Din 1 septembrie copiii din clasa întâi vor studia educația digitală

Din 1 septembrie copiii din clasa întâi vor studia educația digitală. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării elaborează, în prezent, conceptul modulului educație digitală, parte componentă a disciplinei educație tehnologică, care va fi studiat începând cu 1 septembrie de către elevii din clasa întâi.

În același timp, pentru pregătirea profesorilor, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” va fi lansat proiectul pilot „Clasa viitorului”, care presupune crearea unui centru de perfecționare dotat cu echipamente de ultimă generație.

„Industria IT, educația reprezintă viitorul Republicii Moldova. În epoca informațională, scopul educației este nu doar de a genera cunoștințe, ci de a oferi posibilități pentru ca un copil să se inventeze, să se descopere, astfel încât să producem generații capabile să creeze, generații care dau dovadă de creativitate, ingeniozitate și gândire out-of-the-box”, a spus Pavel Filip la Moldova ICT Summit.

Șeful Executivului s-a referit și la obiectivele Strategiei Moldova Digitală 2020 – dezvoltarea infrastructurii IT, a conținutului digital, a competențelor digitale și asigurarea securității cibernetice. De asemenea, un alt document important este Strategia de creștere a competitivității industriei IT.

În acest scop, a fost creat  primul parc IT din țara noastră și deschis Centrul de excelență Tekwill. Pe viitor, se planifică deschiderea unor centre similare la Bălți și Cahul, dar și a încă unuia în capitală.

Totodată, premierul a specificat că elaborarea politicilor și reglementărilor pentru domeniul IT este un exercițiu dificil, în condițiile în care sectorul se dezvoltă mult mai repede.

De aceea, Pavel Filip a venit cu un îndemn: „Nu așteptați reglementări și politici din partea Guvernului, continuați așa cum sunteți inspirați și atunci când aveți ceva nou – puneți în aplicare”.

În acest an, Moldova ICT Summit 2018 a reunit peste 400 de participanți. Evenimentul este organizat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și al Guvernului Suediei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.