Coaliţia inter-confesională previne traficul de fiinţe umane în moldova

În perioada martie – iulie 2007, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Misiunea în Republica Moldova în parteneriat cu Ajutorul Creştin din Moldova, Biserica Ortodoxă din Moldova (Mitropolia Moldovei, Patriarhatul Rusiei), Biserica Ortodoxă din Moldova (Mitropolia Basarabiei, Patriarhatul României), Uniunea Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste şi Biserica Evanghelică Luterană din Republica Moldova (ELCRM) a realizat 25 seminare informative pentru feţele bisericeşti şi angajaţii instituţiilor de menire socială ale bisericilor. Activitatea a fost realizată sub egida Coaliţiei Inter-confesionale pentru Prevenirea Traficului de Persoane din care fac parte toate Bisericile exponente ale confesiunilor majoritare din Republica Moldova nominalizate anterior. Programul este sprijinit financiar de către Biroul pentru Populaţie, Refugiaţi şi Migraţie (PRM), al Departamentului de Stat al SUA, prin Iniţiativa Prezidenţiala pentru Combaterea Traficului.

Şeful Misiunii OIM, Martin Andreas Wyss, a subliniat importanţa acestui program declarând următoarele: „Biserica este apărătorul firesc al celor slabi şi umili, singuratici şi disperaţi. Suferinţa personală a celor care sunt vânduţi şi care au supravieţuit în urma traficului trebuie recunoscută şi conştientizată de oamenii care predică în bisericile noastre.”

Peste 650 preoţi şi feţe religioase (călugări, diaconi, preotese) s-au mobilizat în acţiuni de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane. Seminarele informative au avut loc în mai multe raioane ale ţării: Anenii Noi, mun. Bălţi, Briceni, Cahul, Camenca, mun. Chişinău, Ciadîr Lunga, Criuleni, Donduşeni, Drochia, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Edineţ, Ocniţa, Sîngerei, Soroca, Orhei, Ştefan Vodă, mun. Tiraspol, Ungheni.

Scopul sesiunilor informative este de a informa şi sensibiliza preoţii şi feţele religioase vizavi de riscurile traficului de fiinţe umane, de a cultiva o atitudine tolerantă faţă de victime în comunitatea laică şi bisericească, precum şi de a implica clericii în promovarea mesajelor de prevenire a traficului de fiinţe umane în rândul enoriaşilor.

Ca rezultat, la nivelul comunităţilor şi parohiilor au fost citite predici, efectuate vizite pastorale, rugăciuni de călătorie, petrecute ore de educaţie moral-spirituală adresate tinerilor.

Dacă Biserica, prin membrii ei, va cunoaşte mai multe despre rănile ascunse din sufletele femeilor traficate, atunci ea va fi mai bine pregătită să le înţeleagă şi să le ajute, va fi mai deschisă să ajungă până la ele şi să le uşureze suferinţa”, a mai adăugat Martin Andreas Wyss.

Centrul de Reabilitare pentru victimele şi potenţiale victime ale traficului primeşte în continuu solicitări de asistenţă din partea preoţilor, iar Linia Fierbinte La Strada 0 800 77777 conlucrează activ cu feţele bisericeşti pentru a facilita salvarea şi readucerea în patrie a victimelor aflate în trafic. De asemenea, preoţii contribuie la reducerea fenomenului de traficare şi re-traficare, prin acordarea de protecţie şi asistenţă de reintegrarea victimelor în societate.

În cadrul programului a fost elaborat un material video bazat pe mărturiile victimelor traficului prezentînd experienţa dura pe care au trăit-o acestea. Totodată a fost editat ghidul informativ„Prevenirea traficului de fiinţe umane prin activităţi pastorale şi didactice”, care vine în sprijinul preoţilor şi le serveşte drept instrument didactic în desfăşurarea activităţilor de prevenire, în special cu tinerii care reprezintă unul din principalele grupuri de risc.

Pentru a dezvolta durabilitatea acestui program, preoţii au participat la concursul de granturi cu propuneri de proiect avînd drept scop prevenirea traficului de fiinţe umane şi reabilitarea socio-economică a potenţialelor victime. Şapte proiecte au fost declarate cîştigătoare şi vor fi implementate începînd cu luna septembrie 2007.

Programul mai prevede desfăşurarea Zilei Naţionale a Rugăciunii in decembrie curent şi a etapei a II şi a III a concursului de proiecte. Program va finaliza la 31 septembrie 2008.

Pentru informaţii suplimentare:
Rodica Okani
Public Information/Media Assistant
IOM Mission to Moldova
82, 31 August 1989 str., Infocenter
MD 2012 Chisinau, Moldova
Tel: +373 22 23 29 40 (ext.131)
Fax: +373 22 23 28 62
Email:[email protected]
www.iom.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.