Connect with us

Justiție

Dosarul ASEM: Doi lectori se vor afla în arest la domiciliu, iar altul sub control judiciar. Trei intermediari – în arest preventiv

Publicat

pe

Doi lectori. reţinuţi în dosarul examenelor fraudate de la ASEM, se vor afla în arest la domiciliu, iar altul sub control judiciar. Trei intermediari au primit câte 30 de zile de arest preventiv. Decizia a fost luată astăzi de magistraţii Judecătoriei Chişinău, oficiul Buiucani.

Procurorul pe acest caz, Mariana Botezatu, a declarat presei că urmărirea penală este la etapa incipientă, iar procurorii documentează schema infracțională prin diferite măsuri speciale de investigație. Potrivit ei, unii suspecți conlucrează cu organul de urmărire penală.

”Așa cum s-a menționat anterior, există o bănuială rezonabilă că persoanele acționau în cadrul unui grup criminal organizat. Intermediarii primeau de la studenți mijloace bănești ce nu li se cuvin, iar apoi le transmiteau la profesori, precum și altor intermediari. Relevant este că din sumele respective, își rețineau și ei careva mijloace bănești. Această schemă infracțională a durat un timp îndelungat, noi documentăm prin diferite măsuri speciale de investigație, urmărirea penală este la etapa incipientă”, a declarat procurorul Mariana Botezatu.

CNA a anunțat astăzi că peste 2 000 000 de lei, în diferită valută, au fost ridicaţi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor, operate în dosarul ASEM.

Amintim că, marţi, 5 iunie, 9 persoane, între care angajaţi ai Academiei de Studii Economice din Moldova și intermediari din afara instituției, au fost reţinute, fiind bănuite de organizarea unei reţele de corupţie prin intermediul căreia soluţionau promovarea examenelor contra-cost.

Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul – între 400 si 550 de euro.  În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Justiție

Patru moldoveni și un turc au prejudiciat statul cu peste cinci milioane lei

Publicat

pe

De către

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat astăzi că a finalizat urmărirea penală în cauza penală de evaziune fiscală a întreprinderilor, ce au condus la neachitarea impozitelor de peste cinci milioane de lei.

Potrivit cirmstanțelor cauzei penale, 4 cetățeni ai Republicii Moldova, rude apropiate între ei, împreună cu un cetățean al Turciei, au gestionat din umbră două întreprinderi cu genul de activitate realizarea fructelor, legumelor și verdețurilor de import, unde indicau în actele fiscale date denaturate privind prețul de facto al mărfurilor livrate, precum și realizarea acestora fără eliberarea bonurilor fiscale sau a facturilor fiscale.

La finalizarea urmăririi penale și prezentării probelor acumulate pe parcursul urmăririi penale, învinuiții au achitat prejudiciul cauzat bugetului de stat ce depășește 5 milioane lei.

Dacă instanța de judecată îi va recunoaște vinovați de comiterea infracțiunii incriminate, învinuiții riscă pedeapsa în mărime de la 3350 la 5350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoanele juridice pedeapsa cu amendă în mărime de la 4000 la 7000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Citește mai departe

Justiție

Un antreprenor din Pelenia, trimis în judecată pentru estorcarea a 10 000 euro

Publicat

pe

De către

Un antreprenor din satul Pelenia, raionul Drochia, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență. Aceasta după ce a fost denunțat de o persoană de la care antreprenorul a estorcat bani.

Urmare a efectuării acțiunilor de urmărire penală, s-a constatat că învinuitul, susținând că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Inspectoratului de Poliție și Procuraturii raionului Drochia, în gestiunea cărora se afla o cauză penală intentată pe furt, autorii cărora erau reținuți pe un termen de 72 ore, a pretins și a primit de la rudele persoanelor reținute și de la persoane implicate în furt, suma de 10 000 de euro.

În schimbul banilor, învinuitul urma să influențeze persoanele publice din cadrul autorităților menționate, pentru eliberarea celor reținuți și emiterea unei hotărâri favorabile în interesul acestora.

Fapta inculpatului a fost calificată drept trafic de influență săvârșit în proporții mari, iar pe bunurile acestuia au fost aplicate sechestre în valoare de 10 000 euro.

Dacă acesta va fi găsit vinovat, inculpatul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 6 ani, ori amendă în mărime de la 3000 u.c pînă la 4000 u.c. (150 000-200 000 lei).

Citește mai departe

Justiție

Cinci directori de firmă. trimiși în judecată pentru trucarea licitațiilor publice

Publicat

pe

De către

Cinci antreprenori vor fi deferiți justiției, fiind învinuiți de corupere activă și abuz de serviciu, cu cauzarea daunelor în proporţii considerabile drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice reprezentate de instituțiile statului, soldate cu urmări grave.

Din materialele cauzei, s-a constatat că Fondul Ecologic Naţional din cadrul Ministerului Mediului finanţa proiecte ale administraţiei publice locale pentru achiziționarea lucrărilor de aprovizionare cu apă a diferitor localități din raionul Strășeni.

Drept urmare, primăriile beneficiare de finanţare au organizat licitaţii publice pentru efectuarea lucrărilor sau procurarea obiectelor, iar resursele financiare, în acest sens, au fost acordate de către Ministerul Finanţelor și parțial, de administrația publică locală.

În fapt, instigatorul, proprietar al mai multor societăți comerciale, gestionate de rudele și prietenii acestuia, i-a determinat pe ultimii să participe la licitațiile organizate de primăriile beneficiare ale lucrărilor de apeduct, asigurând astfel numărul necesar de participanți pentru validarea desfășurării licitației.

În continuare, prin înțelegere prealabilă cu primarii localităților beneficiare, agentul economic câștiga licitația, deși conform legislației se desemnează câștigătoare oferta cu cel mai mic preț.

După desfășurarea mai multor licitații cu încălcări, anulate de către Agenția de Achiziții Publice, antreprenorul, prin intermediul unei firme gestionate de soția sa, a fost desemnat câștigător și a semnat un contract de antrepriză pentru efectuarea lucrărilor de canalizare într-o comună din Strășeni, la un preț de 17 946 487,57 lei, deși oferta cea mai mică plasată de o altă societate comercială constituia 11 317 530,86 lei.

Diferența de bani între oferta desemnată câștigătoare și cea mai mică ofertă este de 6 628 956,7 lei, ceea ce reprezintă, conform legislației penale, daune în proporții deosebit de mari cauzate bugetului de stat, în special instituțiilor care gestionează cheltuirea banilor publici – Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor, acțiuni calificate drept urmări grave.

În cadrul urmăririi penale, învinuiții au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, iar dacă instanța îi va găsi vinovați, instigatorul, aflat la moment în arest la domiciliu, riscă o pedeapsă de la 6 la 12 ani de închisoare, o amendă de la 6000-8000 u.c, cu privarea de dreptul de a exercita anumite activități și chiar lichidarea persoanei juridice; iar coparticipanții pot fi impuși la achitarea unei amenzi de la 650-1150 u.c., închisoare de până la 3 ani, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. De asemenea aceștia pot fi impuși la achitarea cheltuielilor de judecată în sumă de 47 064,55 lei.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat au fost aplicate sechestre pe bunuri ale instigatorului în valoare totală de 3 662 895 lei.

Citește mai departe