Connect with us

Social

La Strășeni a fost lansat primul Centru multifuncțional al Agenției Servicii Publice

Publicat

pe

Primul Centru multifuncțional al Agenției Servicii Publice a fost lansat miercuri la Strășeni. Centrul va presta cetățenilor serviciile a 5 instituții de stat – ÎS CRIS „Registru”, ÎS „Camera Înregistrării de Stat”, ÎS „Cadastru”, Serviciul Stare Civilă și Camera de Licențiere – în același loc.

La eveniment a participat și premierul Pavel Filip care a apreciat înalt calitatea serviciilor prestate în noul centru, dar și a menționat că acesta va permite reducerea birocrației și va aduce autoritățile mai aproape de cetățeni.
„În următoarea etapă, şi chiar acum este în discuție la Guvern, vom aproba încă un proiect care prevede că, în viitor, Centrele multifuncţionale vor oferi şi servicii celor care doresc să înregistreze partide politice, culte religioase sau organizații nonguvernamentale. După care, să ajungem în final ca toate serviciile oferite de către stat să fie prestate în astfel de centre. Obiectivul final este ca serviciile publice să fie cât mai aproape de cetățeni, să le oferim în fiecare primărie”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Alte 34 de asemenea centre urmează să fie lansate în decurs de jumătate de an, iar premierul Pavel Filip a îndemnat responsabilii să țină același ritm activ de lucru în acest sens. Este de menționat că centrele funcționale sunt parte a prevederilor reformei guvernului inițiate de cabinetul de miniștri.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un moldovean căutat șapte ani de poliție, reținut la 500 metri de linia de frontieră

Publicat

pe

De către

Un cetățean moldovean, anunțat în căutare acum șapte ani de autoritățile de drept naționale pentru săvârșirea infracțiunii de furt, a fost depistat la frontiera moldo-ucraineană. Polițiștii de frontieră l-au reținut în dimineața zilei de 6 aprilie, la aproximativ 500 metri de linia de frontieră.

Patrula mobilă a Sectorului Poliției de Frontieră Briceni, acționând în baza unei informații operative, au surprins în zona de competență un bărbat care și-a justificat prezența la frontieră prin faptul că efectua lucrări agricole.

Bărbatul nu deținea asupra sa niciun act de identitate și nici nu a informat reprezentanții Poliției de Frontieră despre cele declarate, astfel fiind însoțit la Sector pentru legitimare.

Ca urmare a verificărilor s-a stabilit că este vorba despre un cetățean moldovean de 44 de ani, locuitor al satului Grimăncăuți.

Mai mult, în baza de date acesta figura ca anunțat în căutare de către Inspectoratul de Poliție Ciocana, din anul 2011. S-a constatat că în această perioadă de timp bărbatul s-a ascuns de organul de urmărire penală și de instanța de judecată.

La scurt timp, persoana a fost preluată de poliție pentru cercetările ulterioare și luarea măsurilor ce se impun în privința acesteia.

Citește mai departe

Social

9 puncte de trecere de tip local vor fi deschise la frontiera cu Ucraina, în perioada Sărbătorilor Pascale!

Publicat

pe

De către

La solicitarea administrației publice locale și în conlucrare cu grănicerii ucraineni, pe linia de frontieră moldo-ucraineană vor fi deschise 9 puncte de trecere cu statut local, care vor fi funcționale pe întreaga perioadă a sărbătorilor pascale.

PTF Valea Adîncă – Zagnitcovo,

PTF Ploti – Crutîe,

PTF Țîbuleuca – Țehanovca,

PTF Vinogradnoe – Novîe Butorî,

PTF Caplani – Crutoiarovca,

PTF Iserlia – Petrovsc,

PTF Troițcoe – Visocianscoe,

PTF Volintiri – Faraonovca,

PTF Ucrainca – Elizavetovca.

Traversarea frontierei prin aceste puncte de trecere se va face doar în perioada luminoasă a zilei și se va autoriza trecerea doar cetățenilor Republicii Moldova și Ucrainei, care locuiesc permanent în raioanele administrative de frontieră.

Se va permite trecerea frontierei în baza pașapoartelor interne (buletin de identitate) sau în baza pașapoartelor pentru ieșire peste hotare, la fel și mijloacelor de transport care aparțin acestora, iar capacitatea de încărcare nu depășește 3,5 tone.

