Ministerul Sănătății: Noile tarife la serviciile medicale nu vor afecta cetățenii care dețin polița medicală

Ministerul Sănătății a precizat joi, 23 februarie, că noile tarife pentru serviciile medicale nu vor afecta cetățenii care dețin poliță de asigurare medicală. Mai exact, aproape 86 la sută din populație va avea acces la servicii medicale gratuite și tratamente compensate.

Totodată, instituţia a declarat că speculațiile, potrivit cărora majorarea tarifelor va limita accesul oamenilor, în special a celor cu venituri mici, la servicii medicale sunt neîntemeiate și false.

Declaraţia survine după ce astăzi Partidul Socialiştilor a organizat o acţiune de protest în faţa Ministerului Sănătăţii împotriva scumpirii costurilor serviciilor medicale. Deputatul socialist Vlad Bătrîncea a anunţat că vineri fracţiunea PSRM va înainta o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii Ruxanda Glavan.

Astfel, Ministerul Sănătății a  precizat că persoanele, care au venituri mici sau nu au un loc de muncă, sunt asigurate de către Guvern, însă pentru a benefica de asigurare medicală aceste persoane vor trebui să aibă oficial statut de șomer sau de beneficiar de ajutoare sociale.

Instituţia a precizat că, potrivit prevederilor legale, ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale se face o dată în doi ani. Aceasta este o măsură obligatorie pentru buna funcționare a sistemului de sănătate, aplicată în întreaga lume.

Această măsură permite ca, anual, să fie implementate metode noi de diagnostic și tratament, care oferă posibilitatea medicilor să identifice rapid și cu precizie boala, și să aplice terapia potrivită.

În Republica Moldova, tarifele la serviciile medicale au fost ajustate ultima dată în 2011. Între timp, instituțiile medicale publice au fost dotate cu echipament medical performant pentru stabilirea diagnosticului și efectuarea tratamentelor. Aplicarea tehnologiilor noi,  în special în spitalele republicane, unde sunt tratate cele mai grave cazuri, este costisitoare.

Precizăm: toate serviciile medicale care se acordă în țara noastră au devenit de câteva ori mai scumpe, unele de două ori, altele însă trei, cinci ori și chiar mai mult. Aceasta după ce Catalogul tarifelor unice a fost modificat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.