Connect with us

Diverse

Ministerul Justiției a demarat o anchetă în cazul tânărului decedat în spitalul penitenciarului 16

Publicat

pe

Ministerul Justiției a demarat o anchetă de serviciu la Departamentul Instituțiilor Penitenciare și a sesizat Procuratura Generală pentru a stabili cu exactitate circumstanțele decesului unui deținut în spitalul din penitenciarul nr.16.

Viceministrul Justiției Anatolie Munteanu a precizat că a cerut efectuarea expertizei medico-legale pentru a stabili cu exactitate cauza decesului. De asemenea, urmează să fie date răspunsuri și la întrebările privind proveniența vânătăilor de pe corpul lui Andrei Braguța.

Șeful Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Aureliu Suhan, a precizat că tânărul avea pe corp aceste vânătăi, când a fost adus la penitenciar și că șeful închisorii a documentat acest lucru. Suhan a infirmat că decesul ar fi survenit în penitenciarul nr.13.

”Tânărul s-a aflat pe teritoriul penitenciarului nr.13 foarte puțin timp. El a fost adus de la spitalul de psihiatrie, pe data de 24 august, cu recomandarea să fie internat în staționar, din motive de sănătate. În decurs de 20 de minute au fost perfectate actele necesare pentru transfer la spitalul din penitenciarul nr.16, de la Pruncul. Transferul a durat mai puțin de 2 ore.

În staționar au demarat investigațiile medicale. La ora 3 noaptea pe 26 august, tânărul s-a stins”. Șeful DIP a mai spus că procurorii au ridicat deja toate actele de la subdiviziunile Departamentului cu privire la Andrei Brăguța și au început audierea medicilor.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Ordin de la Primărie privind curățarea zonele din jurul școlilor și grădinițelor

Publicat

pe

De către

Primarul interimar Silvia Radu a dispus mobilizarea serviciilor primăriei pentru a continua curățarea drumurilor și trotuarelor din capitală. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Radu a scris că a ordonat pretorilor sectoarelor din Chișinău să acorde prioritate maximă spațiilor din jurul spitalelor, școlilor și grădinițelor.

„Dimineața am dat ordin pretorilor de sector să aloce o atenție deosebită zonelor din jurul școlilor, grădinițelor și spitalelor. Acestea trebuie să fie prioritatea numărul 1 pentru înlăturarea poleiului și trebuie să se acționeze urgent.

De asemenea, am dispus ca toate forțele să rămână în teren și să se continue operațiunea de deszăpezire a orașului”, a scris Silvia Radu pe pagina sa de facebook.
Reamintim că ieri, în cadrul ședinței serviciilor Primăriei, Radu i-a atenționat pe responsabili să aibă grijă de curățarea străzilor, pentru că, în caz contrar, riscă să fie demiși.

Tot ieri, primarul general interimar a anunțat despre demisia șefului Direcției locativ-comunale, Petru Gontea, ca urmare a nemulțumirii chișinăuienilor față de starea inadecvată a trotuarelor și a căilor de acces spre blocurile de locuit.

Citește mai departe

Diverse

Un bărbat din Briceni plasa capcane în zona de frontieră, iar doi tineri din Ocnița, prinși cu o căprioară vânată ilegal

Publicat

pe

De către

O căprioară vânată, capcane, plase, armă și muniție fără acte de deținere au fost depistate de polițiștii de frontieră din Direcția regională NORD. În prezent, trei cetățeni moldoveni sunt documentați pentru încălcarea regimului de frontieră, cu scop de braconaj cinegetic, și deținerea ilegală a armei și munițiilor. Reținerile au fost consemnate la sfârșitul săptămânii trecute.

În primul caz, pe direcția localităților Medveja-Podvirevca, la o distanță de aproximativ 50 de metri de la linia frontierei, polițiștii de frontieră din SPF Larga au observat o persoană ce jalona, folosind diferite capcane.

La fața locului a fost identificat un cetățean al R. Moldova de 45 de ani, locuitor al satului Medveja, r-nul Briceni. În urma chestionării lui, dar și reconstituirii itinerarului de deplasare al acesteia au fost depistate două capcane artizanale, deja instalate.

La fel, urmare a verificării rucsacului personal s-au descoperit alte patru capcane și obiecte necesare instalării acestora.

Pe faptul celor depistate și cercetării incidentului în flagrant, de către judecătorul de instrucție a fost autorizată percheziția domiciliară.

Polițiștii de frontieră au ridicat din gospodăria bărbatului două capcane confecționate artizanal, cât și materie primă pentru fabricarea lor, plase de pescuit de dimensiuni diferite prelucrate manual, dar și de uzină specializată, rămășite animaliere, două tuburi-cartușe pentru arme de vânătoare, 26 de cartușe cu glonț de 12.7 mm pentru arme de calibru mare, 35 de cartușe cu glonț de 7.62 mm pentru pistoale mitralieră.

În cea de-a doua reținere, ofițerii de investigație au acționat în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Ocnița. Astfel, în apropierea satului Gârbova, r-nul Ocnița, echipa Poliției de Frontieră a somat pentru a opri în trafic un mijloc de transport de model Niva 2121, cu numere de înmatriculare moldovenești.

Conducătorul auto a ignorat somarea și a pornit, în viteză, spre fâșia forestieră din apropiere, încercând să se ascundă. Deși s-a abandonat mijlocul de transport, polițiștii de frontieră au reușit să prindă două persoane, de 28 și 31 de ani, ambii domiciliați în sat. Gârbova.

La examinarea autoturismului, în portbagaj a fost depistată o căprioară împușcată. Totodată, la circa zece metri de locul unde a fost abandonat automobilul s-a descoperit și o armă de foc. La cererea angajaților Poliției de Frontieră de a prezenta documentele de însoțire pentru armă și mijlocul de transport, persoanele au declarat ca nu le dețin.

