Connect with us

Social

Peste 600 de dolari pentru campania „Adoptă un trol”!

Publicat

pe

“La o săptămână de la lansarea campaniei „Adoptă un trol”, am reușit să colectăm 629 de dolari de la 50 de donatori”, a anunțat astăzi unul din inițiatorii campaniei Vlada Ciobanu.

Potrivit ei, în cadrul campaniei urmează a fi informați cât mai mulți oameni, în primul rând, cei care nu cunosc prea multe despre subiect, să afle mai multe despre pericolul trolilor și cum să se protejeze de ei.  Iar, eventual, să facă o donație.

“Pe parcursul campaniei, au apărut mai multe întrebări atât de la jurnaliști, cât și de la public, am dori să răspundem la câteva din ele”, a menționat Vlada Ciobanu.

Cine sunt trolii?

Comentatori plătiți care răspândesc minciuni și denigrări în spațiul online moldovenesc. Sunt comentatori, pagini de „satiră”, bloggeri plătiți, site-uri de știri false sau anonime. Căutăm informație despre ei.

OK, dar troli sunt diferiți…

Nu ne interesează orice răutăcios agresiv ce „trolește” pe facebook insultând oamenii ce nu-i plac. Fiecare decide cum să se comporte online și acești oameni nu sunt vizați de inițiativa asta. Pe noi ne interesează mașinăria sofisticată și bine coordonată ce combină comentatorii, bloggerii (cunoscuți sau anonimi), știri false, știri de satiră, mai nou, vloggeri. Vrem informație despre sistem.

Ce vom face cu banii colectați?

Banii vor fi dați oricui ne oferă informație cu dovezi despre mașinăria trolilor. Este plata pentru informație și o motivație în plus pentru ca persoana care deține informație să o divulge publicului. NU vom discrimina – o să plătim orice sursă, inclusiv persoane angajate la moment sau în trecut în această afacere, dar nu doar. Oricine știe ceva este binevenit să împărtășească informația.

Cum vom decide cui dăm bani și ce sumă?

Vom îndemna jurnaliști independenți de investigație să evalueze validitatea informației prezentate. Împreună vom decide costul informației, dacă informația este de interes pentru public și dacă merită bani. De asemenea, donatorii care fac o donație mai mare de 300 USD vor avea un cuvânt de spus.

Ce facem cu informația?

O oferim unui grup de jurnaliști să o publice.

De ce să plătim pentru troli care și așa sunt plătiți?

Campania nu se adresează doar trolilor angajați. Oricine cunoaște, întâmplător sau nu, vreo informație sau a lucrat anterior în sistem, este îndemnat să considere această ofertă unică pe piața din Republica Moldova. În același timp, vrem să oferim o recompensă financiară pentru cei care ne vor furniza informație valoroasă. Deși nu este un lucru atât de comun, jurnaliștii își plătesc sursele, dacă au bani. Interesul public este mai presus de orice. Când unica posibilitate de a obține informație valoroasă este contra plată, atunci unele redacții plătesc. Dacă au bani.

Care este legătura între troli și libertatea de exprimare?

Spațiul public online moldovenesc este plin de troli plătiți, din corupție Ei promovează anumite mesaje comandate, distrug dezbaterea sănătoasă, seamănă ură, denigrează persoane și instituții, creează confuzie printre cetățeni și nu poartă nicio responsabilitate morală sau legală pentru acțiunile lor.

Ce informație căutăm?

Orice. Pentru că nu se cunoaște nimic.
Există cheltuieli. Orice postare costă bani. Noi vrem să știm câți și din ce surse.
Există oameni care coordonează procesul. Alții preiau comanda. Vrem să îi cunoaștem.
Există oficii unde acești oameni se adună. Vrem să știm unde.
Există decizii despre „politica editorială” comună a site-urilor de știri false și „satiră”, a bloggerilor afiliați și a comentatorilor. Noi vrem să știm cum asta se întâmplă.
Există sisteme de raportare și monitorizare a lucrului. Noi vrem să știm și asta.
Există fotografii, emailuri, mărturii chiar. Ne interesează tot.

Cum ne vom asigura că nu suntem „păcăliți” de cineva ce pur și simplu vrea banii?

