Connect with us

Important

Două accidente grave. Salvatorii au descarcerat şoferii prinşi între fiarele automobilelor

Publicat

pe

Două accidente grave s-au produs ieri pe traseele naţionale, iar salvatorii au intervenit la descarcerarea mai multor persoane.

Primul accident, în care a fost nevoie de ajutorul salvatorilor, a avut loc ieri dimineața la ora 04.40. În apropierea localității Budești, a avut loc un impact între două autovehicule de model „Hyndai” și „WV Pasat”.

În consecință, ambii conducători auto au rămași prinși între fiarele automobilelor. Pompierii au intervenit la fața locului și au reușit să deblocheze șoferul viu în vârstă de 30 de ani din autoturismul „Hyndai” și trupul neînsufleţit al conducătorului auto din automobilul de model „WV Pasat”.

Lucrările de descarcerarea au fost efectuate de două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului salvatori și pompieri Ciocana și Detașamentul Căutare Salvare nr.1.

Toate circumstanțele producerii accidentului urmează a fi stabilite de organele de drept.

Un alt accident s-a produs în seara zilei de ieri la ora 17.22 la intersecția străzilor Muncești și Frumușica din mun. Chișinău. Aici un autovehicul de model „Opel Corsa” s-a tamponat frontal cu un autovehicul de model „Dacia Sandero”.

În consecință, șoferul din prima mașină în vârstă de 26 de ani cu diverse traumatisme a rămas blocat între fiare. Pentru intervenție au fost mobilizați pompierii Detașamentului salvatori și pompieri sec. Botanica. Bărbatul a fost descarcerat și predat serviciului medical de urgență.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI amintește că în situații de risc și accidente, oamenii pot apela neîntârziat Serviciul 901.

Citește mai departe

Important

Candu i-a cerut lui Dodon să promulge legile revotate de Parlament. Ce a declarat şeful statului

Publicat

pe

De către

Legile revotate de Parlament, săptămâna trecută, au fost semnate și transmise astăzi președintelui Igor Dodon pentru a fi promulgate, a anunţat astăzi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Oficialul şi-a exprimat speranţa că de data aceasta şeful statului va da dovadă de descernământ constituţional şi le va promulga, în caz contrar Parlamentul se va adresa Curţii Constituţionale.

Astăzi am semnat legile revotate săptămâna trecută în Parlament şi au fost expediate preşedintelui Dodon să fie promulgate. El este obligat să promulge legile votate a doua oară. În situaţia în care va refuza şi de această dată, bineînţeles, ne vom adresa Curţii Constituţionale, dar totuşi sperăm că are atâta discernământ constituţional şi înţelege ce înseamnă să respecte Constituţia“, a declarat Andrian Candu după şedinţa săptămânală de astăzi a Partidului Democrat.

Andrian Candu a precizat că în această problemă, guvernarea va merge “până la capăt”. “Cu regret, în această confruntare care nu ar trebui să fie pentru că fiecare instituţie trebuie, le place sau nu le place, să respecte legea şi Constituţia”, a adăugat politicianul.

Pe de altă parte, preşedintele Igor Dodon a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că, cel mai probabil, va promulga legile revotate de Parlament, însă se va adresa şi el Curţii Constituţionale ca să verifice constituţionalitatea acestora.

“Constituţia obligă preşedintele ţării să promulge legile după ce au fost votate a doua oară şi ele vor fi promulgate. Da, preşedintele ţării, dacă nu este de acord cu legea X, Y, oricare dintre ele, se adresează la Curtea Constituţională pentru a spune că sunt anticonstituţionale”, a menţionat Igor Dodon.

Preşedintele a precizat că, în cazul legilor revotate de Parlament, după ce va discuta cu sindicatele şi cu academicienii, acestea vor fi, cel mai probabil, promulgate, iar ulterior vor fi transmise la Curtea Constituţională ca să fie verificată constituţionalitatea acestora.

Precizăm că pe 21 septembrie Parlamentul a menținut votul exprimat anterior pentru legile remise spre revotare de șeful statului.

Astfel, deputații au revotat Legea cu privire la energetică, Legea cu privire la tichetele de masă, Legea pentru modificarea și completarea Codului muncii, Legea cu privire la prevenirea și combaterea terorismului,  Legea cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova și alte trei Legi de modificare și completare a unor acte legislative.

Potrivit art.93 din Constituție, preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, preşedintele promulgă legea.

Citește mai departe

Cultură

170 de hrisoave basarabene din perioada ţaristă vor fi restaurate cu suportul SUA

Publicat

pe

De către

Aproximativ 170 de hrisoave basarabene din perioada ţaristă (1812-1917) de la  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova vor fi restaurate în cadrul unui proiect finanțat de Ambasada SUA, prin intermediul Fondului Ambasadorilor pentru Salvgardarea Culturală.

În cadrul proiectului, care se va desfășura până în primăvara anului 2019, va avea loc modernizarea proceselor de conservare, restaurare și expunere a documentelor de patrimoniu în cadrul Bibliotecii.

În ajutorul bibliotecarilor din Biblioteca Națională vor fi oferite echipamente speciale de: curățare, dezinfecție, creare microclimă, mobilier specializat pentru expunerea documentelor de partimoniu.