Tinerii sunt documentați în stare de libertate. După expunerea expertului asupra bunurilor depistate, se vor stabili indicii de calificare a contravenției sau infracțiunii săvârșite.

Citește mai departe

Diverse

Ignite Reunion: foștii speakeri Ignite îți spun de ce trebuie nu trebuie să lipsești de la această ediție

Publicat

pe

De către

Conferința Ignite va avea loc pentru a patra oară la Chișinău, iar aceasta ediție este una mai specială. Ignite: The Spirit invită în scenă oameni simpli, moldoveni ai căror nume nu l-ai mai auzit, dar care au ce să-ți spună.
În scurt timp, îți vom face cunoștință cu ei, dar până atunci, am ținut să vorbim cu participanții la fostele ediții Ignite în cadrul evenimentului Ignite Reunion, un eveniment tradițional la care se întâlnesc participanții edițiilor anterioare cu cei care abia urmează să urce pe scena de la Tekwill.

„Ignite e ca o bucătărie în care nu ai acces în mod obișnuit. E o bucătărie în care toți stau la un pahar de vin și-și spun istorii. De regulă, nu fiecare este invitat, dar uite că pentru o zi, ușile se deschid și oricine are acces la istoriile spuse în bucătărie. Mai e și o ocazie bună pentru a face networking” spune Serge Zănoagă, paritcipant la ediția „you. different”.

Valentina Furtună, la fel, participantă la prima ediție Ignite „you. different” spune că Ignite sparge bula în care te afli zi de zi. „Venind la acest eveniment și fiind atât de aproape de istoriile oamenilor, ieși din zona de confort. Pentru mine a fost un șoc să ies pe scenă, dar a fost o experiență benefică. Apoi, când am venit în calitate de spectator, a fost și mai wow căci atunci când ești alături de oameni de succes te simți și tu de succes.”

Ignite: The Spirit își propune să aducă pe scenă persoane fără experiență de public speaking, dar și la edițiile precedente au fost vorbitori care prima dată au stat în fața a sute de oameni. Un astfel de participant a fost și Stanislav Djandjgava, pentru Ignite After Hours acesta s-a pregătit intensiv câteva săptămâni. Mesajul lui pentru cei care încă nu au decis să-și cumpere bilet la The Spirit, este: „Din toți speakerii, măcar câțiva te vor marca profund, poate într-atât încât să-ți schimbe anumite viziuni. Asta mi s-a întâmplat mie, de aia voi veni și anul acesta să ascult discursurile și sa cunosc oameni care au ce spune.”

Ignite te poate ajuta chiar să găsești soluții la problemele care te macină. Aceasta este concluzia Irinei Furtună: „Participând la astfel de evenimente, afli mai multe despre alți oameni, dar și despre tine, te descoperi! Dacă vrei să faci anumite lucruri în viață, trebuie să afli în primul rând despre experiența altora, chiar dacă sunt oameni străini pentru tine. Auzind poveștile altor oameni, ieși din cercul tău obișnuit de cunoștințe, afli alte păreri și viziuni și poți găsi soluții la problemele proprii”.

Încă mai stai pe gânduri? Grăbește-te să-ți iei bilete la Ignite: The Spirit, tonul acestei ediții va fi dat de spiritul oamenilor simpli din Moldova pe 9 februarie la Tekwill.

Ignite se desfășoară în mai multe orașe ale lumii. Specificul său constă în prezentări dinamice și atent cronometrate, punând la dispoziția vorbitorilor 20 de slide-uri care se schimbă la intervale de 15 secunde. Provocarea constă în faptul că fiecare prezentare nu durează nici mai mult, nici mai puțin decât 5 minute.

Menționăm că Ignite The Spirit este organizat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”. Partenerii evenimentului sunt Tekwill și IHUB.”

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social1 oră în urmă

Italia a donat echipament şi tehnică militară Armatei Naţionale

Guvernul Italiei a oferit Armatei Naţionale un lot de echipament şi tehnică militară. Contractul de donaţie a fost semnat astăzi...

Social2 ore în urmă

O ambulanţă, surprinsă în timp ce transporta brazi// VIDEO

„Undeva un pacient așteaptă ambulanța, iar ea în acest timp duce BRAZI! (cu încălcarea regulilor de circulație)”, a notat autorul...

Social2 ore în urmă

Promo-LEX: CNAS trebuie să înceteze practica de sistare ilegală a plăților sociale pentru cetățenii din zona de securitate

Judecătoria municipiului Chișinău și Curtea de Apel Chișinău au dat câștig de cauză beneficiarilor de pensii din regiunea transnistreană, ale...

Social3 ore în urmă

Peste 200 de moldoveni vor merge la Iași pentru a marca împlinirea a 159 de ani de la Mica Unire

Peste 200 de basarabeni vor merge mâine la Iași pentru a marca împlinirea a 159 de ani de la Mica...

Justiție3 ore în urmă

Victor Micu a fost reales în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Victor Micu a fost reales astăzi în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Candidatura lui Micu a fost...

Diverse4 ore în urmă

Ordin de la Primărie privind curățarea zonele din jurul școlilor și grădinițelor

Primarul interimar Silvia Radu a dispus mobilizarea serviciilor primăriei pentru a continua curățarea drumurilor și trotuarelor din capitală. Într-un mesaj...

Social4 ore în urmă

Un bărbat a mers la un centru auto să-și schimbe uleiul la mașină, dar aceasta s-a deteriorat. Cum și-a făcut dreptate

Un bărbat a mers la un centru de deservire a automobilelor să-și schimbe uleiul la mașină. După 2-3 luni din...

Advertisement

Opinii