Connect with us

Social

Peste 2 000 000 de lei, ridicaţi de CNA şi procurori, în urma percheziţiilor de la ASEM

Publicat

pe

Peste 2 000 000 de lei, în diferită valută, au fost ridicaţi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor, operate în dosarul ASEM. Provenienţa banilor urmează a fi stabilită în cadrul acţiunilor de urmărire penală ulterioară.

Astăzi, procurorii urmează să decidă dacă vor cere instanţei de judecată mandate de arestare pe numele persoanelor reţinute pentru 72 de ore. Amănunte despre ordinea escortării reţinuţilor la judecătoria Chişinău (Buiucani) vor fi comunicate suplimentar.

Amintim că, marţi, 5 iunie, 9 persoane, între care angajaţi ai Academiei de Studii Economice din Moldova și intermediari din afara instituției, au fost reţinute, fiind bănuite de organizarea unei reţele de corupţie prin intermediul căreia soluţionau promovarea examenelor contra-cost.

Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul – între 400 si 550 de euro.  În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Pe marginea faptelor depistate, procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Conducerea Academiei de Studii Economice și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Secția pentru copii cu dereglări metabolice, malnutriții și reanimare de la Spitalul „Emilian Coțaga” a fost renovată

Publicat

pe

De către

Secția pediatrie pentru copii cu dereglări metabolice, malnutriții și reanimare, din cadrul Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”, unica secție din țară, care deservește atât pacienții din raioane, cât și pe cei din municipiul Chișinău a fost inaugurată, astăzi, 6 iunie, după renovare.

Anual, în secție se tratează aproximativ 700 copii cu dereglări metabolice, subnutriții, cu diferite patologii ereditare, iar datorită lucrărilor de renovare conform standardelor contemporane și dotării cu echipament și mobilier nou, ei vor beneficia de servicii de tratament moderne, conform necesităților și patologiilor acestor copii.

„Ne dorim condiții bune în toate spitalele din țară, pentru că sănătatea populației depinde foarte mult de condițiile și serviciile medicale acordate, care trebuie să fie calitative și accesibile, dar și de dotarea instituțiilor medicale, unde medicii  își pot exercita misiunea, cea de a salva vieți ”, a declarat ministrul Svetlana Cebotari.

La rândul său, directorul IMSP „Institutul Mamei și Copilului, Sergiu Gladun a menționat că în  secția renovată se tratează copii din toată țara și era extrem de necesară renovarea și dotarea acesteia. Acesta a mulțumit Guvernului și partenerilor pentru suportul oferit în realizarea acestui obiectiv.

Pentru reparația secției a fost alocată suma de 775.000 lei, din sursele  IMSP „Institutul Mamei și Copilului”,  inclusiv 51.420 lei pentru mobilier, oferiți ca suport din partea Asociației „Învingem fibroza chistică” și Clubului Internațional al Femeilor din Moldova.

Secția a fost deschisă în anul 1968, pentru diminuarea mortalității infantile, având 25 de paturi, inclusiv 6 paturi de reanimare somatică.

Citește mai departe

Social

Moldova va iniția negocieri privind semnarea Acordului de finanţare cu Comisia Europeană. Acesta prevede 12 mil. euro

Publicat

pe

De către

Republica Moldova va iniția negocierile în vederea semnării Acordului de finanţare cu Comisia Europeană cu privire la consolidarea potențialului de creștere al Republicii Moldova printr-un mediu economic transparent, eficient, competitiv și rezistent. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ în acest sens.

Acordul prevede finanţarea a 12 mln de euro de către Comisia Europeană din cadrul Instrumentului European de Vecinătate și 250 mii de euro cofinanțare din partea aprobată în cadrul Programului Anual de Acţiuni 2017 al Uniunii Europene. 

În baza acordului, va fi oferit suport celor 4 regiuni ale Republicii Moldova – Nord, Sud, Centru și UTA Găgăuzia pentru dezvoltare economică și oportunități de piață, consolidarea instituțiilor și buna guvernare, proiecte de conectivitate, eficiență energetică, mediu și schimbări climatice.

În special este vorba despre acțiuni care vizează îmbunătățirea mediului de afaceri și consolidarea capacităților sistemului judiciar de a aplica legislația comercială în mod echitabil și transparent, consolidarea capacităților autorităților publice din Republica Moldova de a implementa Acordul de Asociere.

De asemenea, acesta prevede îmbunătățirea gestionării activelor statului și a Fondului Rutier, consolidarea protecției drepturilor investitorilor.

Programul va susține promovarea reformelor pe piața energiei din țara noastră, în supravegherea sectorului financiar, creșterea capacității Republicii Moldova de a participa la economia digitală și combaterea criminalității cibernetice.

 

Citește mai departe

Social

Șofer beat, scos forțat din automobil de polițiștii din Bălți. A luat de la o spălătorie mașina unui bărbat ca să plece acasă// VIDEO

Publicat

pe

De către

Un bărbat de 49 de ani a pus pe jar polițiștii din Bălți. Aceasta după ce a luat de la spălătoria auto unde lucra automobilul unui bărbat și a pornit spre casă. Șoferul beat a fost reținut în curtea unui bloc de locuit, iar rezultatul alcoolscopic a arătat 1.11 mg/l.

Cazul a avut loc pe 5 iunie, în jurul orei 20:00, când ofițerii de patrulare Nord au fost anunțați că pe o stradă din municipiul Bălți, șoferul unui automobil de model „Dacia Logan” este suspectat că ar fi în stare de ebrietate la volan.

Imediat, în direcția dată au fost îndreptați inspectorii de patrulare, care au observat mașina anunțată.

Șoferul se deplasa cu viteză excesivă, iar la cerințele legale de a stopa, conducătorul nu a oprit.

 În curtea unui bloc de locuit, angajații INP au scos forțat din automobil șoferul suspect. Acesta s-a dovedit un bărbat de 49 de ani, locuitor al orașului Bălți.

Fiind supus testului alcoolscopic, rezultatul a arătat 1.11 mg/l. Șoferul le-a spus ofițerilor de patrulare că este angajat  la o spălătorie auto din oraș și,fără permisiunea proprietarului automobilului, a luat mașina pentru a pleca acasă.

La locul reținerii a fost chemată grupa operativă pentru documentare.

Citește mai departe