Comunitatea Occupy Guguță își propune, timp de o lună, să colecteze 5000 dolari. Pentru ce vor fi cheltuiți banii — Moldova.org
Connect with us

Social

Comunitatea Occupy Guguță își propune, timp de o lună, să colecteze 5000 dolari. Pentru ce vor fi cheltuiți banii

Publicat

pe

Comunitatea Occupy Guguță lansează campania de crowdfunding “Occupay Guguță!” Vrem, timp de o lună, să colectăm 5000 de dolari.

Potrivit celor de la Occupy Guguță banii vor fi cheltuiți pe:

  • Resurse pentru menținerea spațiului din fața Cafenelei Guguță (rulotă, scaune, mese etc.), care să asigure permanența protestului nostru, dar și extinderea comunității noastre;

  • Printing de postere și fluturași și transport pentru ieșirea din Chișinău și răspândirea în comunități a protestului permanent;

  • Printing pentru editarea ziarului bi-săptămânal;

  • Materiale pentru proteste creative (carton, pânză, mături, panglici etc.);

  • Mobilizarea cetățenilor pentru protestul din 26 august.

Comunitatea Occupy Guguță protestează permanent deja mai bine de o lună. Vrem revenirea la un sistem democratic, unde guvernanții sunt aleși corect și transparent, unde guvernarea este legitimă și lucrează pentru cetățeni, unde instituțiile statului sunt funcționale și lucrează pentru beneficiul tuturor. Știm că majoritatea cetățenilor sunt nemulțumiți de această guvernare și vrem să îi îndemnăm să protesteze creativ.

Ne întrunim în fața Cafenelei Guguță. Aceasta este deschisă pentru oricine care aderă la revendicările grupului. În timpul zilei, funcționează un mic spațiu de co-working, iar serile sunt organizate evenimente: filme, discuții sau workshop-uri”, au declarat reprezentanții Occupy Guguță.

Comunitatea Occupy Guguță protestează spontan și creativ. Au fost la Parlament, la Primărie, la CEC, iar, săptămânal, merg la Președinție. De asemenea, va protesta la toate instituțiile care cred că sunt netransparente și guvernează în beneficiul unor persoane nealese și nelegitime.

Protestul permanent nu ține de o locație anume. Nu se întâmplă la evenimentele Occupy Guguță sau în fața Cafenelei. „El poate fi pe stradă, la lucru, în transportul public. El înseamnă orice act de demonstrare a nemulțumii copleșitoare care există în țară.

Scopul lui este de a arăta amploarea nemulțumirii care există în întreaga țară, dar și că cetățenii din toate colțurile țării, dar și din diasporă, să știe că ei nu sunt singuri. Că noi suntem mulți. Foarte mulți”, se mai arată în declarația acestora.

Revendicările Occupy Guguță sunt:

  1. Validarea mandatului primarului nou ales. Pentru că așa funcționează o democrație.

  2. Abrogarea sistemului electoral mixt.

  3. Reîntoarcerea Cafenelei Guguță în utilitate publică.

Celelalte revendicări sunt discutate și votate de către întreaga comunitate.

„Spre deosebire, de instituțiile statului, noi primim donații benevole și asigurăm transparența totală a cheltuielilor. Vom publica pe blogul nostru toate cheltuielile. Iar în caz că vom colecta mai mulți bani sau nu vom reuși să cheltuim toată suma, vom decide de comun acord cu donatorii ce să facem cu banii rămași (îi donăm pentru o anume cauză sau investigație etc.)”, au mai spus cei de la Occupy Guguță.

Occupy Guguță este o comunitate creată pe 24 iunie prin care protestul permanent se propune ca alternativă de acțiune civică.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Naționala Moldovei de robotică a câștigat medalia de bronz la olimpiada mondială FIRST Global Challenge 2018

Publicat

pe

De către

Echipa Moldovei, formată din 5 elevi: Cristian Comendant, Andrieș Copaci, Andrian Bocancea, Mihai Moglan, Nicolae Mihalache, ghidați de mentorul Florin Cazac, a luat bronzul la cea de-a doua ediție a olimpiadei mondiale de robotică FIRST Global Challenge (FGC) 2018, care a avut loc în Mexic în perioada 16-18 august și la care au participat selecționatele din 175 de țări, de pe 5 continente.

Olimpiada FIRST Global Challenge face parte din programele fundației din SUA — FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), ce are misiunea de a inspira generația viitoare să devină agenții schimbării în comunitățile lor și să dezvolte pasiunea pentru domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică). În Republica Moldova, educația STEM este implementată prin intermediul programului național de studiere a roboticii, guvernat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și finanțat de USAID și Suedia.

Tematica din acest an a competiției FGC a fost ”Impactul Energiei”, una din problemele globale. Având la dispoziție un set standard de piese, motoare și mecanisme, pe parcursul a 3 luni echipele participante au conceptualizat, construit și programat câte un robot agil, care a simulat pe teren producerea energiei din surse renovabile, în alianțe cu alte două echipe. Alianțele au alimentat centrale electrice, au lansat instalații de energie regenerabilă și au construit rețele de distribuție eficiente.

Astfel, pe lângă faptul că tinerii au concurat într-o competiție de robotică, participanții au avut ocazia să conștientizeze că problemele globale pot fi soluționate prin aplicarea tehnologiei, comunicare și cooperare.

