Connect with us

Social

„La Chișcăreni ACASĂ” – un nou traseu turistic amenajat în Moldova cu suportul băștinașilor

Publicat

pe

Comuna Chișcăreni din raionul Sângerei poate deveni o nouă atracție turistică în Moldova. Aici a fost lansat traseul turistic „La Chișcăreni – ACASĂ” care descoperă istoria și locurile frumoase ale localității.

Principalele puncte de atracție sunt monumente istorice din perioada boierului Nicolae Casso (1839-1904), popasuri turistice în spații forestiere, un centru de artizanat, precum și patru agro-pensiuni cu servicii turistice complete.

Ideea creării traseului turistic aparține primăriei și a fost susținută prin contribuțiile băștinașilor care au venit cu o contribuție de 12.000 lei, Guvernul Elveției prin intermediul PNUD (420.658 lei), DVV International (98.000 lei) și investiții ale proprietarilor pensiunilor în sumă de 243.600 lei.

„Dincolo de promovarea patrimoniului local, acest proiect contribuie la crearea locurilor de muncă, atrage investițiile localnicilor și, în final, creează condiții pentru ca oamenii să rămână acasă sau să revină oricând”, a declarat la evenimentul de lansare a traseului turistic, Andrei Darie, Specialist programe, Creștere incluzivă, PNUD Moldova.

Turiștii vor putea admira împejurimile de la înălțime urcând pe Movila lui Casso.

La fel, vor avea parte de plimbări cu transport eco local (căruța), iar la Casa „Albinuța” vor putea beneficia de terapie apicolă.

Cei care vor dori să pescuiască sau să se relaxeze, o vor putea face la popasurile amenajate la iazuri și în pădure. Traseul este completat de serviciile oferite de cele patru pensiunile agro-turistice, activitățile agricole la care se pot implica turiștii și bucatele ecologice pregătite de gospodarii satului.

„Este un proiect foarte important pentru oamenii din satul Chișcăreni, pentru că se creează un mediu benefic dezvoltării economice locale. Printre beneficiari se numără nu doar pensiunile agro-turistice, dar și alte șase întreprinderi locale incluse în traseu drept puncte de vizită, aceasta fiind o posibilitate de a stimula și susține producătorii locali”, a spus Silvia Țurcanu, primara comunei Chișcăreni.

Evenimentul de lansare a traseului turistic „La Chișcăreni – ACASĂ” a avut loc în cadrul ediției a VIII-a a Festivalului Sarmalelor și Plăcintelor, unic în Moldova, care contribuie la promovarea imaginii localității, a tradițiilor și gastronomiei naționale.

Oaspeții și localnicii prezenți la eveniment au putut testa gratuit noul traseu turistic, fiind ghidați de liceenii din sat.

„Noi am pregătit o echipă de ghizi locali din rândul liceenilor. Aceștia deja au ghidat primele grupuri de turiști pe traseu, inclusiv în limba engleză. Prin aceasta ne-am propus ca tinerii să aplice în practică cunoștințele obținute la școală și să fie primii promotori ai frumosului din Chișcăreni”, spune Viorica Ignatiuc, ghid-formator în cadrul centrului „Dialog”.

Crearea traseului turistic în comuna Chișcăreni este unul dintre cele 14 proiecte de dezvoltare economică locală realizate de autoritățile locale și băștinași în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Guvernului Elveției.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

În Chișinău începe testarea tehnică a microbuzelor de pe rutele municipale

Publicat

pe

De către

În perioada 1 – 13 octombrie, în municipiul Chişinău se va desfăşura etapa a II-a a testării tehnice a autovehiculelor autorizate pentru transportul auto de călători pe rutele municipale.

În această perioadă, la staţiile de testare din Chişinău, autorizate de Ministerul Economiei şi Infrastructurii, va fi verificată starea tehnică a microbuzelor, aspectul estetic interior şi exterior, inclusiv echiparea acestora, în conformitate cu Regulile de testare a autovehiculelor.

Microbuzele care nu au susţinut testarea tehnică în termenul stabilit nu vor fi admise la transportarea călătorilor pe rutele municipale.

