Decizia motivată prin care au fost invalidate alegerile locale din Chișinău

Judecătoria Chișinău a publicat hotărârea motivată a judecătoarei Rodica Berdilo prin care au fost anulate alegerile din 3 iunie și, respectiv, a fost respinsă validarea mandatului primarului ales Andrei Năstase.

Potrivit acesteia, ambii concurenți electorali, în ziua alegerilor, au îndemnat alegătorii la vot și au admis acțiuni considerate de către instanța de judecată, în temeiul unei hotărâri judecătorești irevocabile, ca fiind agitație electorală ilegală.

Instanța de judecată constată că rețeaua de socializare pe care concurenții electorali au făcut agitație electorală, considerată ilegală, a avut un impact deosebit de masiv asupra alegătorilor, fiind net superior agitației care ar putea fi efectuată prin intermediul ziarelor, întrunirilor, etc.

„În astfel de circumstanțe, instanța de judecată constată că, agitația electorală efectuată ilegal în ziua alegerilor, care a fost adresată unui număr de persoane, incontestabil mai mare decât diferența de voturi dintre candidați, atestă faptul, căalegerile, la finalul lor, au fost alterate prin comportamentul candidaților electorali”, se menționează în document.

De notat că în aceeași decizie se menționează că mesajele, calificate ca fiind agitație electorală în ziua alegerilor și, implicit, care constituie abatere, au fost vizualizate și distribuite spre vizualizare unui număr de persoane care, deși nu poate fi apreciat cu precizie, totuși, în mod incontestabil, este de ordinul zecilor de mii, respectiv un număr mai mare decât diferența de voturi dintre candidați în turul II.

Fiind cercetate în ședința de judecată, postările pe Facebook din 03 iunie 2018, cu conținut live video, care au fost calificate de către instanța de apel drept agitație electorală, a avut în total peste 250 000 vizualizări și multe distribuiri, care la numărul de alegători care au participat la votare (248 946) au o influență mare.

Instanța de judecată admite că numărul de vizualizări, la data efectuării dcreen-short-urilor poate fi mai mare decât cel din ziua alegerilor, dar nu esențial, întrucât unele din acestea s-au făcut după 17 ore, 19 ore, de la publicare, etc., și nu există motive plauzibile de a considera că numărul acestora a crescut preponderent după alegeri.

Instanța de judecată consideră necesar de a evalua impactul acțiunii de determinare a alegătorilor să voteze un anumit candidat și în funcție de prezența acestora la ambele tururi de scrutin.

Astfel, se constată o prezentă esențial mai mare a alegătorilor la vot în turul de scrutin din 03 iunie 2018, în care au fost admise încălcări al Codului electoral.

 

Hotarire motivata_alegeri locale

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.