Masuri de protectie impotriva gripei aviare

Comisiile extraordinare antiepidemice municipale si raionale in comun cu administratia publica locala vor initia, in regim de urgenta, examinarea chestiunii privind combaterea cinilor vagabonzi – ca posibila sursa de infectare cu gripa aviara.

Luni, 16 ianuarie, Comisia guvernamentala extraordinara antiepidemica nationala a adoptat o hotarire prin care organele responsabile au primit indicatii suplimentare de intensificare a actiunilor de combatere si profilaxie a gripei aviare. Astfel, Ministerul Educatiei Tineretului si Sportului in comun cu Ministerul Sanatatii si Protectiei Sociale vor organiza instruirea elevilor din institutiile preuniversitare privind masurile de profilaxie a gripei aviare si vor asigura instalarea si functionarea covoraselor de dezinfectie de bariera la intrarea in toate institutiile de invatamint preuniversitar. Totodata, Serviciul Vamal urmeaza sa intensifice masurile de protectie in punctele de trecere a frontierei, iar Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare vor asigura supravegherea epizootologica pe intreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv a fabricilor avicole, pentru depistarea pasarilor bolnave. Directorul general al Centrului National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva, Ion Bahnarel a comunicat ca Compania de Asigurari in Medicina a procurat doze de preparat antiviral „Tamiflu”, suficient pentru 500 pacienti. Potrivit lui, acest preparat produs in Europa este foarte scump, dar poate fi import de urgenta, in caz de necesitate. La rindul sau, ministrul adjunct al Agriculturii si Industriei Alimentare, Anatolie Spivacenco a relatat ca in urma cercetarii a peste 2.450 probe de la diferite specii de pasari din gospodariile particulare, preponderent din cele de la hotar cu Rominia, nu au fost depistate reactii pozitive la gripa aviara. El a mentionat ca din luna august curent si pina in prezent numarul pasarilor in sectorul particular a fost redus in jumatate si din 18-20 milioane pasari au ramas doar 9-10 milioane. Majoritatea populatiei din localitatile rurale, inspaimintata de gripa aviara, taie pasarile domestice si le pune la conservat. Potrivit surselor citate, in prezent Republica Moldova dispune de 6 tone dezinfectanti, de masini pentru dizenfectie si de un automobil pentru deplasarea echipei operative de interventie din focar.

Premierul Vasile Tarlev a cerut membrilor Comisiei „sa manifeste o transparenta totala in actiunile intreprinse, sa colaboreze activ cu societatea civila si organismele internationale, sa efectueze un lucru activ de informare a publicului larg privind masurile de profilaxie si combatere a acestei maladii”.

Raportorii au declarat in cadrul sedintei, ca in rezultatul actiunilor intreprinse, „prezenta virusului gripei aviare in Republica Moldova n-a fost depistata la pasari sau la oameni”. / Vasile Munteanu // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.