Connect with us

Social

Două grădinițe și un liceu vor fi reabilitate prin Programul japonez ”Kusanone”

Publicat

pe

Două grădinițe și un liceu din Republica Moldova vor fi reabilitate prin Programul japonez ”Kusanone”. Cele trei proiecte în valoare de 174 599 dolari prevăd renovarea și dotarea cu echipamente moderne a instituților de învățământ.

Ceremonia oficială de semnare a contractelor de grant pentru educație și sănătate oferite de Guvernul Japoniei prin intermediul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană ”Kusanone” a avut loc astăzi la Chișinău.

Astfel, în anul 2018, în domeniul educației vor fi implementate 3 proiecte în valoare de 174 599 dolari.

De primul proiect – Îmbunătățirea mediului de învățământ la grădinița pentru copii cu deficiențe de vedere, în sumă de 100 795 dolari, care presupune  renovarea ferestrelor, ușilor și acoperișurilor va beneficia Organizația non-guvernamentală ”Curcubeul”.

Un proiect ,”Kusanone” în valoare de 34 725 dolari va obține grădinița din satul Căpriana, r-nul Strășeni. Proiectul prevede dotarea instituției cu echipamente moderne pentru bucătărie și spălătorie.

Cel de-al treilea proiect în sumă de 39 079 dolari va merge către Liceul Teoretic ”Constantin Stere” din mun. Soroca și va contribui la renovarea blocurilor sanitare și a lavoarelor de la cantine.

Programul ”Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada anilor 2010-2012 în domeniul educației au fost implementate 3 proiecte în valoare de circa 185 mii dolari care au contribuit la reabilitarea infrastructurii școlii din  s. Hîrtopul Mare, r-nul Criuleni, Gimnaziului nr. 93 din Gratiești și a Școlii primare din satul Lozova, r-nul Strășeni, precum și proiectul – Ameliorarea mediului sanitar şi educaţional în instituţia de învăţământ din satul Ecaterinovca, în sumă de 79.102 dolari.

În anii 2016-2017  un alt proiect ”Kusanone ” a fost implementat în instituția specializată grădinița-creșă nr. 12  din mun. Bălți. Proiectul, în valoare de 84 831 dolari a avut drept scop  îmbunătățirea condițiilor de învățământ în şcoală, fiind schimbate uşile şi acoperişul, dar și procurate computere speciale pentru copii cu deficiențe de văz.

Menționăm că beneficiari ai proiectelor ”Kusanone” au fost și instituțiile de cultură. Astfel, în anul 2016 Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a obținut un grant pentru dotarea cu echipamente multimedia.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Peste 100 de tractoare, achiziționate în cadrul proiectului 2KR, transmise fermierilor moldoveni

Publicat

pe

De către

Peste 100 de tractoare, achiziționate în cadrul proiectului 2KR, au fost transmise astăzi fermierilor moldoveni. Cele 106 tractoare au fost procurate din contul tranșei a zecea a grantului oferit de Guvernul Japoniei pentru implementarea proiectului „Agricultura conservativă – dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a soiurilor în Republica Moldova” (2KR).

Până în prezent, peste 4000 de agricultori și-au achiziționat tehnica necesară în cadrul acestui proiect, în condiții avantajoase: plată în rate, dobânda zero, fără garanție bancară sau gaj și cu posibilitatea de extindere a termenului de onorare a plăților.

„În plus, au fost create premise pentru ca oamenii să lucreze acasă. În această perioadă au fost create peste 30 de mii de locuri de muncă”, a spus premierul Pavel Filip, prezent la ceremonia de transmitere.

Totodată, Pavel Filip a menționat că, în epoca informațională, este necesară și o schimbare în agricultură. Astfel, premierul a venit cu un îndemn către fermieri.

 „Vom face agricultură performantă atunci când vom utiliza tehnică modernă, atunci când vom veni cu tehnologii noi. Această posibilitate pe care ne-o oferă Guvernul Japoniei trebuie utilizată din plin”, a spus oficialul.

