La Moscova ar putea fi instalat monumentul lui Mihai Volontir

Preşedintele Comisiei artă monumentală din cadrul Dumei oraşului Moscova, Lev Lavrenov, a anunţat că instituţia pe care o conduce este gata să examineze posibilitatea instalării unui monument dedicat artistului Mihai Volontir.

Iniţial, informaţia respectivă a fost făcută publică de primarul de Bălţi, Renato Usatâi. Ulterior, însă despre aceasta a scris şi presa din Moldova şi Rusia.

Lev Lavrenov a menţionat că Mihai Volontir este „legenda care a făcut cunoscută cultura moldovenească în lumea întreagă, iar filmele în care a jucat Mihai Volontir mulţi le cunosc pe de rost”.

„Eu cred că membrii Comisiei artă monumentală vor accepta propunerea ca Mihai Volontir să aibă un monument. Şi ar fi excelent de a dezveli acest monument în Moscova. Toţi au văzut filmele cu participarea lui. Iar Budulai este cel mai renumit şi cunoscut rol al actorului. Un rol minunat. Vă reamintiţi, cu ce o pasiune toţi priveau filmele cu participarea acestuia, unde el era Budulai, şi altele? Un joc minunat! El este într-adevăr – artistul poporului!”, a zis Lavrenov.

Mihai Volontir s-a stins din viaţă în noaptea de 15 septembrie, la vârsta de 81 de ani. Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, Mihai Volontir este cunoscut pentru rolurile sale filmografice, precum cel al lui Ivan Turbincă, în filmul din 1967 „Se caută un paznic”, Dimitrie Cantemir în filmul din 1973 „Dimitrie Cantemir” sau Budulai în filmele „Budulai Țiganul” și „Întoarcerea lui Budulai”. În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat drept cel mai bun actor al secolului XX al filmului moldovenesc, a primit titlul „Pentru merite deosebite în promovarea valorilor culturii Republicii Moldova”, iar în anul 2009 i-a fost conferit titlul „Doctor Honoris Causa” al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova. „Cu o sensibilitate deosebită şi un talent nativ, izvorât din seva acestui neam, a devenit la fel de apreciat şi ca interpret de muzică uşoară, memorabile fiind cântecele „Viaţa asta-i scurtă tare”, „Moldovenii când se strâng…”, „Rugă”, „Durere” ş.a.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.