Doina Nistor, director al Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Suedia: „Această victorie internațională este dovadă a talentului tehnologic pe care l-au cultivat tinerii moldoveni în cadrul Programului național de studiere a roboticii și confirmă strategia partenerilor strategici USAID și Suedia de a investi în educația în domeniul IT. Ne bucurăm că totul a început de la o inițiativă pilot în șase școli acum patru ani. Entuziasmul a crescut repede, iar în total peste 9000 de elevi au studiat robotica în 112 școli și 19 biblioteci.”

Florin Cazac, mentorul naționalei de robotică: „Mă bucur că am reușit să consolidez o echipă unită care a demonstrat rezultate excelente în construcția, programarea robotului, dar și capacitate de a reacționa rapid în alianțele cu alte țări. Specificul competiției constă în faptul că e nevoie de cooperare și negociere cu echipele altor țări și a face alianțe cu ele pentru a acumula punctaj mai mare. Noi am reușit să ne împrietenim cu aliații noștri, ceea ce ne-a permis să fim printre primele 3 echipe care au depășit 7000 de puncte în toate cele 8 runde de calificări”.

Este de menționat că nivelul olimpiadei a fost unul foarte înalt, iar la ceremoniile de deschidere și premiere au participat reprezentanții conducerii de vârf a Mexicului, oficialități din SUA, reprezentanții ambasadelor țărilor participante, astronauți, oameni de știință, ingineri și cercetători din domeniul energetic.

Reprezentanți ai sectorului privat au susținut participarea echipei de robotică din Moldova la competiția din Mexic. Peste 14 mii de USD au fost colectați pentru a acoperi costurile de zbor și cazare. Sponsorul general din acest an a fost Gas Natural Fenosa Moldova, dar și parteneri de implementare a programului de robotică educațională USAID Moldova și Guvernul Suediei. De asemenea echipa a fost susținută de: Lukoil Moldova, AutoExpert.md, Romstal Moldova, Ellation Moldova și Mobiasbancă – Groupe Société Générale, Consiliul Național al Tineretului din Moldova și FabLab Chișinău.

Despre programul de robotică educațională din Moldova

Începând cu 2014, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei susține implementarea Programului Național de studiere a roboticii, sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Robotica stimulează gândirea critică, lucrul în echipă, creativitatea și abilitatea de a soluționa probleme complexe, dezvoltând viitorii ingineri, programatori, lideri tehnici și pregătește tinerii pentru joburile secolului XXI.

Peste 9000 de elevi au studiat robotica din 2014 până în prezent 112 instituții educaționale și 19 biblioteci din Moldova, incluse în program.

Citește mai departe

Social

Atenție, șoferi: Suspendarea traficului rutier pe str. 31 august 1989

Publicat

pe

De către

Primăria municipiului Chişinău a informat că în perioada 22 august – 9 septembrie, va fi sistată circulaţia transportului pe str. Alexandru Lăpuşneanu, tronsonul cuprins între străzile Ştefan cel Mare şi Sfânt – 31 august 1989.

De asemenea, în perioada 3 – 23 septembrie 2018, va fi suspendat total traficul rutier pe str. 31 august 1989, tronsonul cuprins între străzile Alexandru Lăpuşneanu – Toma Ciorbă, în legătură cu executarea lucrărilor de pozare a reţelelor de apeduct şi canalizare.

În legătură cu executarea lucrărilor, în perioada 3 – 23 septembrie a.c., circulaţia transportului public va fi stabilită după cum urmează.

Traseul rutelor de microbuz nr. 101 şi nr. 103 se modifică după cum urmează:

Tur – de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Toma Ciorbă, str. 31 august 1989 şi în continuare pe traseele stabilite.

Traseul rutelor de microbuz nr. 114 şi 108 se modifică după cum urmează:

Tur – de pe str. Mihai Viteazul pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Toma Ciorbă, str. 31 august 1989 şi în continuare pe traseul stabilit.

Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară.

Citește mai departe

Social

Mai multe localități, afectate de ploi cu grindină. În sudul țării au fost distruse drumuri locale și terenuri agricole

Publicat

pe

De către

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI anunță că în perioada 18-20 august mai multe localități din țară au fost afectate de ploi torențiale cu grindină.  În urma precipitațiilor abundente au rămas distruse mai multe porțiuni de drumuri locale în raionul Cantemir.

Astfel, în satul Cania au fost distruse circa 5,2 km de drumuri, iar în satul Cârpești circa 0,3 km. Totodată, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile au fost afectate mai multe terenuri agricole și gospodării particulare.

În Găgăuzia, satul Congazcicul de Jos au fost afectate circa 7 ha de legume, dar și în orașul Vulcănești circa 23 ha de vii.

În nordul țării, în satul Chișcăreni a raionului Sângerei ploaia a afectat 1,2 ha de vii. Mai mult, se raportează că în satul Chișcăreni în urma precipitațiilor puternice însoțite de rafale de vânt au fost smulse și deteriorate circa 20 foi de ardezie și 48 m2 de țiglă metalică de pe acoperișul a 3 case de locuit.

Comisiile pentru situații excepționale teritoriale urmează să estimeze prejudiciile înregistrate.

Citește mai departe