Firma fondată de deputatul Cobzac a câștigat cu încălcări mai multe licitații în raionul Hâncești

O firmă fondată de deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac ar fi câștigat cu încălcări ale legislației mai multe licitații privind construcția rețelelor de apă și canalizare în câteva localități din raionul Hâncești. Mai mult, acest lucru s-a produs în perioada în care același Cobzac deținea funcția de președinte al raionului Hâncești, relatează timpul.md.

Potrivit datelor unei verificări efectuate de inspecția financiară a Ministerului Finanțelor, firma ”Digricom” SRL, fondată de Grigore Cobzac și soția sa, Maria, a câștigat cu încălcări licitațiile și tot cu abateri ar fi executat lucrările de construcție a sistemelor de apă și canalizare în trei sate din raionul Hâncești – Fundul Galbenei, Sofia și Ciuciuleni.

De exemplu, potrivit raportului inspecției financiare, în cazul satului Fundul Galbenei, unde firma lui Cobzac trebuia să construiască un sistem de canalizare, o stație de pompare și una de epurare, licitația a fost doar de ochii lumii. Mai mult, firma a inclus în ofertă un preț anormal de mic pentru utilajul pe care urma să-l utilizeze, pentru ca ulterior să-l majoreze printr-un acord adițional. În acest fel, firma a favorizat adjudecarea licitației în favoarea ei.

O altă constatare a inspectorilor financiari este că Grigore Cobzac, fiind în funcția de președinte al raionului Hâncești, contrar prevederilor Legii privind descentralizarea administrativă, a favorizat finanțarea proiectelor de interes local, prioritare fiind obiectele unde antreprenor general era firma fondată de el – ”Digricom” SRL.

Încălcările însă nu se opresc aici. Și la construcția sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare în satul Sofia, raionul Hâncești, au fost admise abateri. Astfel, inspecția a constatat că, prin contracte adiționale, au fost modificate atât termenele de executare a lucrărilor prevăzute în contract, cât și valoarea lucrărilor contractate. Totodată, au fost excluse unele denumiri de lucrări și înlocuite cu altele, care inițial nu se regăseau în caietul de sarcini. Prin urmare, a fost modificat devizul de cheltuieli și majorat costul lucrărilor cu peste 395 de mii de lei.

În total, potrivit raportului inspecției financiare, firma lui Cobzac a admis majorarea neîntemeiată a costului lucrărilor la toate proiectele cu aproape 236 de mii de lei. Mai mult, dintre toate proiectele, doar unul a fost dus până la capăt. Este vorba de construcția apeductului în satul Ciuciuleni. Celelalte proiecte de infrastructură nu au fost finalizate nici până astăzi.

Rezultatele inspecției financiare au fost trimise Procuraturii Anticorupție, care urmează să investigheze cazul sub aspect penal și civil

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.