Pavel Filip a mai spus că pe piața Japoniei se comercializează vin moldovenesc, acesta fiind considerat un vin de calitate.

 „În același timp, eu cred că există încă multe rezerve și potențial. Știu că aceste tractoare au fost adaptate special pentru munca în vii și livezi.  Dacă avem aici fermieri care le vor folosi în vii și mai apoi vor produce vin, aveți ocazia să găsiți tot astăzi și piață de desfacere”, a mai spus premierul.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a relevat relațiile de prietenie dintre cele două țări. Oficialul a spus că Japonia va continua să susțină dezvoltarea Republicii Moldova, crearea locurilor de muncă și proiectele cu impact pozitiv asupra vieții oamenilor.

În total, în cadrul proiectului 2 KR au fost acordate granturi în valoare de 24,5 milioane de dolari. Acestea sunt oferite sub formă de tehnică agricolă, până în prezent fiind procurate aproape 9000 de unități.

Citește mai departe

Social

Peste 32 000 țigarete, ce urmau să ajungă ilegal în țări europene, depistate într-o singură zi de vameși și polițiști de frontieră

Publicat

pe

De către

Peste 32 000 de țigarete au fost depistate duminică,6 mai, de către echipele mixte de control, formate din vameși și polițiști de frontieră. Produsele din tutun au fost reținute în vederea confiscării, iar contravenienților le-au fost aplicate amenzi de până la 4 500 lei.

Primul caz a fost raportat de către vameșii de la Leușeni, după ce, imaginile prelevate de scaner au indicat prezența unor obiecte suspecte în podeaua unui BMW X5.

În urma demontării acesteia, au fost descoperite 20 000 de țigarete marca ”Marlboro”, marcate cu timbru de acciz la RM. Conform procedurii, șoferul a fost amendat, iar autoturismul – indisponibilizat.

Celelalte două tentative au fost consemnate pe aeroportul din Chișinău, în cadrul inspectării bagajelor pasagerilor curselor spre Dublin și Londra.

Urmare a reacției câinelui de serviciu al Vămii a fost luată decizia verificării a două dintre bagaje, unde au fost găsite câte 6 200 de țigarete de diverse mărci.

În ambele cazuri, valizele erau înregistrate pe numele a doi conaționali, care au fost identificați și sancționați conform legislației în vigoare.

Citește mai departe

Social

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova organizează o nouă ediție a Orășelului European

Publicat

pe

De către

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova organizează pe 12 – 13 mai o nouă ediție a Orășelului European, unde vizitatorii vor avea posibilitatea de a se bucura de cultura și bucătăria europeană și nu numai, prin intermediul prezenței Ambasadelor Statelor Membre ale UE și a țărilor partenere.

În acest an, Orășelul European invită toți vizitatorii în Grădina Publică “Ștefan cel Mare”, cu începere de la orele 13:00.

În cadrul Orășelului European se vor regăsi corturi cu prezentări ale proiectelor finanțate de UE, unde se va putea afla informații interesante despre asistența acordată de Uniunea Europeana pentru a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova.

De asemenea, evenimentul oferă vizitatorilor posibilitatea de a se bucura de cultura și bucătăria europeană și nu numai, prin intermediul prezenței Ambasadelor Statelor Membre UE și a țărilor partenere.

Tradițional, Orășelul European va găzdui un Festival de Film și Cultură Europeană, care va fi lansat pe 13 mai la orele 13:00.

Pe parcursul zilei, publicul va avea ocazia să participe la o serie de activități menite să ofere o imagine de ansamblu a diversității culturale europene, cu ecranizări de filme europene, spectacole de muzică clasică și jazz, susținute de către Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, formația FunCOOLio (Latvia) și TRIGON (Republica Moldova).

De asemenea, Festivalul de Film și Cultură Europeană va fi organizat în mai multe localități din toată țara, în perioada 13 mai – 3 iunie.

Vizitatorii orășelului vor avea posibilitatea să participe la lecții de limbi străine, să guste din bucătăriile tradiționale europene, precum și să afle informații despre asistența UE.

Citește mai departe