Moldova trece la Portocaliu!

Meteorologii au emis Cod Portocaliu de caniculă pentru următoarele zile. „În intervalul 7-9 iulie, canicula se va intensifica: temperatura maximă a aerului pe 7 iulie va atinge valori de 34-35°C, iar pe 8-9 iulie – 36-38°C”, au atenţionează meteorologii.

În acest context,  întru prevenirea și minimizarea efectelor caniculei asupra sănătății medicii recomandă următoarele:

1. Evitați canicula – a reduce la maximum deplasarea și expunerea la radiații solare directe în perioada cu temperaturile cele mai ridicate ale zilei și în special a copiilor. În caz dacă acest lucru nu poate fi exclus, se recomandă a îmbrăca haine din stofe naturale, de culoare deschisă și care să acopere suprafețele cele mai expuse ale corpului, purtați pălărie și ochelari. Se recomandă de asemenea folosirea cremelor de protecţie împotriva radiației solare.

2. A păstra locuința răcoroasă – măsurați zilnic temperatura – în mod optim ea nu trebuie să depășească 32C ziua și 24 C. Pe durata nopții locuința se va răcori la maximum, păstrând ferestrele până dimineața. Pe durata zilei e necesar ca ferestrele să fie închise, cu draperii sau jaluzele și să fie limitată la maximum utilizarea oricărui tip de echipament electric. Stați cât mai mult în locurile cele mai răcoroase din locuință.

3. A evita activitatea fizică intensă – dacă sunteți obligați să o faceți, atunci o practicați pe durata perioadei celei mai răcoroase a zilei, stați la umbră.

4. Mențineți corpul hidratat – beți lichide (apă sau sucuri de fructe) regulat pentru a compensa pierderile din organism, dar evitați alcoolul, prea multă cafea și zahăr. Consumați alimente în porții mai mici, de mai multe ori pe zi, evitați alimentele bogate în proteine. Faceți duș cu apă rece de câteva ori pe zi.

5. Ajutați pe alții – verificați starea persoanelor cunoscute, a vecinilor, prietenilor, în special dacă sunt persoane în etate sau locuiesc singure, deoarece persoanele vulnerabile sunt cele mai expuse în zilele cu caniculă, în caz de necesitate acordați asistență prin rehidratare, transferarea într-un loc răcoros, măsurarea temperaturii, sau în cari de urgență apelați după asistență medicală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.