Connect with us

Social

Ministrul Apărării Eugen Sturza s-a întâlnit, la Odessa, cu omologul său ucrainean Stepan Poltorak

Publicat

pe

Ministrul Apărării Eugen Sturza a purtat discuţii oficiale luni, la Odessa, cu omologul său ucrainean, Stepan Poltorak.

Eugen Sturza şi Stepan Poltorak au evaluat situaţia de securitate în regiune, cu  accent pe conflictele armate din estul Ucrainei şi creşterea numărului de exerciţii militare în regiunea transnistreană.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre experienţa Ucrainei în contracararea ameninţărilor hibride, dar şi experienţa obţinută în apărarea suveranităţii sale în regiunile de est.

Totodată, miniştrii Apărării  au  analizat oportunităţile de cooperare în domeniul tehnico-militar şi posibilităţile schimbului de informaţie pe marginea ameninţărilor regionale de securitate.

La final, părţile au convenit asupra intensificării cooperării moldo-ucrainene pe segmentul apărării naţionale, care se va axa pe desfăşurarea exerciţiilor şi instruirilor comune, astfel încât experienţă să fie benefică pentru ambele armate.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Doi șoferi riscă până la 6 ani de închisoare. Unul a încercat să mituiască un polițist cu 10 000 de ruble rusești, altul – cu 1000 lei

Publicat

pe

De către

Doi șoferi din sudul țării riscă până la 6 ani de închisoare cu amendă în mărime de până la 4000 unități convenționale, după ce au încercat să mituiască inspectorii de patrulare.

În primul caz, un bărbat din municipiul Comrat a fost reținut după ce a transmis angajaților Batalionului de patrulare Sud suma de 10 000 de ruble rusești și 400 de lei, pentru a nu fi documentat pentru conducerea motocicletei fără număr de înmatriculare și în lipsa permisului de conducere.

În cel de-al doilea caz, un alt bărbat din Cahul ar fi încercat să se eschiveze de la o pedeapsă contravențională pentru conducerea vehiculului în lipsa carnetului de șofer, transmițând angajaților aceluiași Batalion de patrulare Sud 1000 de lei.

Cazurile au fost denunțate la CNA de către polițiștii de patrulare. În scurt timp, au avut loc operațiunile de reținere, în comun cu Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI.

Pe ambele cazuri au fost inițiate câte o urmărire penală pentru corupere activă. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi bănuiții riscă până la 6 ani de închisoare cu amendă în mărime de până la 4000 unități convenționale.

Conducerea urmăririi penale este în gestiunea Serviciului Sud al Procuraturii Anticorupție.

Citește mai departe

Social

O delegație a Comitetului anti-tortură al CoE se află în Moldova. A vizitat mai multe penitenciare

Publicat

pe

De către

Ministrul Justiției, Victoria Iftodi, a avut o întrevedere cu delegația Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT), care se află într-o vizită periodică de documentare în țara noastră.

Membrii delegației au discutat cu conducerea Ministerului Justiției, a Administrației Naționale a Penitenciarelor, șefi de penitenciare și medici despre evoluțiile din cadrul sistemului penitenciar din ultimii trei ani.

Au fost abordate așa subiecte cum ar fi condițiile de detenție, fluctuația numărului de deținuți, soluții alternative detenției și arestului preventiv.

În cadrul întrevederii, ministrul Justiției a declarat că întreaga societate conștientizează  necesitatea unor investiții majore în sistemul penitenciar, iar construirea unui nou penitenciar, cât și reconstruirea parțială a mai multor penitenciare existente, vine să elimine o serie de probleme sensibile cu care se confruntă sistemul în prezent.

Vizita reprezentanților CPT în Republica Moldova are ca scop asigurarea continuității dialogului privind acțiunile întreprinse de autorități pentru a îmbunătăți condițiile de detenție și evaluarea situației persoanelor private de libertate.

