Nou! În Moldova urmează să apară Poliţia judecătorească

În Republica Moldova ar putea apărea Poliţia judecătorească, o nouă autoritate administrativă din subordinea Ministerului Justiției, care va asigura securitatea în sediile instanţelor judecătoreşti.

Astfel, angajaţii Poliţiei judecătoreşti vor asigura securitatea judecătorilor și participanților la procesele de judecată, ordinea publică și securitatea în sediile judecătoriilor, în curțile de apel și Curtea Supremă de Justiție.

Prevederi în acest sens sunt incluse într-un proiect de hotărâre, elaborat de către Ministerul Justiției, remis spre aprobare Guvernului.

Proiectul prevede lichidarea Serviciului poliției judecătorești din cadrul Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne şi crearea în locul acestuia a Poliției judecătoreşti.

Asigurarea securităţii instanţelor judecătoreşti va fi realizată în timpul orelor de muncă. În afara programului de muncă securitatea instanțelor va fi asigurată de paza tehnică.

Din punct de vedere structural, Poliția judecătorească urmează aibă aparat central cu sediul în municipiul Chișinău și subdiviziuni teritoriale, care vor fi amplasate în fiecare instanță judecătorească.

Numărul colaboratorilor Poliţiei judecătoreşti va fi majorat, de la 127 de unități de personal cât sunt în prezent în Serviciul poliției judecătorești, la 294 de unități.

Potrivit documentului, actualilor colaboratori ai Serviciului poliției judecătorești al IGP li se va propune transferul în Poliția judecătorească din subordinea Ministerului Justiției sau în alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, conform prevederilor legislației.

După aprobarea documentului, Ministerul Justiției, în termen de o lună, va prezenta Guvernului proiectul Regulamentului privind uniforma și însemnele de distincție ale funcționarilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.