În cadrul evenimentului de lansare a proiectului, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc a remarcat că în colecția Bibliotecii Naționale se regăsesc importante documente de patrimoniu, care odată restaurate vor constitui o sursă temeinică pentru cercetători.

Ministrul a mulțumit Ambasadei SUA la Chișinău şi ambasadorului James D. Pettit pentru susținerea acestui proiect semnificativ în vederea conservării colecției de carte rară.

La rândul său, James D. Pettit, ambasadorulSUA la Chișinău, a menționat că Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservare Culturală promovează a gamă largă de proiecte de valorificare a patrimoniului cultural al Moldovei.

Prin susținerea proiectelor de salvgardare a siturilor, colecțiilor și tradițiilor Fondul Ambasadorilor contribuie la repunerea lor în circuitul cultural și la relevanța lor pentru generațiile viitoare”, a afirmat ambasadorul.

Astfel, în cadrul proiectului, vor fi elaborate și programe de formare pentru: bibliotecari, cercetători, specialiști în conservare şi restaurare documentară, conduse de experții din străinătate. În cadrul Simpozionului Științific Internațional, care va avea loc în vara anului 2018, participanţii vor cunoaște rezultatele cercetărilor istorice şi bibliografice, inclusiv și a Hrisoavelor basarabene.

Hrisoavele basarabene reprezintă sursa primară de informaţie pentru cercetători, unele dintre acestea fiind singurele documente în limba română, ce reflectă evenimentele locale și internaționale din acea perioadă. Participanţii vor cunoaște și alte Hrisoave Basarabene ce oglindesc viața orașului Chișinău.

Citește mai departe

Important

Consilier al oraşului Codru, reţinut pentru noi capete de acuzare

Publicat

pe

De către

Procurori şi poliţişti din Chişinău  au reţinut astăzi un consilier din oraşul Codru, acesta fiind pus sub învinuire pentru dobândirea ilicită a bunurilor mai multor persoane prin înșelăciune şi abuz de încredere, precum şi abuz de serviciu, săvârșit la gestionarea activităţii a două organizații comerciale, soldată cu urmări grave.

De notat că, învinuitul este inculpat şi în alte două cauze penale, deferite anterior justiţiei pentru săvârşirea infracţiunilor de fals şi samavolnicie.

Astfel,  în 1991 acesta a fost condamnat de către judecată, fiindu-i aplicată pedeapsă cu muncă corecțională pe un termen de 2 ani cu reținerea din salariu 20%.

În 2007 a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale prin înșălăciune și pentru falsificarea documentelor, fiindu-i aplicată pedeapsa cu muncă neremunerată pe un termen de 240 ore.

De asemenea, a fost cercetat în 2009 pentru practicarea ilegală a activității de întreprinzător, cauza penală fiind clasată în urma„amnistiei”.

În 2015 a fost condamnat pentru violență săvârșită asupra unei persoane cu funcții de răspundere, fiindu-i aplicată pedeapsa cu muncă neremunerată pe un termen de 200 ore.

Persoana, dacă va fi găsită vinovată, riscă pedeapsa cu închisoarea de la 8 la 15 ani.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Important16 minute în urmă

Candu i-a cerut lui Dodon să promulge legile revotate de Parlament. Ce a declarat şeful statului

Legile revotate de Parlament, săptămâna trecută, au fost semnate și transmise astăzi președintelui Igor Dodon pentru a fi promulgate, a...

Cultură2 ore în urmă

170 de hrisoave basarabene din perioada ţaristă vor fi restaurate cu suportul SUA

Aproximativ 170 de hrisoave basarabene din perioada ţaristă (1812-1917) de la  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova vor fi restaurate în...

Important3 ore în urmă

Consilier al oraşului Codru, reţinut pentru noi capete de acuzare

Procurori şi poliţişti din Chişinău  au reţinut astăzi un consilier din oraşul Codru, acesta fiind pus sub învinuire pentru dobândirea...

Important3 ore în urmă

Chișinăul va fi, în anul 2018, Capitala Mondială a Turismului Vinicol

Republica Moldova va deveni, în 2018, Capitala Mondială a Turismului Vinicol, urmând să gazduiască ediția a III-a a Conferinței Globale...

Economie3 ore în urmă

Pe piețele internaționale sunt solicitate merele roşii, iar producătorii din R.Moldova trebuie să se adapteze la cererea pieței

„Merele de culoare roșie sunt tot mai solicitate de consumatori de pe piețele internaționale, iar producătorii agricoli trebuie să se...

Important4 ore în urmă

Doi bărbaţi din Bălţi, reţinuţi de CNA. Ar fi pretins 800 de euro pentru a salva un tânăr de la armată

Doi bărbați din Bălți au fost reținuți astăzi de ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii anticorupție. Aceștia sunt bănuiți...

Social4 ore în urmă

Agenția Medicamentului a dispus ieftinirea a 251 de medicamente în medie cu 11%

Prețul a 251 de denumiri de medicamente a fost scăzut în medie cu 11%. Aceasta după ce Agenția Medicamentului și...

Advertisement

Opinii