Moldova – locul 112 in clasamentul privind perceptia coruptiei

Republica Moldova se plaseaza pe locul 112 din 180 de state dupa Indicele Perceptiei Coruptiei (IPC), prezentat la 23 septembrie la Chisinau de catre Transparency International.

In fruntea clasamentului, se situaeaza tari cum ar fi Danemarca (locul 1), Noua Zeeelanda (2), Suedia (3), Singapore (4) si Finlanda (5). In acelasi timp, in coada clasamentului sunt tari precum Iraq (pozitia 178), Myanmar (179) si Somalia (180). In clasament, SUA se plaseaza pe locul 18, Franta-23, Ungaria -47, Italia -55, Georgia- 67, Romania -70, iar Bulgaria- 72.

Printre statele CSI, Republica Moldova ocupa pozitia a treia, fiind devansata de Georgia si Armenia. In acelasi timp, Moldova a inregistrat rezultate mai bune decat Ucraina ( pozitia 134), Federatia Rusa (147), Belarus (151) si Kyrgystan (166).

Fata de clasamentul realizat in 2007, Moldova a inregistrat o usoara imbunatatire a situatiei in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei, in anul precedent Moldova ocupand locul 113. Astfel, potrivit clasamentului, dintr-un punctaj de la 0 la 10, Moldova a acumulat 2,9 puncte, iar in anul precedent- 2,8 puncte.

Direcorul executiv al Transparency International, Lilia Carasciuc, a declarat in cadrul prezentanrii raportului, ca rezultatele inregistrate de Moldova sunt destul de modeste, tinand cont de investitiile considerabile ale organizatiilor internationale in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei. Astfel, numai Corporatia Provocarile Mileniumului a oferit finantare in domeniul prevenirii coruptiei in valoare de 24 mln USD, iar Consiliul Europei – peste 3,5 mln de euro.

In opinia lui Carasciuc, cauza rezultatelor slabe in activitatile anticoruptie ar fi multiple, printre care pot fi enumerate politizarea procesului de combatere a coruptiei si organizarea slaba a campaniilor anticoruptie. De asemenea, o parte din “vina” o poarta si donatorii, care nu coordoneaza programele de finantare, unele activitatii, fiind astfel suprapuse, in timp ce proiectele anticoruptie au termene reduse de implementare.

De mentionat ca Indicele Perceptiei Coruptiei este realizat in 180 de tari si reprezinta nivelul estimat in baza opiniilor expertilor si cercetatorilor. IPC 2008 a fost realizat in baza a 13 studii efectuate de institutii precum Banca Mondiala, Freedom House, World Economic Forum, etc.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.