De asemenea, va fi retras dreptul de a presta servicii de transport de călători agenţilor economici care nu au prezentat unităţile de transport sau nu au susţinut testarea tehnică.

Citește mai departe

Social

Moldova.org recomandă / ZdG, Radio Europa Liberă, Recorder și PressOne

Publicat

pe

De către

La finele fiecărei săptămâni, Moldova.org a decis să recomande cititorilor săi articole din presa locală sau românească, moldovenească care merită să fie citite.

Ziarul de Gardă: Final: Judecătorii şi procurorii NU sunt buni de plată

Curtea Supremă de Justiţie a pus punct final în toate dosarele în care mai mulţi judecători şi procurori au fost acţionaţi în judecată de Ministerul Justiţiei, după ce statul a fost condamnat, în urma deciziilor luate de aceştia, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. În toate dosarele, pretenţiile statului au fost respinse, astfel că niciun judecător şi niciun procuror de la care statul a cerut prin „acţiuni de regres” recuperarea prejudiciului cauzat în urma condamnării R. Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului nu va scoate vreun ban din buzunar.

În iunie 2018, ZdG a scris că CSJ a pus punct în şase dosare în care figurau judecători şi procurori. Între timp, instanţa supremă a finalizat examinarea ultimelor trei dosare aflate pe rol, în care a dat soluţii similare: a respins ca inadmisibile recursurile declarate de Ministerul Justiţiei (MJ), scrie ZdG.

Radio Europa Liberă: Nicolae Osmochescu: „S-au acumulat mai mult decât suficiente motive pentru a iniția procedura de impeachment”

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu declară într-un interviu pentru Radio Europa Liberă: „Dacă pornim strict de la conținutul, spiritul și buchea Constituției Republicii Moldova, Igor Dodon poate fi suspendat din funcția de președinte de atâtea ori de câte va fi nevoie, pentru că în Constituție nu este stipulat expres de câte ori poate fi suspendat președintele. Este stipulat că el poate fi suspendat atunci când se eschivează de la exercitarea funcțiilor sale constituționale. Și este un caz concret când el se eschivează de la exercitarea unei funcții pe care el este obligat s-o exercite – desemnarea candidaturilor înaintate repetat de către guvern pentru desemnarea în funcție de ministru”.

„De când dl Dodon este președinte al Republicii Moldova, el a încălcat de mai multe ori mai grav și mai serios, cu efecte mult mai negative, Constituția și s-au acumulat absolut suficiente sau mai mult decât suficiente motive și criterii pentru a iniția procedura de impeachment”, se arată în interviul acordat pentru Radio Europa Liberă.

Mold-stret.com: De ce în trimestrul II datoria externă a Moldova a scăzut cu peste 100 milioane dolari 

Datoria externă brută a Republicii Moldova s-a diminuat pe parcursul trimestrului II 2018 cu 108.43 milioane dolari (sau cu 1,5% față de trimestrul I 2018), în mare parte din cauza fluctuației cursului de schimb, constituind 7,08 miliarde de dolari la 30 iunie 2018.

Dacă însă comparăm cu finele anului 2017, atunci datoria externă brută a țării s-a majorat cu circa 115 milioane de dolari. Banca Națională a Moldovei precizează însă că datele pentru trimestrul I din anul 2018, au fost revizuite.

Datele BNM, relevă că saltul datoriei s-a datorat majorării semnificative a angajamentelor externe ale societăților nefinanciare, cât și ale sectorului privat. În același timp datoria externă publică și public garantată se menține la cota de circa două miliarde de dolari. Astfel datoria externă publică și public garantată a Republicii Moldova nu a depășit plafonul de 40% din PIB, fiind mai mic de 25%, scrie mold-street.com.

Recorder: Cum nu face PSD-ul campanie pentru „familia tradițională“

În Dâmbovița, județ în care o treime din locuitori au semnat pentru familia tradițională, politicienii și preoți se dau de ceasul morții să le reamintească oamenilor pentru ce au semnat și ce au de făcut mai departe. Se face campanie din sat în sat și se organizează întâniri în care cetățenii sunt îndemnați să iasă la vot și să apere valorile tradiționale.