Vom verifica și vom cere ajutorul celor mai buni jurnaliști de investigație să controleze veridicitatea informației. Nu vom crede pe cuvânt pe nimeni.

Potențialilor suporteri:

Vă rugăm să contribuiți cu oricât puteți. Noi vrem să găsim informație despre fermele de troli. Micile voastre contribuții înseamnă susținere și încredere. Cu ele ne va fi mult mai ușor.

Partidelor vizate:

În inițiativa dată am spus că nu vom pomeni numele nici unui partid sau persoane. Noi nu ieșim împotriva unei anumite formațiuni politice.

Și acum o adresare către cei ce dețin informație ce ne-ar putea interesa: Aceasta poate fi ocazia voastră de a contribui la un spațiu informațional curat și corect, și, poate, un prim pas spre un viitor cu un job cinstit. Informația voastră poate fi extrem de valoroasă. Vă așteptăm!

Inițiatorii campaniei: Vlada Ciobanu și Dumitru Alaiba

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Cele 11 solicitări publice lansate de Caritate.md către jurnaliștii RISE/ Document

Publicat

pe

De către

Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe”, care administrează platforma caritate.md, a înaintat 11 solicitări către RISE, instituția de presă care a publicat la începutul acestei săptămâni o investigație  în care acuză Fundația că beneficiază de comisioane de la o clinică din Turcia care simulează tratamentele.

Caritate.md cere publicarea interviurilor integrale, inclusiv cele făcute cu camera ascunsă realizate de RISE, o conferință de presă comună, dar și implicarea Consiliului de Presă.

“Munca noastră de ani de zile a fost, practic, zădărnicită, reputația noastră profesională și personală a fost călcată în picioare de niște pretinși ziariști imuni la adevăr, care sub paravanul libertății de opinie și a promovării valorilor democratice se dau drept o Vacă Sacră, dar în realitate nu demonstrează echidistanță și imparțialitate și atentează la demnitatea umană, care ne-au linșat public și ne-au condamnat din start cu verdictul ”grup criminal organizat””, se arată în comunicat.

Publicăm mai jos documentul integral:

Citește mai departe

Social

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice, instruiţi de CNA

Publicat

pe

De către

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice din ţară au fost instruiţi astăzi de Centrul Naţional Anticorupţie. Evenimentul a fost organizat de CNA în calitate de entitate responsabilă de funcţionarea sistemului telefoanelor de încredere, informare şi anticorupţie din autorităţile statului.

În cadrul mesei rotunde, ofiţerii CNA le-au prezentat operatorilor  metodele de recepţionare şi înregistrare a informaţiilor, de cooperare între operatorii liniilor fierbinţi, dar şi aspecte legate de cadrul juridic privind funcţionarea sistemului liniilor telefonice anticorupţie.

De asemenea, vorbitorii au menţionat şi aspectele psihologice de comunicare cu raportorii cazurilor de corupţie, un element important în încurajarea denunţării faptelor ilegale şi în obţinerea încrederii cetăţeanului în autoritatea statului.

“Comunicarea cu cetăţeanul este un element de bază în activitatea operatorilor liniilor anticorupţie. Este foarte important ca persoana care apelează la linia anticorupţie, să simtă că omul de la capătul firului este interesat să-i soluţioneze problema. Cetăţeanul trebuie să aibă certitudinea că ne pasă de el şi, dacă problema lui nu poate fi soluţionată la CNA, să fie direcţionat la instituţia care poate să-l ajute”, a declarat Bogdan Zumbreanu, directorul CNA.

Recent, ofiţerii CNA au efectuat o vizită de studiu în România, unde au făcut un schimb de experienţă privind funcţionarea liniilor anticorupţie.

În România,  o funcţionare mai eficientă a liniei anticorupţie se datorează implementării, în anul 2017, a unui soft inteligent de prelucrare a apelurilor recepţionate de Call Centru, ce permite introducerea automatizată a unor date despre apelant, înregistrarea audio a tuturor apelurilor şi posibilitatea creării unor statistici pe domenii, perioade.

În context, directorul CNA a menţionat că mulţi cetăţeni sunt reticenţi atunci când contactează o instituţie publică.

