Palatul de la intersecția Shor-Plahotniuc. Palatul de Cultură al Sindicatelor va fi demolat în favoarea unui „centru comercial”

Palatul de Cultură al Sindicatelor din sect. Râșcani al capitalei va fi demolat. Pe 24 noiembrie, actualul proprietar – Regata Imobiliare – a obținut acordul Primăriei. În locul mastodontului sovietic se va înălța un „centru comercial”.

Clădirea a fost cumpărată la pachet cu fosta cafenea „Guguță”, deținută de compania Finpar Invest SRL – piesă de rezistență în imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotiuc, liderul Partidului Democrat (PD).

Vânzarea Palatului de Cultură al Sindicatelor a mai fost precedată de gajări consistente, vecini demolați și tranzacții cu companii afiliate businessmanului Ilan Shor, condamnat în primă instanță în dosarul „furtul miliardului”, se arată într-o investigaţie RISE Moldova.

La intrarea în clădire, două pisici zgribulite se încâlcesc fără frică printre picioarele puținilor vizitatori. Sunt surorile Strelka și Belka, ne asigură paznicul Leonid, un bărbat chelios până în moalele capului. Parterul – cu coridoare largi, reci și întunecoase, tipice construcțiilor sovietice, străjuit de un basorelief cu motive originare -, găzduiește un amalgam pestriț de afaceri: agenții de turism, companii de taxi, de creditare, de transport internațional de pasageri și colete, de închirieri auto și, până mai ieri, și un club de noapte.

„Într-o zi au venit mai mulți și au forat totul de jur-împrejur și au făcut planul de demolare a clădirii. Dar aici este apă. 4 metri și dai de apă. De mai multe ori au încercat să o demoleze, să construiască în loc un centru comercial. Nu știu ce se va întâmpla mai departe”, povestește paznicul palatului, plimbându-se încolo-ncoace cu mâinile ascunse adânc în buzunarele gecii de fâș.

PACHETUL „PALATUL & GUGUȚĂ”

Palatul de Cultură al Sindicatelor și-a schimbat proprietarul în iulie 2017, după ce Regata Imobiliare SRL l-a cumpărat de la Capital Investments SRL . Asociat unic al Regata Imobiliare figurează Ceslav Ciuhrii, businessman din Republica Moldova cu afaceri și în România, preponderent în domeniul farmaceutic. Este fost proprietar al restaurantelor Cactus și Mi Piace din Chișinău.

Ciuhrii a preluat Regata Imobiliare la mijlocul lui 2016, pe când firma purta denumirea Ani-Roada Gliei, contra sumei de aproape 2 milioane de euro. Vânzătorul, Merav Finance BV, e o companie olandeză parte a holdingului imobiliar Adama Holding Public LTD, care activează în România și în țările Europei de Est și Centrale. Anterior, Merav Finance B.V. a mai figurat asociat în companii din Republica Moldova, de regulă fiind vorba de firme care aveau în proprietate terenuri pentru construcții.

La momentul preluării, Regata Imobiliare deja era proprietara unui teren de pe bd. Mircea cel Bătrân din sect. Ciocana pe care este planificată construcția unui magazin Kaufland. Tot în eventualitatea dezvoltării rețelei Kaufland a fost cumpărat și Palatul de Cultură al Sindicatelor, amplasat într-o zonă strategică din sect. Râșcani al capitalei. „Terenul din str. Kiev (palatul – n.r.) s-a vândut numai împreună cu [fosta cafenea] „Guguță”. Avem investitori pentru acel teren și am fost nevoiți să-l luăm și pe acesta”, ne-a declarat Ceslav Ciuhrii la scurt timp de la preluarea celor două imobile.

Ulterior, Ciuhrii a negat orice legătură dintre cele două achiziții pe care le califică drept „niște obiective pe care le-am dorit de mult”. „Toate tranzacțiile sunt separate, nu la pachet. Sunt total diferite. Nu sunt la pachet. Poate nu m-am exprimat corect. Au fost tranzacții cu persoane diferite”, insistă acum Ciuhrii.

Oficial, cele două tranzacții au avut loc la o lună distanță una de alta. Prima pe listă – fosta cafenea „Guguță” din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. A fost preluată de la Finpar Invest SRL, firmă conectată la liderul PD Vlad Plahotniuc și deținută de un offshore cipriot. Până a o vinde, Finpar a încercat cu disperare să ridice în locul ei un complex hotelier, dar autoritățile s-au opus.

După „Guguță”, a venit și rândul Palatului de Cultură al Sindicatelor. Clădirea a fost preluată de la Capital Investments, firmă cu sediul juridic în casa lui Nicolae Șterbeț, consilier raional PD din Hâncești, și cu proprietari reali ascunși în spatele unor interpuși ciprioți. La începutul acestui an, Capital Investments a fost surprinsă în tranzacții cu două foste proprietăți ale companiei de asigurări ASITO.

Solicitat de RISE Moldova, Sergiu Șterbeț, administratorul Capital Investments și fiul consilierului din Hâncești, ne-a rugat să-i expediem întrebările pe e-mail. Până la publicarea acestui text, așa și nu am primit niciun răspuns.

CIRCUIT IPOTECAR

Palatul de Cultură al Sindicatelor a fost construit în depărtatul 1971, are peste 6 mii de metri pătrați și este amplasat pe str. Kiev 7, aproape de intersecția cu Alecu Russo, Moscova și Bogdan Voievod. Moștenit de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, o dată cu destrămarea URSS, palatul a fost pus în circuitul comercial la finele lui 2015, când Capital Investments îl cumpără cu 41 milioane de lei și 5 bănuți (aproape 2 milioane de euro).

Deja în vara lui 2016, noul proprietar l-a ipotecat la Moldova-Agroindbank pentru o sumă dublă – 3,9 milioane de euro. Câteva zile mai târziu, Capital Investments mai semnează un contract de ipotecă pentru exact aceeași sumă – 3,9 milioane de euro. Creditorul este Victoria Leasing SRL, firmă deținută de soția deputatului PD, Vladimir Andronachi.

Spre finele aceluiași ani, Palatul de Cultură al Sindicatelor mai devine o dată subiectul unui gaj. De data asta contra a 6,8 milioane de euro. Creditorul – Victoriabank, instituție financiară la care Vlad Plahotniuc controlase 26,7% din acțiuni, potrivit unei plângeri penale depuse la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat recent, în primă instanță, pentru escrocherie și spălare de bani.

Textul integral al investigaţiei poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.