-a de la crearea unităţii.

Astfel, potrivit maiorului Vladislav Draguţa, la marş au participat 100 de ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Batalionului, care au parcurs o distanţă de 22 de kilometri, purtând în spate rucsacuri de campanie cu greutatea de 22 kilograme.

Maiorul a specificat că militarii au pornit de la Centrul de instruire al Brigăzii „Moldova” din municipiul Bălţi, urmând traseul satul Elizaveta – satul Biruinţa – satul Alexăndreni, după care au revenit la poligon.

Prezent la ceremonia de premiere, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, a felicitat efectivul participant pentru finalizarea cu succes a misiunii.

„Astăzi, marcaţi Ziua Batalionului altfel – printr-un marş forţat, echipaţi corespunzător. Deci, sunteţi tot la datorie. Mă bucur că şi de această dată aţi demonstrat că sunteţi bine-pregătiţi, gata să îndepliniţi orice misiune şi să înfruntaţi orice provocare”, a declarat generalul Cutie.

De menţionat că este pentru prima dată când militarii Batalionului 22 sărbătoresc ziua unităţii printr-un marş al pacificatorului.

Citește mai departe