Connect with us

Social

Femeile supraviețuitoare ale violenței cer acțiuni imediate pentru eliminarea violenței față de femei și fete

Publicat

pe

Femeile supraviețuitoare ale violenței și cele 22 de organizații care formează Coaliția Națională „Viața fără violență în familie” au făcut un apel către autoritățile publice și întreaga societate să ia măsuri imediate pentru combaterea violenței față de femei. Apelul a fost prezentat în cadrul Dialogului public „Tu nu ești singură. Uniți pentru eliminarea violenței față de femei” care a avut loc la Chișinău.

În Moldova 6 din 10 femei au fost supuse cel puțin unei forme de violență din partea partenerului, pe parcursul vieții, conform datelor Biroului Național de Statistică (2011).

Printre pașii identificați de femei și societatea civilă ca fiind cei mai importanți sunt:

 • Aprobarea în primul trimestru a anului 2018, și asigurarea finanțării depline a Strategiei Naționale privind prevenirea și combaterea violenței în familie și a Planului de acțiuni, în varianta elaborată cu contribuția societății civile, conform standardelor Convenției Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și fete.
 • Ratificarea Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Convenția de la Istanbul)
 • Revizuirea în perioada 2018-2019 a curriculei școlare din perspectiva egalităţii de gen şi promovării relaţiilor asertive pentru toate nivelele de învățămînt în scopul prevenirii violenței, inclusiv a violenței pe criteriu de gen.
 • Finanțarea serviciilor destinate victimelor violenței în familie din bugetul național în 2018 și 2019.
 • Instruirea continuă a medicilor, asistenților sociali, polițiștilor, parajuriștilor și avocaților garantați de stat, în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie în anul 2018 și 2019.

În cadrul evenimentului a fost prezentată și piesa de teatru „Iubirea nu doare” creată în baza istoriilor femeilor de care au trecut prin violența domestică. Campioana pozitivă, Maria Scorodinschi, a povestit istoria ei de depășire a violenței, și a explicat în termeni practici care au fost obstacolele și soluțiile din calea ei.

„Am răbdat mult, dar niciodată nu m-am împăcat cu ideea că așa va fi până la urmă. În adâncul sufletului credeam că va fi o schimbare, că se va întâmpla o minune. Minunea s-a întâmplat când am vorbit și am căutat ajutor. Acum ajut alte femei să iasă din cercul vicios al violenței. Dacă nu ar exista centrele de suport femeile nu ar avea curaj să iasă din violență”, a spus ea. Maria Scorodinschi a fost declarată de BBC News una dintre 100 cele mai inspiraționale și inovatoare femei din anul 2017.

Ca răspuns la apelul femeilor și a organizațiilor societății civile, reprezentanții statului au făcut următoarele declarații:

„Violența nu trebuie să aibă loc la noi acasă în Republica Moldova. Pentru prima data țara noastră are o noua strategie pentru combaterea violenței care sperăm sa fie implementată, începând cu anul 2018”, a spus Stela Grigoraș, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a punctat că procesul de instruire a asistenților sociali va include cele mai bune practici, inclusiv cele internaționale.

Rodica Josanu, reprezentanta Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a spus că în prezent are loc revizuirea amplă a programei școlare care odată adoptată va include abordarea centrată pe drepturile omului și prevenirea violenței. „Pană la finele anului ne dorim să avem acest curriculum aprobat”, a spus Josanu.

„Poliția acordă o mare atenție fenomenului violenței. Anul curent au intrat în vigoare modificările ce țin de ordinul de restricție de urgență. Este un pas ferm pentru o mai bună protecție a victimelor violenței, de a reacționa imediat. Azi avem peste 1600 de ordine de restricție de urgență acordate, peste 1600 de victime au fost protejate”, a spus Ghenadie Neamțu din cadrul Inspectoratului General al Poliției. El a adăugat că este important să fie asigurată nu doar instruirea polițiștilor/polițistelor dar și a echipelor multi-disciplinare.

„Spargerea tăcerii este primul pas pentru combaterea acestei culturi a violenței. Trebuie să fie toleranța zero în societate față de violență și trebuie să existe servicii de suport, pentru ca atunci când violența totuși se întâmplă, să fie luate măsurile necesare și oferit sprijinul corespunzător,” a spus Asya Varbanova, reprezentanta de țară UN Women Moldova.

„Violența în bază de gen ține de drepturile omului. Fiecare persoană are dreptul să trăiască o viață fără frică de violență. Totodată, violența este expresia inegalității dintre femei  și bărbați. De aceea este important să lucrăm pentru atingerea egalității de gen și abilitarea femeilor”, a spus Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Moldova.

Dialogul public „Tu nu ești singură: Uniți pentru eliminarea violenței față de femei” a fost organizat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Coaliția Națională „Viața fără violență în familie”, cu susținerea Guvernului Suediei.

Acest eveniment este parte din campania globală 16 zile de activism pentru eliminarea violenței față de femei și fete care se desfășoară în perioada 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii, și 10 decembrie, Ziua drepturilor omului. În Moldova, campania este organizată pentru al 17-lea an consecutiv, de către guvern, autoritățile locale, organizațiile internaționale, societatea civilă, și oamenii din țară. Anul acesta peste 70 de evenimente și activități sunt organizate în întreaga țară. Scopul campaniei este solidarizarea societății pentru eliminarea violenței față de femei și fete.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Sănătate

Cum poți să-ți schimbi medicul de familie

Publicat

pe

De către

Medicul de familie asigură asistența medicală și socială tuturor pacienților indiferent de vârstă, sex sau patologie și reprezintă legătura dintre comunitate și sistemul național de sănătate. Medicul de familie abordează pacientul atât în condiții de sănătate, cât si în condiții de boală; are rolul de a supraveghea și menține starea optimă de sănătate și de a promova un stil de viață sănătos, de a depista o boală cronică în faza incipientă și de a preveni și trata complicațiile unei afecțiuni.

