A fost lansată lucrarea „Omul din lumea tăcerii”

O carte dedicată celor care nu au darul auzul, dar și a tuturor celor care au o legătură cu ei – părinților copiilor surzi, pedagogilor, educatorilor, medicilor, persoanelor care au în colectivul lor de muncă persoane surde, a fost lansată recent. Prin intermediul cărții „Omul din lumea tăcerii”,  autorii vor să arate asemănările și cât de mici sunt deosebirile dintre cei cu și fără abilitatea de a auzi, să descrie problemele cu care se confruntă și facilitățile pe care le au.

Lucrarea „Omul din lumea tăcerii. Ghid pentru înțelegerea lumii persoanelor cu dizabilități de auz”, tipărită într-un tiraj de 500 exemplare, a fost creată de o echipă de autori formată din 4 experți consacrați din cadrul Asociației Surzilor din Republica Moldova, cu o experiență de peste 20 de ani de activitate în domeniu. Doi din experți sunt persoane cu dizabilități auditive.

img_3868Potrivit Corneliei Bodorin, doctor în psihologie, conferențiar universitar la Institutul de Medicină Urgentă și co-autorul cărții, lucrănd la acest proiect ea și-a făcut și datoria de cetățean, care are menirea de a populariza aceste cunoștințe și de a promova ideea incluziunii sociale reușite a persoanelor cu surditate în realitatea contemporană. Întrebată cât de adaptat este sistemul educațional din Republica Moldova la nevoile persoanelor cu deficiențe auditive, aceasta a spus că „în Moldova există doar 5 instituții  specializate pentru dizabilitați grave de auz, unde copiii pot beneficia de asistență profesională, mai cu seamă la primele etape. Insist asupra sistemului educațional general pentru copii protejați și pentru copiii cu implant cohlear (preferențial-după o pregatire cu surdopedagogul).  Într-adevăr, școlile din țara noastră  sunt școli inclusive doar în devenire! Educația incluzivă este corectă, dar acest sistem este cel mai costisitor din toate posibile și mai este nevoie de mult timp pentru a asigura calitatea procesului educațional din Republica Moldova”.

Angela Chiaburu, Directorul Centrului Republican de Audiologie, co-utoare a lucrării „Omul din lumea tăcerii”, este de părerea că problema  persoanelor cu deficiențe de auz depășește cadrul medicinei. „Consider foarte important și felicit inițiatorii acestui Proiect, pentru  relevarea acestei probleme prin prisma multidisciplinară.  Lucrarea este dedicată nu doar pacienților cu deficiențe de auz, fiecare dintre noi mai mult ori mai puțin avem tangențe cu aceste persoane. Mai mult, cu vârsta fiecare om va avea o ,,îmbătrânire a auzului”. Astfel, familiarizarea publicului cu noțiuni generale de terminologie, etiopatogenie, diagnostic, tratament sperăm că va fi de folos”, declară Angela Chiaburu. Ca doctor în psihologie, aceasta declară că, în ultimii ani, în Republică, în Centrul de Audiologie, protezare auditivă și reabilitare medico-pedagogică ,  grație Proiectelor internaționale și susținere din Ministerului Sănătății s-au creat condiții performante de diagnostic timpuriu al deficiențelor de auz, protezare auditivă și tratament corespunzător.  Aceste servicii sunt accesibile nu doar pentru copii, ci și adulții.

În încheiere, Cornelia Bodorin, a declarat că, mai este nevoie de mult timp pentru a asigura calitatea procesului educațional acordat copiilor cu dizabilități de auz. „Incluziunea socială este un proces continuu și eficiența acestuia depinde de participarea activă a  fiecărui membru al societății la partajarea și soluționarea acestor idei și la rezolvarea problemelor estimate”, a conchis aceasta.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.