Menționăm că, misiunea CPT-ului este de a  furniza un instrument preventiv nejudiciar pentru protejarea persoanelor private de libertate împotriva torturii sau altor forme de rele tratamente, fiind complementară activității juridice a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

În perioada 5-11 iunie, delegația CPT a vizitat o serie de penitenciare din Republica Moldova, având acces nelimitat la locurile de detenţie şi dreptul de a se deplasa fără restricţii în interiorul acestor spaţii.

De asemenea, cu scopul de a se documenta, membrii CPT au intervievat în mod confidenţial persoane private de libertate.

În observațiile preliminare comunicate de membrii delegației a fost precizat faptul că nu au fost constatate cazuri de tortură sau maltratare a persoanelor din detenție de către angajații sistemului penitenciar.

De asemenea, a fost comunicat faptul că sunt apreciate eforturile autorităților de îmbunătățire a condițiile de detenție pentru minori, prin construcția unui sector penitenciar în care vor fi transferați toți minorii condamnați și cei aflați în arest preventiv din țară.

Menționăm că, raportul detaliat asupra vizitei urmează a fi comunicat de CPT în luna noiembrie curent. Acest raport va cuprinde starea de fapt din cadrul sistemului penitenciar din țară, precum și recomandări pentru îmbunătățirea situației.

Citește mai departe

Social

Atenție șoferi: Suspendarea traficului rutier pe str. București, în perimetrul străzilor Pușkin și Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni

Publicat

pe

De către

Primăria municipiului Chişinău a informat astăzi că pe data de 4 iunie vor demara lucrările de reabilitare a colectorului menajer fecaloid din str. Bucureşti, tronsonul cuprins între străzile Al. Pușkin și Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni.

Lucrările se vor desfăşura pe etape, iar circulaţia transportului public va fi organizată după cum urmează.

a) I etapă – (perioada 14 – 17 iunie 2018) – va fi închisă intersecția străzilor București și Al. Pușkin
• ruta de troleibuz nr. 3 – se suspendă;
• itinerarul rutei de troleibuz nr. 2 se scurtează de la str. Gheorghe Asachi pe str. Pan Halippa, str. Ismail, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;
• itinerarul rutelor de troleibuz nr. 10 și nr. 24 se scurtează până la str. 31 august 1989.
• itinerarul rutelor de microbuz nr. 101, nr. 125, nr. 154 și nr. 185 se stabilește după cum urmează: Tur – de pe str. București pe str. Vlaicu Pârcălab, str. A. Șciusev, str. Nicolae Iorga, str. București și în continuare pe traseele stabilite; Retur – de pe str. București pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. Vlaicu Pârcălab, str. București și în continuare pe traseele stabilite;
• se deschide ruta circulară suplimentară de autobuz ,,Centru – Telecentru” cu următorul itinerar: str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni (Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare și Sfânt”) – str. A. Mateevici – str. Vasile Alecsandri – șos. Hâncești – str. Miorița – str. Gheorghe Asachi – str. Vasile Alecsandri – str. A. Mateevici – str. Mihai Eminescu – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni.

b) II etapă – (perioada 18 iunie 2018 – 25 august 2018) – va fi închisă str. București, tronsonul cuprins între străzile Al. Pușkin și Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni

• Ruta de troleibuz nr. 3 se anulează;
• Ruta de troleibuz nr. 2 se scurtează de la str. Gh. Asachi pe str. Pan Halippa, str. Ismail, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;
• Rutele de troleibuz nr. 10 şi nr. 24 se scurtează până la strada 31 August 1989.
• Rutele de microbuz nr. 101, nr. 125, nr. 154 și nr. 185 se stabilesc după cum urmează: Tur – de pe str. București pe str. Vlaicu Pârcălab, str. Al. Șciusev, str. Nicolae Iorga, str. București și în continuare pe traseele stabilite; Retur – de pe str. București pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. Vlaicu Pârcălab, str. București și în continuare pe traseele stabilite.

Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară.

Citește mai departe