INCIDENŢA PRIN ALCOOLISM CRONIC ARE TENDINŢE ACCENTUATE DE CREŞTERE

Incidenţa prin alcoolism cronic în R.Moldova are tendinţe accentuate de creştere.

Solicitat de Agenţia INFOTAG, Mihai Oprea, medic-şef adjunct al Dispensarului Narcologic Republican, a informat că, în ultimii ani, în Moldova numărul persoanelor afectate de alcoolism cronic s-a stabilizat şi constituie circa 48 mii, dar medicii constată o înrăutăţire a sănătăţii lor. Mulţi suferă de boli somato-neurologice şi mintale grave. Creşte numărul psihozelor alcoolice, care constituie 20,1 de cazuri la 100 mii de locuitori, faţă de 14,1 cazuri, în 2005. Majoritatea acestor persoane consideră că consumă alcool moderat şi nu sînt dependente de alcool, de aceea se adresează tardiv medicilor, atunci cînd schimbările în starea lor de sănătate sînt ireversibile. Incidenţa morbidităţii prin alcoolism cronic constituie 112,8 cazuri la 100 mii de locuitori faţă de 89, 5 în 2005.

Consumul de alcool este un fenomen foarte răspîndit la toate categoriile de populaţie, inclusiv la femeile de vîrstă reproductivă, la adolescenţi şi chiar copii. Un sondaj arată că 0,7% dintre tinerii cu vîrste de 15- 19 ani consumă alcool zilnic, 5,6% – de 1-2 ori pe săptîmînă. Cantitatea de alcool pur, consumată în Moldova pe cap de locuitor, este de 10 – 12 litri anual, faţă de indicatorul mai rezonabil, de 6 – 8 litri.

"Nu toate persoanele care beau se vor transforma în alcoolici cronici, majoritatea vor rămîne consumatori episodici sau permanenţi, dar mereu trebuie să avem în vedere faptul că există factori de risc care pot duce la maladia respectivă: comoţiile cerebrale, traumatismele craniene, scandalurile permanente în familie, deziluziile, stresul social, singurătatea. Un factor de risc este predispoziţia genetică, dacă au fost afectaţi de această maladie părinţii, rudele. Dar acest factor de risc nu trebuie absolutizat, dacă persoana duce un mod de viaţă sănătos şi echilibrat", a adăugat specialistul.

Aproape 50% din persoanele suferinde de alcoolism cronic, care urmează tratamentul stabilit de medici, revin la viaţa normală. "În R.Moldova există toate condiţiile pentru tratamentul acestei maladii în condiţii de ambulatoriu şi de staţionar. În fiecare raion activează cabinete narcologice, de asemenea, există trei instituţii spitaliceşti specializate la Bălţi, Orhei şi Chişinău cu peste 350 de paturi. Tratamentul este îndelungat şi costisitor, o zi-pat costă 108 lei, dar se face gratuit: pentru persoanele asigurate – în baza poliţelor de asigurare, iar pentru cele neasigurate statul acoperă costul tratamentului. Tratamentul obligatoriu al alcoolismului cronic se aplică numai în baza deciziei judecătoreşti (15- 20 cazuri pe an)", a amintit Mihai Oprea.

El s-a referit la rolul special al societăţii civile în prevenirea maladiei, menţionînd că, în ultimul timp, în Moldova, ca şi în ţările occidentale, au apărut societăţi ale alcoolicilor anonimi, care conlucrează cu instituţii spitaliceşti în vederea depistării şi tratării la timp a acestei boli.  // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.