De la hotel pentru deputați, la casă pentru combatanții din Transnistria

Combatanții războiului de pe Nistru care au intrat cu forța în blocul din spatele clădirii Parlamentului vor putea intra legal în posesia apartamentelor în care de facto locuiesc de mai bine de 13 ani. O decizie în acest sens a fost adoptată miercuri în plenul Parlamentului, la inițiativa vicepreședinților acestuia, Oleg Bodrug, Liliana Palihovici și Andrian Candu.

Potrivit deciziei, blocul din strada Corobceanu 1B va fi transmis în gestiunea Ministerului Construcțiilor, iar după ce va fi finisat, apartamentele vor fi oferite gratuit veteranilor războiului de pe Nistru, care nu au spațiu de locuit în municipiul Chișinău.

Totodată, combatanții a căror rude apropiate au locuință sau cei care le-au vândut sau donat în ultimii ani nu vor putea pretinde la apartamente gratuite.

Inițial, acest bloc a fost destinat unei „Case-hotel”, pentru deputații din Parlamentul Republicii Moldova. La 7 decembrie 2000, însă, au ocupat construcția ridicată pentru parlamentari.

În prezent, deși locuiesc în blocul cu pricina de peste 13 ani, combatanții nu au încheiate contracte pentru plata serviciilor de întreținere și achită doar energia electrică. Încălzirea și alte utilități sunt plătite din contul Parlamentului și costă peste 600 de mii de lei lunar.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.