Foto / Unicul teren din Moldova destinat tirului cu arcul a fost distrus — Moldova.org
Connect with us

Social

Foto / Unicul teren din Moldova destinat tirului cu arcul a fost distrus

Publicat

pe

Anunțul disperat a fost făcut de către arcașul Dan Olaru pe Facebook. Sportivii nu mai au unde se antrena și în curând încep calificările la Jocurile Olimpice Europene și pentru Jocurile Olimpice de tineret.

Potrivit arcașului, problemele au început în 2014, când Ministerul Afacerilor de Interne a semnat un contract de arendă cu un agent economic. De atunci, sportivii erau alungați de pe terenul din pădurea-parc „Râșcani”,  care era în apartenența Centrului Pregătire de Foc și unde se antrenau aceștia. Situația s-ar fi ameliorat la intervenția unui politician. Totuși, la sfârșitul lunii februarie, agentul economic, care arendase terenul, a început lucrările, defrișând copacii.

Dan Olaru a reprezentat țara la Jocurile Olimpice de vară din 2012. Dan Olaru a fost cel mai tânăr sportiv din lotul național și portdrapelul Moldovei. În 2017 a devenit vice-campion european la tir cu arcul în sală

„De două săptămâni căutăm alternativă. De la președintele Clubului Sportiv Central al MAI „Dinamo”, am ajuns la ministrul Afacerilor Interne Alexandru Jizan, care ne-a zis că nu a semnat nimic și nu ne poate ajuta. Nouă ne-au fost promise multe. Propuneau parcul „Dendrariu”. Vă închipuiți? Cum poate fi asigurată acolo securitatea?”, se întreabă tânărul sportiv.

Dan Olaru frecventează Centrul Pregătire de Foc  de la 11 ani. În perioade obișnuite, acesta se antrenează de șase ori pe săptămână. Totuși, la sfârșitul lunii martie, sportivii ar trebui să înceapă pregătirile pentru calificările la Jocurile Olimpice Europene, iar de spațiu pentru antrenamente nu mai dispun. În același timp, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, Nicolae Juravschi, a declarat pentru Moldova.org că nu știe ce va fi construit în acel loc.

„Cei care au semnat acest acord de dare în arendă cu șase mii de lei pe lună au făcut o gafă care nu face față sportului. Suntem obligați să clarificăm cine și ce vrea să construiască pe lotul acesta și trebuie să insistăm ca această companie să ofere oportunități Secției de tir cu arcul.”

Potrivit președintelui CNOS, astăzi sportivii, antrenoarea, președintele Federației de Tir din Republica Moldova „stau în drum”. Ei nu știu unde să-și ducă utilajul, armele și tot ce ține de pregătire.

„Copacii defrișați erau un pericol”

„Nici un teren nu a fost vândut! Nimic! Cum se poate de vândut dacă e proprietatea statului? Dan Olaru zice ceea ce nu cunoaște”.

Declarația aparține președintelui Clubului Sportiv Central al MAI „Dinamo”, Arcadie Bostan. Totodată, el este și președintele Federației de Tir din Republica Moldova.

După spusele acestuia, copacii au fost defrișați pentru că ar reprezenta pericol pentru toată lumea care lucra pe poligon și în luna iulie urmează să fie construit un centru de instruire. „Sportivii sunt în grija noastră, a administratorilor și nu trebuie un sportiv să decidă soarta unei structuri. Tinerii nu o să fie uitați, nu o să-i lăsăm pe drum. Noi mai avem locuri unde ei pot să se antreneze”, a afirmat Arcadie Bostan.

În 1993 a fost creat Clubul Sportiv Central „Dinamo” în baza Consiliului Republican „Dinamo”. Fondatori au devenit MAI și Ministerul Securității Naționale (ulterior – SIS). Clubul asigură pregătirea fizică și instruiește angajații autorităților administrative și instituțiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Social

„Adoptă un vot” organizează cea de-a III-a ediție a Offline-ului. Se discută despre implicarea diasporei în campania electorală// VIDEO

Publicat

pe

De către

Grupul „Adoptă un vot” organizează astăzi cea de-a III-a ediție a Offline-ului la Chișinäu. Tema acestei ediții este: lmplicarea civică a diasporei în campania electorală pentru Alegerile Parlamentare din 2018.

Offline-ul este un eveniment civic și împărtășește viziunea comunității „Adoptă un vot” de a contribui prin acțiuni concrete în vederea dezvoltării și democratizării societății din Moldova. Participanții vor putea să se implice direct în proiectele şi acțiunile care au fost inițiate la edițiile anterioare, dar și să vină cu idei și propuneri noi pentru îmbunătățirea situației actuale din țară.

La eveniment participă analistul politic Igor Boțan și membru CEC Sergiu Gurduza, iar în cadrul discuțiilor se va vorbi despre specificul alegerilor parlamentare 2019.

Citește mai departe

Social

Conducerea IGSU s-a întâlnit cu secretarul de stat al României Raed Arafat

Publicat

pe

De către

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, generalul – maior Mihai Harabagiu s-a întâlnit cu secretarul de stat al României Raed Arafat. Tema discuțiilor celor doi oficiali a fost platforma națională română de pregătire pentru situații de urgență fiipregătit.ro, dar și posibilitatea lansării în Republica Moldova a unei pagini web similare celei române SMURD.

Secretarul de stat Raed Arafat a menționat că Republica Moldova are toată susținerea în implementarea platformei dar și asistența în gestionarea acesteia. În România programul prevede ghiduri de supraviețuire în caz de situații de risc cum sunt inundații, incendii, alunecări de tren, cutremure, caniculă, dar și alte riscuri.

Mai mult, prin intermediul platformei, populația poate vede campaniile realizate de instituțiile de gestionare a crizelor în prevenirea și reacționare în caz de situații excepționale.

Tot în cadrul discuțiilor s-a abordat tema creării în țara noastră a unei pagini web destinată intervențiilor SMURD de tip național, dar și transfrontalier.

Pe pagina oficială, cetățenii Republicii Moldova ar putea vizualiza misiunile SMURD realizate, activitățile transfrontaliere, dar și perspectivele dezvoltării proiectului. Lansarea ambelor platforme în țara noastră ar putea fi posibilă odată cu dezvoltarea proiectelor și necesitatea comunicării cu societatea în vederea prevenirii riscurilor.

Citește mai departe

Social

Premierul Filip convoacă ședința Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică în legătură că majorarea cazurilor de rujeolă

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip convoacă luni, 20 august, ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în legătură cu agravarea situației epidemiologice  urmare a creșterii numărului de copii infectați  cu rujeolă.

În prezent, sunt înregistrate 88 de cazuri confirmate și suspecte de rujeolă, dintre acestea 27 – confirmate și 61-suspecte. Din numărul total de cazuri numai 3 copii au fost vaccinați cu o singură doză de vaccin.

Pavel Filip a cerut anterior Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să întreprindă măsuri urgente pentru a lichida focarul de rujeolă și a preveni extinderea bolii.

Focarul de rujeolă a fost înregistrat într-o tabără de vară organizată în localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că din numărul total de cazuri numai 3 persoane au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin, restul persoanelor sunt nevaccinate

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii.

Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă.

Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Citește mai departe