Citește mai departe

Economie

Concluziile deputatului european Siegfried Mureșan, după ce a văzut cum au fost cheltuiți banii europeni în Moldova

Publicat

pe

„În cazul în care condițiile solicitate de Uniunea Europeană ar fi fost îndeplinite de către autoritățile de la Chișinău, asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro ar fi venit în urmă cu un an de zile. Trebuie să întrebați Guvernul de ce nu le-a îndeplinit mai devreme. Am pregătit totul la nivelul Parlamentului European ca să vină cât mai curând banii, acum la nivel tehnic trebuie îndeplinite cerințele.” Declarația îi aparține deputatului european Siegfried Mureșan, care a condus în perioada 3 – 6 aprilie o Delegație a Comisiei pentru bugete a Parlamentului European în Republica Moldova.

Deputatul se referă la cele 28 de condiții stipulate în acordul semnat la 23 noiembrie 2017 privind asistența macrofinanciară de 100 milioane de euro țării noastre. Unele dintre ele țin de gestionarea finanțelor publice, de administrația publică, de sectoarele financiare și energetice, de combaterea corupției și altele.

De asemenea, Mureșan spune că trebuie implementate în totalitate și recomandările Comisiei de la Veneția, deoarece aceasta este autoritatea supremă în materie de legislație electorală în Europa.

O altă concluzie făcută de către Delegația Comisiei pentru bugete a Parlamentului European în Republica Moldova este că „banii investiți în Republica Moldova pot duce la îmbunătățirea calității vieții oamenilor: a copiilor care frecventează grădinița sau școala, viața oamenilor bolnavi, nevoiași și mai poate duce la îmbunătățirea siguranței oamenilor în ansamblu. Am văzut că cetățenii recunosc contribuția pozitivă a Uniunii Europene”, a declarat Siegfried Mureșan, președintele Delegației.

„Am fost la Varnița, unde am vizitat un centru medical extins din fonduri europene. Pe an, peste 12 mii de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului pot fi tratați în condiții mai bune decât înainte. UE a alocat 180 mii euro pentru extindere și utilarea respectivului spital”, a menționat deputatul european.

Din banii contribuabililor europeni, 162 de mii de euro au ajuns la școala din Varnița, iar în spitalul din aceeași localitate au fost investiți 180 de mii de euro. Alte 46 de mii de euro au modernizat școala din Cărpineni. Cu 518 mii de euro, întreg raionul Hâncești are instalații pe bază de biomasă. Alte 2,4 milioane de euro au fost investite în Conacul lui Manuc Bei. De asemenea, Uniunea Europeană a dat 4,4 milioane de euro în tehnologie de ultimă generație pentru Inspectoratul General de Poliție. Investiția totală a UE se ridică la 12 milioane de euro.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social3 ore în urmă

Un moldovean căutat șapte ani de poliție, reținut la 500 metri de linia de frontieră

Un cetățean moldovean, anunțat în căutare acum șapte ani de autoritățile de drept naționale pentru săvârșirea infracțiunii de furt, a...

Social3 ore în urmă

9 puncte de trecere de tip local vor fi deschise la frontiera cu Ucraina, în perioada Sărbătorilor Pascale!

La solicitarea administrației publice locale și în conlucrare cu grănicerii ucraineni, pe linia de frontieră moldo-ucraineană vor fi deschise 9...

Economie20 de ore în urmă

Concluziile deputatului european Siegfried Mureșan, după ce a văzut cum au fost cheltuiți banii europeni în Moldova

„În cazul în care condițiile solicitate de Uniunea Europeană ar fi fost îndeplinite de către autoritățile de la Chișinău, asistența...

Social22 de ore în urmă

Igor Dodon solicită Guvernului să repare complexul “Eternitate”: Dacă nu sunt bani, voi demara o campanie socială

Președintele Igor Dodon solicită Guvernului să repare complexul “Eternitate” întrucât, potrivit lui, prezintă “un pericol real” pentru sănătatea și viața...

Social24 de ore în urmă

3400 moldoveni care au plecat în toate colțurile lumii au contribuit cu 1,1 milioane lei pentru dezvoltarea localităților de baștină

3400 de moldoveni care au plecat din localitățile de baștină în toate colțurile lumii au contribuit cu 1,1 milioane de...

Social24 de ore în urmă

Terorizau locuitorii raioanelor de nord: Cinci bărbați, reţinuţi pentru furturi din locuinţe. Prejudiciul se estimează la 1 000 000 lei

Cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, membri ai unui grup criminal, au fost reţinuţi pentru...

Cultură24 de ore în urmă

Top 12 tradiții de Paște pe care nu le știai

Ziua învierii lui Hristos este una dintre cele mai importante sărbători religioase. Dar ce fel de sărbătoare vine fără tradiții...

Advertisement

Opinii