Connect with us

Diverse

Mii de oameni au ridicat Sus paharul la Mileștii Mici

Publicat

pe

Peste 3000 de oameni au ridicat Sus Paharul la Combinatul de Vinuri de Calitate “Mileștii Mici” și au savurat cea mai grandioasă sărbătoare a vinului moldovenesc în data de 6 octombrie. La eveniment, oamenii au consumat peste 300 de litri de tulburel și au cumpărat aproximativ 3000 de sticle cu vin.

Toți oaspeții au fost întâmpinați de eroul zilei – Tulburelul, care îi servea cu un păhărel pentru buna dispoziție. Doritorii de a învăța ceva nou, au participat la Școala Vinului, unde au fost organizate degustații gratuite. La această ediție, au fost prezentate 6 vinuri: Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin, Merlot, Codru din seria Allegro cu IGP „Codru”, Nobil, ce reprezintă un cupaj de muscat și riesling și Negru de Mileștii Mici, din recolta anului 1987. Lecțiile s-au desfășurat în 2 limbi.

După Școala vinului, cu pași grăbiți, oaspeții se îndreptau să viziteze cea mai mare colecție de vin din lume, ce numără 1,5 milioane de sticle și care a fost introdusă în Cartea Recordurilor Guiness.

La Sus Paharul, Ziua Vinului la Mileștii Mici a fost pregătit cel mai delicios meniu. Aroma bucatelor pregătite la grătar au lăsat gura apă. Oaspeții au savurat vinul moldovenesc cu gustări precum mici, costițe, ceafe de porc, cârnăciori și porumb copt, dar și salate pline de vitamine.

Iar pe scena evenimentului, au fost prezentate cele mai îndrăgite tradiții și obiceiuri ale poporului moldovenesc. Ansamblul etnofolcloric Model „Moștenitorii” au povestit despre datinile și obiceiurile de la călcatul strugurilor. Ansamblurile folclorice din satul Ratuș – ,,Cucoara” și „Floarea Dorului” au înscenat ritualul drăgaicei, nunta și obiceiuri păstorești. Iar ansamblul folcloric ,,Dumbrava verde” din or. Strășeni au prezentat datinile și obiceiurile viticole, călcatul strugurilor și obiceiuri nupțiale.

La sărbătoare răsună și muzica bună: hore mari au format oamenii în momentul când Zinaida Julea și Take Five au urcat pe scena evenimentului și au încins atmosfera.

Iar la 7 octombrie, sărbătoarea Vinului a continuat pe Piața Marii Adunări Naționale, unde mii de oameni au vizitat standul și s-au bucurat de gusturile și aromele rafinate ale vinurilor CVC „Mileștii Mici”.

Așteptăm cu  drag ediția Sus Paharul în 2019!

Parteneri media: TVR Moldova, ZUGO, diez, TIMPUL, Madein.md, Moldova.org, NOI.md, realitatea.md, Unimedia portal de ştiri, 10tv.md, Комсомольская правда в Молдове.

Diverse

Comisarul european Corina Crețu: Conectarea Republicii Moldova prin autostradă e prioritate a CE

Publicat

pe

De către

Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, a spus luni că o conexiune a Republicii Moldova și a Moldovei prin autostradă de restul Uniunii Europene este o prioritate a Comisiei.

Comisarul nu înțelege însă abordarea Guvernului de la București care se ambiționează să realizeze proiectul printr-o concesiune, puțin probabil a avea succes. Guvernul nu a cerut Bruxelles- ului nici măcar banii pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, scrie Digi24.ro.

O spun cu toată sinceritatea, de aici de pe podiumul Comisiei Europene. Avem nevoie de a completa proiectele de infrastructură care conectează Republica Moldova, Moldova, Europa Centrală și de Est”, a spus ea după o întâlnire cu Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului Regiunilor.

Avem bani pentru studii de fezabilitate, nu avem nicio solicitare. (…) Din păcate, am văzut că, în şedinţa de Guvern, Guvernul a anunţat că doreşte să facă această autostradă pe sistemul parteneriat public-privat. Specialiştii noştri nu sunt confortabili cu această abordare, pentru că înseamnă o deprioritizare a investiţiei”, a continuat comisarul european.

Potrivit sursei citate, realizarea autostrăzii  Târgu Mureș – Iași în sistem de concesiune este puțin probabilă. Sunt mai multe motive. Relieful este dificil, de munte, crescând costurile de construire a autostrăzii. Traficul nu este unul foarte ridicat și nici puterea de cumpărare nu este suficient de mare astfel încât să fie posibilă recuperarea investiției prin taxa de autostradă. O concesiune a autostrăzii riscă însă să devină subiect de scandal public după cum ultima tentativă de concesionare a unei autostrăzi Comarnic – Brașov s-a soldat cu proteste publice privitoare la sumele ridicate ce ar trebui plătite de România pe perioada concesiunii.

Foto: InquamPhotos/George Călin

Citește mai departe

Diverse

Foto: Ziua Națională a Vinului 2018

Publicat

pe

De către

În acest weekend, în Piața Marii Adunări Naționale s-a desfășurat cea de-a 17-a ediție a Zilei Naționale a Vinului.

În Piața Marii Adunări Naționale au fost amenajate mai multe zone, printre care Zona meșterilor populari, care a găzduit o expoziție a obiectelor artizanale realizate, o Curte Țărănească în plină acțiune de preparare a vinului, cu butoaie, teasc, struguri, coșuri din lozie și, bineînțeles, cu gospodina și gospodarul casei.

Vizitatorii au avut posibilitatea să descopere Vinul Moldovei prin diferite tururi tematice, care porneau din inima capitalei spre originea vinurilor de calitate din toată țara.

Citește mai departe

Diverse

Filme de weekend

Publicat

pe

De către

„Tovarășul Milițian” sau „Comrade Detective” este o producție Amazon, care în multe surse media se poziționează ca un serial finanțat de guvernul român pentru promovarea idealurilor socialiste. Cică acest spectacol a fost uitat, apoi redescoperit de așa zisa Societate Române de Conservare a Filmului, care l-a prelucrat digital și l-a difuzat pe Amazon, scrie The Guardian.

În schimb, IMDB e mai realist și recunoaște că filmul reprezintă o imagine non-existentă a realității României Socialiste.

Lansat în anul 2017, filmul cu 6 episoade a fost realizat în limba română și-i are în rolurile principale pe Florin Piersic Jr și Corneliu Ulici, iar vocile acestora sunt dublate de celebrii Channing Tatum și Joseph Gordon-Levitt.

Florin Piersic Jr. și Corneliu Ulici sunt detectivii Gregor Anghel și Iosef Baciu. Ei investighează moartea colegei lor, Nikita Ionescu, iar în timpul acestui proces descoperă un complot care vrea să le distrugă țara, complot alimentat de cel mai mare inamic al lor – Capitalismul.

Acțiunea are loc în România anului 1983, în plin comunism, iar întâmplările din serie nu vor fi lipsite de ironii, sarcasm și foarte mult umor, caracteristic în mare parte filmelor americane.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com