Diferența de abordare care a dus la 5% de fumători în Suedia, în timp ce în R. Moldova se menține rata de 25%

În Republica Moldova rata fumătorilor printre populația adultă este de 25,3%, în timp ce în Suedia aceasta este de doar 5%. Iar diferența enormă nu este cauzată de psihologia diferită a oamenilor sau de costul țigărilor, dar de abordarea diferită a autorităților. În Suedia, spre deosebire de alte state, inclusiv Republica Moldova, politica autorităților nu este bazată doar pe prevenirea și  lupta împotriva fumatului, dar și pe politici de reducere a riscurilor pentru fumătorii existenți. Iar această practică, după cum vom vedea și în continuare dă rezultate notabile.

Reducerea riscurilor vs. lupta contra fumatului

Suedia este pur și simplu o excepție printre țările membre ale Uniunii Europene în condițiile în care rata fumătorilor este de 5%, în timp ce în celelalte țări membre, aceasta este între 16% și 36%, după cum arată datele Eurobarometrului pentru luna mai 2017. Explicația este mai simplă decât ar părea la prima vedere – este vorba de strategia de reducere a riscurilor, după cum comentează ieri într-un amplu material la această temă prestigioasa publicație Bloomberg.

„Suedia a adoptat o strategie de “reducere a riscurilor”: a înlocuit în mare măsură țigările cu un produs care furnizează consumatorilor atât nicotină, cât și tutun, dar nu crește riscurile de îmbolnăvire și  deces din cauza fumatului. Acest produs se numește snus”. Este vorba de pungi cu tutun, similare cu pachețelele de ceai, pe care consumatorii le țin în gură. Acest produs nu afectează sănătatea celor din jur, deoarece nu scoate fum, în plus, experții spun că și efectele asupra fumătorului sunt net mai mici decât ale țigărilor.

 Alternative

După cum au subliniat Kenneth E. Warner și Harold A. Pollack într-un articol din „Atlantic” din 2014, “Suedia are cea mai scăzută rată a mortalității la bărbați din cauza cancerului pulmonar din Europa,  precum și cea mai scăzută rată a mortalității masculine din cauza bolilor cardiovasculare legate de fumat și alte tipuri de cancer care pot fi atribuite tutunului. ” Chiar și riscul de cancer oral este doar puțin mai mare decât pentru cei care nu sunt utilizatori, notează Bloomberg.

Snusul nu este singura alternativă pentru țigările clasice. Un raport al Colegiului Regal al Medicilor a concluzionat că fumatul țigărilor electronice este “cel puțin 95 la sută mai puțin riscant” decât fumatul, că dispozitivele de acest gen ar trebui să fie disponibile pe scară largă și că medicii ar trebui să încurajeze fumătorii să le folosească în loc de fumat. Mai mult decât atât, milioane de oameni au lăsat fumatul după utilizarea acestor produse. Iar acolo unde aceste produse sunt permise prin lege, rata fumătorilor scade mult mai rapid decât acolo unde sunt interzise.

O dovadă că soluțiile de alternativă reduc rata de fumători este, din nou, exemplul Suediei. În această țară, în anii 80 ai secolului trecut, rata de fumători era de 34%.

Ce se întâmplă în R. Moldova?

În anul 2014, 25,3% dintre maturii din Republica Moldova erau fumători. În anul 2016, numărul de fumători a rămas același, în pofida politicilor drastice împotriva fumatului, inclusiv a binecunoscutelor și controversatelor amendamente la Legea privind controlul tutunului, votate în anul 2015. Una din principalele probleme este că politicile statului nu oferă alternative. Ele pur și simplu interzic fumatul în locuri publice, localuri, ș.a.m.d., dar asta nu duce la reducerea numărului de fumători ci doar le provoacă unele inconveniențe, care, deseori îi înrăiesc și mai mult.

Autoritățile pretind că lupta împotriva fumatului are drept scop prevenirea îmbolnăvirii cetățenilor. În acest caz, trebuie schimbată atitudinea statului față de fumători. Să nu-i mai prezinte ca pe niște leproși care trebuie separați de restul societății. Este nevoie să le fie oferite alternative care îi vor ajuta să se lase singuri de fumat. Este nevoie de politici care să reducă riscurile pentru fumători. Pentru că dacă anual mor milioane de oameni în accidente rutiere, nu interzici automobilele, dar le faci mai sigure, iar pe șoferi mai responsabili.

„De fapt, Suedia a realizat un experiment important, unul pe care avocații pentru controlul tutunului spuneau de peste 30 de ani că doreau să-l vadă – ce se întâmplă atunci când, în loc să se bazeze exclusiv pe încercarea de a-i face pe oameni să renunțe la fumat, le oferiți o soluție de nicotină fără carcinogeni care vin cu fumatul? Răspunsul este că fumătorii vor accepta această soluție. Și dacă o vor face, decesele legate de fumat vor scădea dramatic”, notează Bloomberg, referindu-se la exemplul Suediei.

Un exemplu în acest sens poate oferi și Japonia, unde tehnologia heat-not-burn (care nu arde tutunul) devine tot mai populară. Acest produs nu arde, ci doar încălzește tutunul, iar în acest proces este generat un aerosol care conține nicotină. Produsul este mai puțin dăunător decât țigările clasice. Iar în Japonia, potrivit unor date, datorită acestei tehnologii peste un milion de oameni au renunțat la fumat.

Publicația face referire la diferența mare dintre numărul de fumători din Suedia și celelalte state, menționând că abordarea suedeză este ce care a contribuit la un număr atât de mic de fumători. „Dacă Occidentul speră într-adevăr să obțină o lume fără tutun până în 2040, Suedia a indicat calea. Ne place sau nu, reducerea riscurilor este singurul răspuns”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.