Geniştii militari au lichidat în 2017 aproximativ 900 obiecte explozive din cel de-al Doilea Război Mondial

Geniştii Armatei Naţionale au depistat şi neutralizat, pe parcursul anului 2017, aproximativ 900 obiecte explozive din cel de-al Doilea Război Mondial, pe întreg teritoriul ţării.

Potrivit colonelului Mihail Bucliş, comandantul Comandamentului Forţe Terestre, echipele de geniu, formate din militari ai Batalionului Geniu, Brigăzilor „Moldova” şi „Dacia” au executat 171 de misiuni, în cadrul cărora au lichidat 868 de muniţii.

Cele mai multe obiecte explozive – bombe de aruncător de mine, calibru 82 şi 120 mm, proiectile de artilerie de calibru 76, 100 şi 120 mm, bombe de aviaţie, cartuşe şi grenade de mână – au fost descoperite în localităţile din raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Criuleni, Ungheni şi în municipiile Bălţi şi Chişinău.

Colonelul Bucliş a menţionat că cel mai mare arsenal de muniţii – 43 proiectile de artilerie, calibru 76 mm, 40 grenade de mână RPG-40, 106 de cartuşe, calibru 12 mm şi un focos de proiectil de artilerie – a fost depistat în luna noiembrie, pe un şantier de construcţii de pe strada Aerodromului din Bălţi. Geniştii din Brigada “Moldova” au transportat muniţiile la Centrul de Instruire al unităţii, unde le-au distrus în condiţii de maximă securitate.

Totodată, în luna decembrie, echipa Batalionului de Geniu “Codru” s-a deplasat la Puhăceni, raionul Anenii Noi, unde a distrus cinci bombe de aviație de 50 kg, depistate în cariera de nisip din vecinătate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.