Moldova acceptă o procedură mai simplă de extrădare

Guvernul a aprobat proiectul de lege înaintat de Ministerul Justiției ce prevede o procedură mai simplă pentru extrădarea cetățenilor care își vor exprima acordul pentru predarea lor statului solicitant. Astfel, procedurile se vor accelera şi nu va mai fi obligatorie parcurgerea tuturor formalităților, respectându-se totodată drepturile persoanelor care urmează a fi extrădate.

Declarația privind consimțământul persoanei de a fi extrădată și predată autorităților competente ale statului solicitant, va fi înregistrată într-un proces verbal în conformitate cu legislația părții solicitate. Persoana în cauză va beneficia de toate garanțiile procedurale prevăzute de legislația fiecărei părți, în special de accesul la un avocat și interpret.

În acest sens, a fost aprobată ratificarea de către Guvern a celui de-al treilea Protocol adițional la Convenția europeană de extrădare. Documentul a fost elaborat de experți ai Consiliului Europei, întocmit la Strasbourg pe 10 noiembrie 2010 și semnat de Republica Moldova pe 12 aprilie 2013. Acesta urmează a fi prezentat spre examinare Președintelui Republicii Moldova și va intra în vigoare după trei luni de la ratificare.

La elaborarea Protocolului nr. 3 s-a luat în considerare existența practicii de extrădare simplificată în mai multe state. Ratificarea demonstrează responsabilitatea statului pentru aplicarea eficientă a Convenției europene în domeniu, cu respectarea drepturilor omului. De asemenea, va fi sporită cooperarea cu statele membre ale Convenției pentru acordarea asistenței juridice internaționale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.