Connect with us

Social

Împreună spunem NU traficului de ființe umane: programul evenimentului

Publicat

pe

Astăzi, 10 iunie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, vor avea loc o serie de acțiuni de sensibilizare și conștientizare a consecințelor traficului de ființe umane – Împreună spune NU traficului de ființe umane.

De la ora 10:00 până la 15:00 cetățenii sunt invitați să participe la activitățile organizate, dar și să se informeze despre ce este traficul de ființe umane, consecințele acestuia și cum să participe la combaterea acestui fenomen.

În programul evenimentului

Cursa de 5 km va începe la ora 12:00 de la Arcul de Triumf.

Pentru a participa la cursă este necesar să te înregistrezi la cortul unde vor fi eliberate gratuit tricourile participanților și să te asiguri că la ora 12:00 ești la linia de start.

În cadrul evenimentului vom avea parte de un program artistic nemaipomenit din partea Corului de cameră „Credo” și Orchestrei-Model al Departamentului Trupelor de Carabinieri.

La fel, vor avea loc prezentări excepționale de echitație, avându-l ca protagonist pe calul Decebal, adevărată stea a Plutonului de Cavalerie a Inspectoratului Național de Patrulare.

În zona EXPO vei avea posibilitatea să afli mai multe despre activitatea ONG-urilor ce lucrează în domeniul combaterii traficului de ființe umane, dar și în sprijinirea victimelor.

Aici, vei cunoaște mai multe informații despre activitatea organizațiilor La Strada, Centrul de Drept Căușeni, Женские Инициативы din Tiraspol și Stimul din Ocnița.

În zona expozițională MAI vei avea posibilitatea să cunoști îndeaproape dispozitivele și mijloacele de transport folosite de către subdiviziunile Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Vei admira ATV-urile Poliției de Frontieră, echipamente mobile de patrulare, dar și tehnică criminalistă, centrul mobil de prevenire și informare în domeniul siguranței rutiere și autospeciale de intervenție la incendii.

În orășelul copiilor vor fi organizate un șir de activități educaționale și distractive pentru toți copiii prezenți la eveniment.

Despre circularea transportului public în 10 iunie

Pe parcursul maratonului de 5 km, care va începe la ora 12:00, circulația transportului public pe bulevardul Ștefan cel Mare, în perimetrul străzilor Ismail și Toma Ciorbă va fi sistată. Transportul public va fi redirecționat pe străzi adiacente. Iar între orele 13:30 și 19:00 va fi suspendată circulația transportului în perimetrul străzilor Bănulescu Bodoni – Alexandr Pușkin.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Vecinul e cel mai bun polițist! Peste 1000 de sate din țară au creat sectoare de supraveghere

Publicat

pe

De către

Peste 1000 de sate din țară au creat sectoare de supraveghere, în cadrul programului «Supraveghere de vecinătate», lansat de Inspectoratul General al Poliției. Informația de conține într-un spot animat cu genericul „Cel mai bun polițist este chiar vecinul tău!” lansat astăzi, la sediul Sectorului de Poliție Buiucani, din municipiul Chișinău.

Sportul video a fost realizat cu suportul Ambasadei SUA în Moldova și a Institutului de Politici Publice

Programul «Supraveghere de vecinătate»” funcționează pe teritoriul Republicii Moldova al treilea an consecutiv.

Scopul programului constă în sporirea gradului de securitate şi prevenire a infracţionalităţii la nivel de comunitate prin interacțiunea mai eficientă între poliție, cetățeni și autoritatea publică.

Citește mai departe

Social

Un bărbat a făcut stop cardiac în Penitenciarul nr.13 după ce i-a fost înmânată sentința

Publicat

pe

De către

Un bărbat a făcut stop cardiac în Penitenciarul nr.13 după ce i-a fost înmânată sentința motivată. Acesta se numea Trofim Mihalache, avea 74 de ani și era din orășelul Căușeni.

Potrivit Crimemoldova.com, bătrânul a fost încătușat la 7 iunie, 2018, în sala de judecată, după ce Judecătoria Căușeni l-a condamnat la 11 ani cu executare pentru omor calificat. În perioada anchetei, Mihalache s-a aflat sub control judiciar.

La ora 16:00, gardienii i-au înmânat lui Mihalache sentința motivată, în limba rusă, iar la 16:30 condamnatul a decedat. Colegii de celulă au alertat gardienii când au văzut că bătrânului i s-a făcut rău, a fost chemată ambulanța, dar când medicii au ajuns la fața locului, bărbatul nu mai respira.

