„MV” şi-a suspendat activitatea

N. Andronic regretă “abandonarea ziaristicii” de către D. Ciubaşenco

„Moldavskie vedomosti” (“MV”) şi-a suspendat apariţia, pentru prima dată în cei 12 ani de existenţă, „din motive tehnice”, după cum afirmă redactorul-şef al ziarului, Dumitru Ciubaşenco.

Ciubaşenco a explicat că numărul de miercuri, 5 septembrie, pe care abonaţii urmau să-l primească după vacanţa de vară, nu a fost tipărit şi difuzat, din motive tehnice. Potrivit lui, în prezent se examinează posibilitatea de reorganizare a structurii de proprietate şi administrare a publicaţiei, după care aceasta ar putea să reapară. „Există însă şi motive mai profunde, care, în mare parte, fac inutilă editarea unor ziare independente, mai ales de limbă rusă, în Moldova. În primul rând, nimeni nu are nevoie de o presă independentă. Politicienii, chiar dacă vorbesc mult despre democraţie şi integrare europeană, vor să controleze presa şi să o manipuleze în interesele lor. Jurnaliştii înşişi nu au resurse şi puteri ca să editeze ziare independente, iar autorităţile au numeroase pârghii de influenţare a presei”, a opinat Ciubaşenco, citat de INFOTAG.

În partea a doua a declaraţiei, Ciubaşenco se referă la chestiuni de ordin politic, declarând că însuşi viitorul RM „este sub un mare semn de întrebare” şi că „actualul regim este condamnat”. Ciubaşenco prognozează „pierderea definitivă a Transnistriei şi anexarea rămăşiţelor Basarabiei la România, în următorii 7-10 ani”, opinând că, în atare situaţie, „este neinteresant şi ridicol să editezi un ziar de limbă rusă într-un judeţ românesc”.

Reacţii la declaraţia lui D. Ciubaşenco

Nicolae Andronic, liderul PPR, unul din fondatorii „MV”, a declarat pentru INFOTAG că regretă plecarea din funcţie a redactorului-şef, D. Ciubaşenco, şi suspendarea editării publicaţiei, dar dă asigurări că aceasta va reîncepe să apară şi va fi la fel de combativă. „La prima vedere, poziţia lui D. Ciubaşenco este adecvată. Este foarte greu să activezi într-un stat unde puterea e uzurpată de preşedintele Voronin, unde puterea luptă împotriva cetăţenilor şi, mai ales, împotriva ziariştilor. S-ar putea ca decizia lui să fi fost influenţată şi de presiunile permanente din partea puterii, procesele de judecată permanente. Probabil, aceste presiuni l-au dezechilibrat şi e mare păcat că un ziarist de calibrul său e nevoit să abandoneze ziaristica”. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.