Factori de decizie ai Primăriei capitalei vor fi cercetaţi penal în baza unui material jurnalistic

Procuratura a anunţat astăzi că s-a autosesizat în baza materialelor apărute recent în presă, potrivit cărora, administraţia publică locală a alocat 2,2 milioane de lei pentru reparaţia grădiniţei nr.50 din sectorul Rîşcani al capitalei, pentru creareai condiţiilor unei şcoli pentru copiii cu dizabilităţi, iar o organizaţie neguvernamentală, amplasată în incinta respectivei grădiniţe, refuză să elibereze sediul primit în locaţiune în baza unui contract încheiat cu Primăria încă în anul 2001.

Pentru a verifica toate circumstanţele cazului, Procuratura a iniţiat un proces penal, investigaţiile relevînd că, deşi, încă pe 3 ianuraie 2012 expirase termenul contractului de locaţiune, nici pînă în prezent, factorii de decizie ai Primăriei capitalei nu au făcut nimic pentru a elibera spaţiului ocupat ilegal de Fundaţia „Ecoul Cernobîlului”.

Ca urmare a intervenţiei, administraţia publică locală şi-a revendicat, la începutul acestei săptămîni, drepturile asupra imobilului, fiind asigurată integritatea şi paza sediului respectiv, Fundaţiei fiindu-i acordat termen pentru ridicarea bunurilor.

Prin urmare, în rezultatul abaterilor grave constatate, Procuratura municipiului Chişinău a pornit o cauză penală conform art.329 Cod Penal, pe faptul neglijenţei în serviciu, reţinută în acţiunile funcţionarilor administraţiei publice locale la gestionarea patrimoniului municipal.

În procesul investigaţiilor s-a mai stabilit că, în anul 1997, Fundaţia „Ecoul Cernobîlului” a mai primit în locaţiune de la Primărie un spaţiu nelocativ cu o suprafaţă totală de 175 m.p. pe str.Florilor din sectorul Rîşcani pentru amplasarea oficiului. Peste cinci ani, preşedinta Fundaţiei a privatizat încăperea, pe care, în anul 2010 a donat-o fiului său.

Procuratura va informa despre evoluţia acţiunilor de urmărire penală pe acest caz.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.