Trofim Mihalache a fost găsit vinovat pentru că l-a omorât cu cruzime pe vecinul său, cu care consumase alcool.

Colegii de celulă susțin că în perioada cât s-a aflat în detenție, bătrânul nu sesiza gravitatea situației, era sigur că va fi eliberat în timpul apropiat și pleda nevinovat.

Mihalache susținea că a adormit după ce a consumat alcool, iar când s-a trezit, l-a găsit pe vecin într-o baltă de sânge, mai scrie Crimemoldova.com.

Conform Administrației Naționale a Penitenciarelor, imediat, despre deces au fost informate rudele deținutului, organele procuraturii și Oficiul Avocatul Poporului.

Citește mai departe

Social

Autoritățile locale și migranții din 13 localități își unesc eforturile: patru proiecte vor aduce beneficii pentru 60.000 de locuitori

Publicat

pe

De către

Autoritățile locale și migranții plecați din 13 localități își unesc eforturile pentru a realiza patru proiecte intercomunitare inovative. Fiecare dintre cele patru grupuri de localități va beneficia de granturi a câte 50.000 dolari, oferite de Guvernul Elveției. Suplimentar, autoritățile locale vor aloca 106,5 mii dolari și identifica alte surse de finanțare în sumă de 267,9 mii dolari, iar băștinașii plecați din cele 13 comunități, vor contribui cu 15,2 mii dolari.

Astfel, până la finele anului curent, vor fi implementate patru proiecte cu un buget total de 589,6 mii dolari.

Guvernul Elveției oferă granturi pentru dezvoltarea durabilă a localităților cu implicarea originarilor plecați, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

„Aceste proiecte sunt cu adevărat inedite și necesare oamenilor. Acesta este un model inovativ prin care mai multe localități identifică o problemă comună și își unesc eforturile pentru a o soluționa, inclusiv, cu suportul migranților”, a declarat Radu Danii, coordonator de programe la Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în Moldova, la evenimentul de înmânare a cecurilor de grant, care a avut loc pe 8 iunie la Dolna, raionul Strășeni.

Cele patru proiecte de cooperare intercomunitară au fost selectate în bază de concurs, la care au participat 17 grupuri de localități, având ca lideri localitățile partenere ale proiectului MiDL.

Una din inițiativele care a obținut finanțare este dezvoltarea traseului turistic „Dor de Codru” în localitățile Ciorești, Micleușeni și Dolna.

„Localitățile din zona Codrilor au condiții benefice sănătății, locuri pitorești și meșteri populari care sunt adevărate atracții pentru turiști. Prin crearea unui traseu turistic, oamenii din cele trei localități vor valorifica ocupațiile lor de bază și lucrurile frumoase pe care le au în preajmă. Este o cale de a dezvolta comunitatea și a asigura surse de venit stabile și de perspectivă”, spune Valeriu Guțu, primarul comunei Ciorești.

Un alt proiect prevede crearea serviciului intercomunitar de pompieri voluntari, care va deservi localitățile Brânza, Vadul lui Isac și Colibași.

„Cele trei sate sunt amplasate la mijlocul traseului național Cahul-Giurgiulești. În cazul izbucnirii unor incendii, echipajele din orașul Cahul pot interveni abia după 30 minute de la apel, timp prețios în asemenea situații. Având un asemenea serviciu la nivel local, voluntarii vor interveni prompt în cele trei localități”, spune Victoria Matveev, persoană responsabilă de domeniul migrației, primăria Colibași.

Locuitorii din Cărpineni, Mingir și Negrea vor avea un sistem modern de gestionare a deșeurilor, iar pentru persoanele în etate, vulnerabile din Copceac, Cairaclia, Novosiolovca și Aluatu din UTA Găgăuzia și Taraclia va fi amenajat un centru de plasament.

Pe lângă dezvoltarea localităților, aceste inițiative contribuie la o mai bună coeziune dintre băștinașii plecați, autorități și populația locală.

„Oamenii plecați din localități au un mare potențial de susținere a satelor și orașelor de origine prin idei, know-how, contribuții. Până la ora actuală, 38 de localități partenere MiDL au realizat 50 de proiecte de dezvoltare locală cu suportul băștinașilor plecați. Este un model viabil care a demonstrat că migrația poate fi un vector al schimbărilor pozitive, din moment ce oamenii plecați își unesc eforturile cu autoritățile locale”, a declarat Andrei Darie, specialist de programe la PNUD Moldova.

Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat în 38 de localităţi, care au fost selectate prin concurs.

Citește mai departe