Partidul Social Democrat e motorul acestui curent, deși premierul Viorica Dăncilă s-a jurat la Bruxelles că PSD nu se va implica în campania pentru referendum. Pe lângă primarii aflați în teritoriu, partidul trimite nume importante de la centru pentru a lua la pas localitățile și pentru a-i convinge pe oameni să meargă la urne în 6-7 octombrie.

Senatorul PSD Titus Corlățean i-a rugat pe oameni să meargă să voteze și i-a pus în gardă cu privire la un eventual eșec al referendumului. Lui i-a ținut isonul preotul comunei care a explicat, senin, că suma de 40 de milioane de euro achitată pentru organizarea referendumului este perfect rezonabilă, de vreme ce decontează eforturile de conservare a moralității românilor, scrie Recorder.ro.

PressOne: Academia SRI confirmă plagiatele generalului SRI Dumitru Dumbravă și al fostului ministru al Apărării Mihai Stănișoară

Mihai Stănișoară, fost ministru al Apărării, Neculai Onțanu, fost primar al Sectorului 2, și Adela Loredana Popescu (Neagu), fostă secretară a lui Gabriel Oprea, au primit verdict de plagiat din partea instituției care, cu câțiva ani în urmă, le înmâna diplomele de “Doctor în Informații și Securitate Națională”.

Comisia de Etică a ANIMV a luat aceeași decizie și în cazul generalului SRI (r) Dumitru Dumbravă. În cazul acestuia însă, a fost nevoie de mai puțin de o lună după apariția în presă a articolului referitor la teza sa de doctorat.

Rapoartele care confirmă acuzațiile de plagiat privitoare la cei patru doctori ai ANIMV au fost validate la începutul lunii septembrie de rectorul Academiei, profesorul universitar Adrian Ivan.Tot el a făcut propunerea de retragere a titlului în toate cele patru cazuri și a dispus sesizarea Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Surse din Academia SRI susțin că, în curând, Comisia de Etică ar urma să emită încă aproximativ 20 de verdicte de plagiat, menționează pressone.ro.

Citește mai departe

Social

De la 1 octombrie încă aproape 95 de mii de persoane vor primi pensii mai mari

Publicat

pe

De către

Începând cu 1 octombrie pensiile pentru aproape 95 de mii de persoane vor crește. Această majorare este ultima etapă de valorizare a pensiilor, reformă implementată de Guvern. În total, este vorba de 85 064 beneficiari de pensii pentru limita de vârstă și de 9 753 de beneficiari de pensii de dizabilitate.

Urmare a acestei valorizări, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă crește cu 308,43 lei (cu 20%, până la o medie de 1784,94 lei), iar în cazul pensiilor de dizabilitate majorarea va constitui 415,24 lei (cu peste 40%, până la o medie de 1368,45 lei).

În etapa a patra de valorizare sunt revăzute pensiile pentru limita de vârstă şi cele de dizabilitate stabilite în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 martie 2017. Valorizarea va fi efectuată din oficiu, fără deplasarea beneficiarului la organul teritorial de asigurări sociale.

„O reformă complicată prin care ne-am dorit să corectăm o nedreptate. Acum avem certitudinea că am pus bazele unui sistem de pensii corect și echitabil. După încheierea acestei ultime etape, putem spune că am ajustat pensiile afectate de devalorizarea banilor în timp pentru toți cei care au fost nedreptățiți după anul 2000”, a subliniat premierul Pavel Filip.

Procesul de valorizare, care face parte din reforma pensiilor, a fost inițiat în 2017, iar Guvernul a reușit încheierea acestuia cu 1 an și jumătate mai devreme decât era preconizat inițial. În urma acestei reforme au fost revăzute pensiile a sute de mii de persoane:

1) Pensiile stabilite în anii 2001-2008 – valorizate la 1 aprilie 2017 (83 643 beneficiari);

2) Pensiile stabilite în anii 2009-2011 – valorizate la 1 noiembrie 2017 (67 653 beneficiari);

3) Pensiile stabilite în anii 2012-2013 – valorizate la 1 aprilie 2018 (54 165 beneficiari);

4) Pensiile stabilite în perioada 2014 – 31 martie 2017 – valorizate la 1 octombrie 2018 (94 817 beneficiari).

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com