Ce ne facem însă atunci când medicul de familie este departe de locul nostru de trai, sau din anumite considerente personale dorim să mergem la alt medic de familie?

Pe site-ul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (cnam.md) găsim un articol în care sunt descriși pașii pe care trebuie să-i faci atunci când decizi să-ți schimbi medicul de familie:

 1. Adresaţi-vă medicului de familie ales, pentru a obţine acordul de a vă înscrie pe lista sa;
 2. Completaţi un model de cerere, pe care-l găsiți pe site;
 3. Depuneţi cererea la medicul de familie, dacă vă înregistraţi pentru prima dată sau schimbaţi medicul în cadrul aceleiaşi instituţii medicale;
 4. În 10 zile, instituţia medicală vă va informa despre înregistrarea pe lista medicului;
 5. Pentru schimbarea medicului de familie într-o altă instituţie medicală, depuneţi personal cererea la serviciile de relaţii cu beneficiarii ale CNAM, care se află în cadrul agenţiilor teritoriale ale companiei, în fostele centre ale medicilor de familie ori în spitalele raionale. În maximum 10 zile, reprezentanţii Serviciului de relaţii cu beneficiarii al CNAM vă va informa despre modificarea datelor în sistemul informaţional în ceea ce priveşte înregistrarea pe lista medicului.
 6. Accesaţi rubrica „Verificarea înregistrării la medicul de familie” de pe site-ul cnam.md, pentru a verifica la ce medic de familie sunteţi înregistrat.
Citește mai departe

Educație

Guvernul vrea model lituanian de alimentație a copiilor și elevilor. Cum funcționează acesta

Publicat

pe

Guvernul intenționează să implementeze un model modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale și dorește să preia cele mai bune practici internaționale în acest domeniu.

Actualul sistem de alimentație în școli și grădinițe din țara noastră este depășit și se confruntă cu mai multe probleme. Între acestea – lipsa personalului calificat, salariile mici, procesul anevoios și ineficient de achiziții, utilajul învechit, cheltuieli neargumentate și utilizarea ineficientă a banilor publici. În opinia specialiștilor, aceste probleme pot fi depășite prin implementarea unui concept modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale, iar modelul lituanian ar putea fi un exemplu în acest sens. Acesta se bazează pe externalizarea serviciilor, fapt ce asigură mai multă eficiență în administrarea resurselor și contribuie la îmbunătățirea calității alimentației. De asemenea, este implementat un sistem informațional, care oferă părinților posibilitatea să monitorizeze online alimentarea copiilor. În funcție de mărimea instituției, bucatele pot fi pregătite pe loc sau furnizate de compania de catering. Sunt optimizate și cheltuielile de logistică și achiziție.

În urma discuțiilor, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor și ai companiei lituaniene pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea noului model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul din raioanele țării.

Posibilitățile de reorganizare și îmbunătățire a alimentației copiilor și elevilor în școli și grădinițe au fost examinate, astăzi, la întrevederea Prim-ministrul Pavel Filip cu reprezentantul unei companii din Lituania. Aceasta are o experiență de peste 15 ani în domeniu și asigură, în prezent, alimentația publică în mai multe instituții educaționale din țările Baltice și din Ucraina.

Citește mai departe

Educație

La Cantemir, elevii învață despre comunicarea interetnică și tolerantă

Publicat

pe

În perioada septembrie-octombrie 2018, Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională organizează o serie de seminare pentru elevii instituțiilor gimnaziale din raionul Cantemir. Seminarele sunt organizate în cadrul proiectului „Promovarea comunicării interetnice și a toleranței în rândul elevilor din raionul Cantemir”.

În cadrul seminarelor, sunt implicați tineri cu vârsta cuprinsă între 10-16 ani, inclusiv  reprezentanți ai diferitor etnii (rusă, bulgară, găgăuză, romă), dar și cu necesități speciale.

Scopul proiectului constă în sporirea cunoștințelor și buna înțelegere a specificității etniilor și promovarea dialogului interetnic, inclusiv a toleranței față de orice persoană, indiferent de gen, rasă sau necesitate specială. Creșterea numărului activităților care contribuie substanțial la dezvoltarea educațională a tinerilor este unul din obiectivele seminarelor.

La unison, participanții consideră că armonia etnică este esențială pentru dezvoltarea echilibrată a elevilor. Această activitate, pe lângă partea teoretică, cuprinde exerciții în grup și de rol pentru ca tinerii să înțeleagă aspectul practic al interacțiunii între diferite comunități etnice.

Participarea și dorința elevilor a demonstrat că aceștia sunt interesați de tematică și consideră că aceasta reprezintă temelia dezvoltării armonioase a unei comunități. „Atitudinea pozitivă și acceptarea identității le permite tinerilor să nu fie complexați de atitudinea societății și percepțiile adânc înrădăcinate”, a menționat unul dintre participanții prezenți la seminar.

Acest proiect este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile acestor activități și postări aparțin Centrului de Instruire și Dezvoltare Educațională și nu reflectă neapărat pe cele ale finanțatorului.

Asociația Obștească „Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională” este o organizație non-profit, fondată în anul 2017, care contribuie la instruirea și implementarea programelor educaționale, civice, culturale și sociale.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com