„Pentru noi este foarte important ca oamenii, care denunţă un caz de corupţie, să simtă că au fost utili şi că au ajutat autorităţile. De aceea, interacţiunea operator-cetăţean trebuie să fie bazată pe o comunicare ce oferă siguranţa că fapta semnalată de persoană va fi examinată prin acţiuni prompte”, a spus directorul CNA.

Bogdan Zumbreanu a mai comunicat că, periodic, toţi operatorii CNA vor fi supuşi unor teste pentru a identifica deficienţele de comunicare.

„Recenta testare, în care au participat şi psihologi, a arătat că la CNA nu sunt probleme în relaţia operator-apelant. Totuşi, aceste verificări vor continua pentru îmbunătăţirea comunicării şi convingerea oamenilor să apeleze cu încredere la linia anticorupţie şi să colaboreze cu CNA în vederea elucidării faptelor de corupţie”, a precizat Zumbreanu.

Pentru că de cele mai multe ori oamenii se adresează cu probleme ce nu ţin de competenţa instituţiei la care apelează, CNA a oferit operatorilor liniilor de informare un panou cu toate numerele telefoanelor de încredere din autorităţile statului. Informaţia menţionată va facilita procedura de redirecţionare a apelantului la instituţia competentă şi, respectiv, soluţionarea operativă a problemei.

Evenimentul s-a încheiat cu o vizită în Secţia de gardă a CNA, acolo unde se află operatorii liniei naţionale anticorupţie. Menţionăm că, pentru semnalarea cazurilor de corupţie, persoanele pot apela la numărul de telefon 0 800 55555, apel gratuit şi anonim.

În anul 2017, peste 2000 de cetăţeni au contactat CNA prin intermediul liniei naţionale anticorupţie. Doar 10 la sută din apelurile primite au fost de competenţa CNA, celelalte fiind de responsabilitatea altor autorităţi.

Citește mai departe

Social

Atenție! A fost emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Se așteaptă minime de până la -19 grade

Publicat

pe

De către

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Atenționarea intră în vigoare pe 25 februarie și va fi valabilă până pe 2 martie. Potrivit meteorologilor, în această perioadă se așteaptă minime de până la -19 grade.

În atenționarea SHS se menționează că răcirea vremii este cauzată de pătrunderea maselor de aer rece de origine arctică.

Astfel, în perioada menționată se prevede schimbarea bruscă a temperaturii aerului în orele nocturne de până la -10..-15°C.

Pe 26 februarie și 1 martie de până la -15..-19°C. Temperatura medie a aerului se prevede cu 10-12°C mai scăzută față de normele climatologice.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social52 de minute în urmă

Cele 11 solicitări publice lansate de Caritate.md către jurnaliștii RISE/ Document

Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe”, care administrează platforma caritate.md, a înaintat 11 solicitări către RISE, instituția de presă care a...

Cultură3 ore în urmă

Filip Kirkorov a venit la Chișinău pentru a susține trupa DoReDos. S-a întâlnit și cu Igor Dodon

Interpretul rus Filip Kirkorov a sosit astăzi la Chișinău pentru a-i susține pe membrii trupei DoReDos la preselecția națională a...

Reintegrare5 ore în urmă

Autoritățile transnistrene inițiază construcția unui așa zis ”terminal vamal”, destabilizând situația în Zona de Securitate

Comisia Unificată de Control (CUC) s-a reunit pe 22 februarie având pe agendă subiectul principal: acțiunile Comisiei și Comandamentului Militar...

Politică5 ore în urmă

Iulian Chifu despre întrunirea Ucraina-Georgia-Republica Moldova: Reflectă poziția strategică a UE

Întrunirea Ucraina – Georgia – Republica Moldova are loc într-un context favorabil, creat de intenţia UE de a se extinde,...

Politică5 ore în urmă

Deputații au respins moțiunea simplă înaintată ministrului Economiei și Infastructurii

Moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de ministrul Chiril Gaburici, a...

Social6 ore în urmă

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice, instruiţi de CNA

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice din ţară au fost instruiţi astăzi de Centrul Naţional Anticorupţie. Evenimentul a...

Social6 ore în urmă

Atenție! A fost emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Se așteaptă minime de până la -19 grade

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Atenționarea intră în vigoare pe 25 februarie...

Advertisement

Opinii