Ministerul Ecologiei vrea să reducă numărul gunoiştilor

Numărul mare de gropi de gunoi şi salubrizarea localităţilor se numără printre cele mai stringente probleme de mediu cu care se confruntă Republica Moldova. Cantităţile mari de deşeuri şi gropile de gunoi amplasate contrar normelor ecologice au un impact negativ asupra mediului, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de bilanţ pentru anul 2006, ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale, Constantin Mihailescu.

El a atenţionat că soluţionarea acestor probleme nu ţine doar de competenţa ministerului. „Gunoiul nu aparţine ministerului, ci autorităţilor locale. Primăriile şi populaţia trebuie să-şi schimbe atitudinea şi să contribuie la lichidarea gunoiştilor”, a precizat ministrul.

În prezent, potrivit statisticilor, aproape în fiecare localitate din Republica Moldova există câte o gunoişte, numărul total al acestora ajungând la 1.600. gunoiştile sunt amplasate pe o suprafaţă de 2.500 de hectare de terenuri fertile.

Deşi în bugetele primăriilor nu sunt prevăzute resurse financiare pentru salubrizarea teritoriului, Constantin Mihailescu afirmă că autorităţile locale trebuie să contribuie la promovarea culturii de protecţie a mediului, întrucât de acest factor depinde sănătatea populaţiei.

În altă ordine de idei, Mihailescu a spus că tentativa de colectare separată a deşeurilor în containere, aplicată în mai multe oraşe şi municipii, a eşuat din cauza inculturii populaţiei, care nu a fost receptivă la această iniţiativă. Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale a elaborat o strategie privind salubrizarea localităţilor, care urmează a fi implementată în următorii şapte ani. În cadrul acesteia, se preconizează reducerea numărului de gunoişti până la 32. În fiecare raion urmează a fi construite platforme pentru stocarea deşeurilor şi întreprinderi de reciclare a gunoiului. Astfel, autorităţile urmăresc reducerea cheltuielilor pentru stocarea deşeurilor şi impactul lor asupra mediului.

O altă problemă abordată de ministrul ecologiei a fost tratarea apelor. El a menţionat că în majoritatea gospodăriilor din mediul rural nu există sisteme de canalizare, deşeurile ajungând în sol. Din această cauză, în ultimii ani, a scăzut semnificativ calitatea apei din fântâni şi izvoare. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.